Szex

Házasságkötési bûbájok a világban

Cipõbe írt nevek, piros csík a homlokra, hét autó, hét ember. A házasságkötési hagyományok országonként különböznek, egy valami azonban közös bennük: az újdonsült pár összefonódását ünneplik.





A hűséges kacsa – Kína

Kínai szokás szerint az új pár, még mielőtt a fogadás elkezdődik, kimegy egy parkba, ahol a menyasszony és a vőlegény zsebkendőt cserélnek, majd kölcsönösen szerencsét kívánnak egymásnak. A hagyomány szerint a zsebkendők piros színűek, és mandarinkacsákat ábrázolnak. Azért pont kacsákat, mert ezek az állatok egy életre választanak párt, és a kínaiak úgy vélik, hogy akkor majd ők is együtt maradnak.


A bűvös hetes – Salvador

A salvadori menyegző különlegességét az adja, hogy a ceremónia a menyasszony nélkül kezdődik meg. A vőlegény és a vendégek a templomban várnak rá, miközben hét ember elmegy a menyasszonyos házhoz, ahonnan a menyasszony autóját hét fehér autó kíséri a templom elé. Amikor a menyasszony belép a templomba, felhangzik a menyegzői dal.






Egy test egy lélek
– Kolumbia

Kolumbiai esküvőkön hagyomány, hogy a gyűrűváltás után a menyasszony és a vőlegény külön-külön meggyújtanak egy-egy gyertyát, amely az ő életüket jelképezi. Ezután közösen meggyújtanak egy harmadik gyertyát is, az első kettőt pedig eloltják. Az égő gyertya azt szimbolizálja, hogy ők ezen túl egy test egy lélek, és életük minden perce közös lesz.


Törött edény szerencsét hoz – Németország

Házasságkötéshez kapcsolódó hagyomány Németországban a cseréptörés. Rokonok és barátok régi porcelánedényeket hordanak össze azért, hogy a menyasszony és a vőlegény előtt összetörjék. “Törött edény szerencsét hoz” – tartja a közmondás, és ez a cseréporgián résztvevők reménye is. További motivációként jöhet még szóba az is, hogy verjük szét a régit azért, hogy az új tartós legyen.






Hogyan szerezz ivócimborát? – Japán

A tipikus japán esküvőn a pár rizsbort iszik a pap előtt. Először a menyasszony, majd továbbadja a pohárkát az itallal a vőlegénynek, aki szintén kortyol belőle. Ezt még két alkalommal ismétlik meg. A rítus azt fejezi ki, hogy elkötelezték magukat egymásnak.


Közös pír – Nepál

Nepálban a hagyományos esküvő fontos része az, amikor a vőlegény egy csipetnyi piros port ken a menyasszonya homlokára. Ez fejezi ki azt, hogy ők már férj és feleség. Ez a piros folt különbözteti meg a férjes asszonyokat a hajadonoktól.


Nincs a nevem a cipődben! – Törökország

Törökországban, amikor egy lány férjhez megy, barátnői beleírják nevüket a menyasszonyi cipő belsejébe. A szertartás után megnézik, és akinek a neve letörlődött és már nem olvasható, az megy legközelebb férjhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top