Szex

Pszichomókus? Hóóógyisne!

A pszichológus magánrendelés, családterápia, gyermekpszichiáter néhány évtizeddel ezelõtt az átlagember számára az amerikai filmek közkedvelt szófordulatai voltak, melyeket bizalmatlansággal vegyes csodálattal hallgattak.





„Fizetni valakinek azért, hogy elmesélem havonta kétszer a problémáimat? Marhaság.” – gondolta Feri bácsi, és Margó néni, akik a második világháború utáni ínséges években házasodtak össze, mivel korban és értékrendben összeillőnek gondolták egymást. Nem szerelemből született a házasság, de megbecsülés és mély szeretet tartja mind a mai napig össze őket. Margó néni elfogadja, hogy férje hirtelen haragú, csökönyös ember, Feri bácsi pedig túlteszi magát azon, hogy élete párja állandóan panaszkodik, és titokban pénzt dugdos az unokák zsebébe. A kapcsolat működik.





Manapság azonban egyre kevesebbeknek adatik meg a boldogság és harmónia, hiszen az önmegvalósítást hirdető világ, és az érzelmek prioritása az észérvek felett számos kapcsolatot sodor a széthullás felé. Eleinte minden olyan, mint egy Walt Disney-film utolsó néhány képkockája, amikor szólnak a fanfárok, mindenki sugárzik az örömtől, és a világ maradandóan tökéletesnek tűnik. Nem véletlen, hogy itt jelenik meg a THE END felirat, hiszen, ha a forgatócsoport tovább göngyölítené a főhősök élettörténetét, esetleg kiderülne, hogy a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” szlogen valójában hamis.





Lehet, hogy a két szerelmes néha jól összevitatkozott házassága során, sőt mi több, lehet, hogy el is váltak. A problémák már a házasság vagy a kevesebb jogi következménnyel járó együttélés első néhány évében felbukkannak. Eleinte csak bosszantó hétköznapi szösszenetek, majd elviselhetetlennek tűnő rigolyákká válnak. Az első intő jeleken felülemelkedik a páros, és sajnos sok esetben csak akkor fogják fel a probléma mélységét, amikor a megoldás már egyáltalán nem kézenfekvő. Utólag kielemezni eseményeket, reakciókat, hangulatokat, keresni a gondok forrását féltő és haragos érzelmektől telítve nagyon nehéz.





A kapcsolat megmentéséhez talán nem elég, vagy nem megfelelő a két érintett fél szándéka. A ráolvasás, főzetek és egyéb szerelemserkentő praktikák a mesékben kiváló eredménnyel alkalmazhatóak, ám a modern kor embere szívesebben fordul a tudományos megoldásokhoz. Nem csak a mellékhatások miatt keresi fel orvosát, gyógyszerészét, hanem minden problémájával, beleértve akár a lelkieket is. Szívbánat esetén azonban hatástalan az aszpirin, vagy a vitaminokkal feljavított nyugtató. „Halódó kapcsolatokra melegen ajánljuk terápiának.” Nagyon sokan azonban bizalmatlanul tekintenek az ilyen felkínált mentőövekre, hiszen más emberek előtt kell kiteregetni a házi szennyest, ami talán kínos lehet, ezen kívül az eredmény sem garantált.

Ha a pár szakembert keres fel benső gondjaival, az egyet jelent a probléma beismerésével, ami már önmagában nehéz feladat. Szembe kell nézni önmagukkal és másokkal, majd bevallani, hogy hibáztunk, nem működik a kapcsolat. Kiszállni sem könnyű belőle, de restaurálni talán még nehezebb.






Mindenképp komoly elhatározás szükséges hozzá mindkét fél részéről. Akik az utóbbi megoldást választják, sokan úgy gondolják, hogy maguk is képesek megbirkózni a feladattal, nincs ehhez szükség egy kérdezősködő „pszichomókusra”. A pszichológia nehezen megfogható tudományág, amitől sokan idegenkednek. Eredményei nem kézzel foghatóak, éppen ezért az emberek kétkedve fogadják módszereiket.

Megpróbálni azonban mindenképp érdemes. Ha már menthetetlennek tűnik a helyzet, élni kell ezzel a lehetőséggel is, hiszen a helyzeten tovább már nem ronthat. Az amerikaiaknak úgy tűnik, segít. Legalábbis a filmeken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top