Szex

Összeköltöztetek? 7 veszélyes buktató

Az összeköltözést sokszor követi csalódás, mert a partnerek felismerik, valójában mennyire különbözőek. Azonban ez még nem ok arra, hogy feladjuk a rózsásan induló kapcsolatot. Megtanítunk kezelni az ellentétekből adódó feszültséget!

Lakva ismerszik meg az ember – tartja a régi, rendkívül bölcs mondás. Ami igaz, az igaz, gyakran olyannyira elvakít bennünket a szerelem, hogy csak az összeköltözés után – főleg, ha az koraira sikeredett – döbbenünk rá, milyen ember is párunk. Az első, boldogságtól ittas időszak után aztán jön a kínos felismerés: a férfi, akivel pár nappal ezelőtt csillogó szemekkel összehurcolkodtunk, nem olyan, mint mi. Máshogy eszik, máshogy kel, máshogy fekszik, egyszóval máshogy él. Mások a szokásai, melyekkel az őrületbe kerget bennünket. Könnyen érezhetjük úgy, csapdába kerültünk.

Ellentétek csapdájában

A kutatások szerint a hasonló életvitelű emberek párkapcsolata tartósabb, vagyis nagyobb az esélyük arra, hogy együtt öregszenek meg. De mi van azokkal, akik kicsit sem hasonlóak, sőt nagyon is különbözőek? Nekik nincs esélyük a konfliktusmentes, harmonikus együttélésre? De igen, van. Csak éppen sok türelem, kompromisszumkészség és alkalmazkodni tudás kell hozzá, természetesen mindkét fél részéről. Számba vettük a tipikus együttélési ellentéteket, és azt is megmutatjuk, mit lehet kezdeni velük.

 

1. Rend vagy káosz?

Kellemetlenül érinthet, ha párod épp hogy beköltözött, máris szerteszét hagyja a koszos ruháit a lakásban, a pizzásdobozokról meg a tejesüvegekről nem is beszélve. Lassan az az érzésed, hogy a lakás, amelyet eddig nyugodt, rendezett fészeknek hittél, inkább kezd hasonlítani egy csatatérre. Vagy netán épp fordítva, te érzed magad kellemetlenül partnered pedáns, rendmániás elvárásai miatt.

Tipp: Együttélés esetén mindkét félnek alkalmazkodnia kell, függetlenül attól, hogy ki költözött kihez. Beszéljétek meg előre, minek hol a helye, ki mit hogyan szokott. Fontos, hogy nem kell egyből mindenen veszekedni. Ha zavar valami, kérd meg finoman, de határozottan partnered, hogy változtasson rajta. Ne sértődj meg akkor sem, ha a te viselkedésedet bírálják!

2. Dohányos kontra nem dohányzó

A nem dohányzók jelentős része a párválasztáskor figyel arra, hogy lehetőleg nem dohányzó partnert válasszon. Sokan eleve nem szívesen viselik el a füstöt, sem ruhájukon, sem kedvesükön, sem saját lakásukban. Ez nem jó vagy rossz dolog, egyszerűen csak mindenkinek joga van megválasztani, milyen életvitelt folytat, és ha az egyik fél aktív dohányos, az bizony kihat a másik egészségére is.

Tipp: Ha leendő társad dohányos, és nem szándékozik leszokni, akkor nincs jogod erre kérni. Jó megoldás lehet a kompromisszum, például hogy a dohányos fél csak az udvaron/erkélyen gyújt rá, és dohányzás után bekap egy mentolos cukorkát. Ha te dohányzol, és már úgyis régen le akarsz szokni, itt a lehetőség, hidd el, partnered értékelni fogja erőfeszítéseidet!

3. Kellemetlen anyagiak…

Sok férfi nem tudja magát túltenni azon, hogy párja – nő létére – többet keres, mint ő. Az ilyen pasik általában képesek emiatt óvodás módjára drámázni, és a partner szemére vetni a dolgot, mintha csak valami hibáról lenne szó. (Persze azért még egy pasit sem kergettek világgá, mert túl vastag volt a pénztárcája.) Ha párodat bántja ez a dolog, valószínűleg a saját önbizalmával van probléma.

