Szex

Önként vállalt egyedüllét

Vajon ki vágyik arra, hogy egyedül legyen? Hogy magának kelljen megoldania az összes problémát? Vannak ilyen emberek, sõt manapság egyre divatosabb szinglinek lenni. Mégis, kinek jó ez? A kérdésekre dr. Peresa Magdolna pszichiáter, párterapeuta adja meg a választ.




Elhatározom, hogy holnaptól egyedül boldogulok, nem kell senkinek a segítsége, magam leszek magam támasza, nem kell a partner!

Nos, nem így válik szingli valakiből. A pszichiáter véleménye szerint a nők sokkal inkább képesek berendezkedni az egyedüllétre, mint a férfiak. Ezt arra lehet visszavezetni, hogy a lányok hamarabb érnek, sokkal hamarabb válnak önállóvá. Ez a felállás később is megmarad, s szinte csak az a férfi lesz szingli, aki valami miatt nem teljes értékű férfi. Gyakran gondolják az egyke gyerekekből lett felnőttek, hogy ők jobban boldogulnak egyedül, nincs szükségük párra. Dr. Peresa Magdolna tapasztalatai szerint az ilyen emberek arra vágynak, hogy mindent egyedül birtokoljanak, hogy ne kelljen semmit megosztani mással. Mivel nem volt testvérük, ehhez szoktak hozzá, s felnőtt korukban sem tudnak megszabadulni szokásuktól.


A túlságosan igényes





Sok olyan ember van, aki annyira igényes, hogy szinte képtelenség megfelelni az elvárásainak. Ők nehezen találnak partnert, vagy ha találnak is, rövid ideig tartanak csak ki mellette, mert sok hibát találnak benne. „Ez a típus mondja azt főleg, hogy inkább egyedül, mint egy rossz partnerrel – véli dr. Peresa Magdolna. Egyre nagyobb divatnak örvend ma ez a társaság, sok fiatal lány vallja szingliségét. Ők azok, akik meg akarják mutatni, hogy teljes mértékben egyenértékűek a férfiakkal, nincs szükségük támaszra, egyáltalán senkire. Ez az emancipáció csúcsa.






A túlságosan kishitű

Aki azt gondolja magáról, hogy ő nem kell senkinek, úgysem olyan jó, hogy bárki is ránézzen. Ők önként, de az előző csoporttal ellentétben nem dalolva választják a szingli életformát. Valami miatt sérült emberek – mondja a pszichiátar – önértékelési zavarban szenvednek.

Nekik mindenképpen javallt szakemberhez fordulni, aki segítségével ráébrednek arra, hogy igenis értékes emberek, akikre szükség van, s kiépíthetnek normális párkapcsolatot.


Inkább a nők, mint a férfiak





60-80 évvel ezelőtt nem létezett nagyobb szégyen egy nő számára, mint az, ha egyedül maradt valamiért. Akkoriban arra nevelték a lányokat, hogy kiszolgálják urukat, így nemhogy önállóvá nem váltak, szinte szolgák lettek. Az emancipáció hatására a nőknek megadatott az önállóság, ami önálló egzisztenciával jár együtt, azaz a pénz nem az az erő már, ami egy nőt férje mellett tarthat. Ma egy nő, ha önálló egzisztenciával rendelkezik, bátran mondhatja, szingli életre adom a fejem, elegem van a férfiakból.

Mondhatja, hiszen ma egészen más a társadalmi morál, mint a régi időkben, amikor az asszonyok kiszolgáltatottak voltak.

– A nők megkapták a jogokat arra, hogy önállóan, férfi nélkül boldoguljanak. Sokan élnek is ezzel – mondja a pszichiáter.

Változtatni lehet!

Nem örökre szóló életforma a szingliség, lehet rajta változtatni. Attól függ, mi volt a választás motivációja. Mindenkinek van értéke, ezt meg kell találni, s aki szingliként akar élni, ám tegye.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top