Szex

Házasság másodkézből – Milyen társ az elvált férfi?

Nagy ő sokféle létezik: a zsenge fiatalúr, a férfiasság mintapéldánya, a mackós, az atléta, a bajuszos... Mindenkinek más. Lehet elvált férfi is, a statisztikák alapján egyre több. Ezért utánajártunk, hogy vajon egy elvált férfi hátrányból indul-e a párkapcsolatok terén, vagy épp ellenkezőleg: tapasztalatainak köszönhetően jobb társ lesz belőle.

Hogy pontosabb képet kapjunk egy házasságon már túl lévő férfiról, két nőt hívtunk segítségül. Ők saját tapasztalataik alapján mesélnek az elvált férfiról, életük társáról.

Michelin Zsófia 33 éves, egyszer már maga is elvált, házasságából hétéves kisfiát, Ákost hozta magával. Újdonsült férje, a Finnországban élő Aaron három gyereket hozott az új kapcsolatba. Életük a gyerekek miatt egyszerre zajlik Magyarországon és Finnországban, a legnagyobb boldogságban. Polgár Bernadett 29, párja, Szabolcs 38 éves, aki már túl van egy váláson, s hétéves kislányával, Laurával érkezett az új szerelembe. Történetük és az exfeleséggel ápolt barátságuk példaértékű. Lássuk, mi szól az elvált férfi mellett.

Egyszer már megtapasztalta a házasság és a hosszabb távú, kölcsönös alkalmazkodás buktatóit, így nagy valószínűséggel rugalmasabb, mint egy „kezdő”. Zsófi: „A múlt tapasztalatai nagyon jók, hiszen azokból tanul az ember. Az új kapcsolatot viszont mindig tiszta lappal kell kezdeni. Csak azért csinálni valamit, mert az előző párommal is úgy tettem, veszélyes játék. Ezt a gyakorlat is igazolja…” Tanult a hibáiból (igen, ilyen férfi márpedig létezik). Ha a férfi egyszer már megégette magát, igyekezni fog elkerülni a múltban rendszeresen fejéhez vagdosott dolgokat.

Zsófi: „Úgy érzem, Aaron rengeteget tanult az előző kapcsolataiból. Többek közt azt is, hogy nagyon oda kell figyelni a feleségére, ha a klasszikus értelemben vett munka helyett otthon marad, és életét párja támogatásának, a család összetartásának szenteli. Betty: „Szabinak – mondhatni – jót tett a válás. A személyisége sokat változott. Toleránsabbá, nyitottabbá, érzékenyebbé, családcentrikusabbá vált.”

Berky Tamás klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus szerint elsősorban a személyiségjegyek és a felek elvárásai játszanak döntő szerepet abban, sikeres lesz-e az új párkapcsolat. A válást mint veszteséget minden esetben meg kell gyászolni, amit – társadalmi elvárásainknak köszönhetően is – a férfi nehezebben vállal fel.

A teljes cikket keresd a Marie Claire augusztus 14-én, pénteken megjelenő számában!
www.marieclaire.hu
A Marie Claire szeptemberi száma mellé 4 színű pénztárca jár! Marie Claire magazin+pénztárca most 995 Ft-ért!
A Marie Claire szeptemberi száma mellé 4 színű pénztárca jár!
Marie Claire magazin+pénztárca most 995 Ft-ért!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top