Tipp: Nyugtasd meg, hogy az ő munkája sem ér kevesebbet, csak épp a fránya társadalom nem értékeli eléggé. Mondd el, hogy te becsülöd és nagyra tartod a munkáját! Ha attól jobban érzi magát, osszátok meg a költségeket egyenlően.

 

4. Kutyabarát, macskabarát

Először aranyosnak tűnhet, hogy újdonsült párod imádja Borikát, a hatalmas, barátságos dán dogot. Borika családtag. Együtt kel, együtt fekszik kis gazdájával. Eddig állatbarát típusnak mondtad magad, de ami sok, az sok. Együtt, egy ágyban aludni Borikával, az már igazán túlzás. Felháborodásod jogos, ha azonban partnered tényleg olyan eszeveszett kutyabolond, ahogy mutatja magát, a kapcsolatnak nincs sok jövője. Elvégre Borika mégiscsak előbb volt a pasi szeme fénye. Na meg így is van elég konkurencia, ki akarna még egy kutyával is versenyezni?

Tipp: Tapogatózz, mennyire kompromisszumképes a partnered a kedvencével kapcsolatban! Ha nem enged a háziállat jogaiból, és te sem hiszed, hogy változik a hozzáállásod, ideje továbbállni.

5. Eltérő étkezési szokások

A lakással együtt a konyhát is megosztod partnereddel. Ez csak akkor jelenthet problémát, ha teljesen másak az étkezési szokásaitok. Például ha egyikőtök vegetáriánus, míg a másik fél a legszívesebben húst hússal eszik. Vagy ha te fogyókúrázol, mialatt párod imád nassolni, esetleg épp fordítva. Netán partnered elvárná, hogy naponta főzz neki, ahogy azt az édesanyja tette egykor, te azonban hülyén éreznéd magad a konyhatündér szerepében.

Ellentétek csapdájában

 

Tipp: Vásárlásnál, főzésnél mindig gondoljatok egymásra is! Egy jó kapcsolatban nem jelenthet gondot, ha vegetáriánus létedre sütsz néhány szelet rántott húst a párod kedvéért.

6. Szabadidő, de hogyan?

Gondot jelenthet a párkapcsolatban, ha a partnerek másképp képzelik el a szabadidő fogalmát. Mondjuk, te bulizós típus vagy, és imádsz a hét megpróbáltatásai után pénteken végre kimozdulni a barátnőiddel, míg párod inkább olvas, vagy játszik a számítógépen esténként, esetleg épp fordítva.

Tipp: Ha nem zavar benneteket, hogy külön töltitek a szabadidőtöket, semmi probléma, sőt még jót is tehet a kapcsolatnak. De fontos, hogy közös programokat is szervezzetek! Keressetek érdeklődési körötöknek megfelelően egy közös hobbit, például iratkozzatok be együtt egy tanfolyamra, vagy sportoljatok!

7. Ellentétes napirend

Sok párnak okoz gondot az állandó ellentétes munkabeosztás. De a munkától függetlenül az is probléma lehet, ha az egyik fél későn fekvő, délig alvó típus, mialatt a másik inkább korán aludni megy, és már hajnalban szeret tenni-venni.

Ellentétek csapdájában

 

Tipp: Az alvási szokásokból nem kell nagy ügyet csinálni, főleg, hogy így legalább lehetőségetek van egy kicsit „egyedül” is lenni, amikor magatokkal, saját dolgaitokkal foglalkozhattok. Azért keressétek az alkalmat, hogy hetente néhányszor egyszerre bújjatok ágyba! Az állandó ellentétes munkabeosztás viszont tényleg probléma, melyet, ha van rá lehetőség – akár munkahelyváltással is –, jó minél előbb orvosolni.

Szenvedély.lap.hu »
Csábítás.lap.hu »
Szerelem.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top