Szex

Visszaúton

Murphy törvénye kimondja, hogy ami elromolhat, az bizony el is romlik. A kedves Murphy valószínûleg szörnyû tapasztalatokra tett szert az életben, hogy ennyire lesarkítva és pesszimistán látja a világot, ám kétségtelen, hogy bujkál benne némi igazság.

A házasságok is elromolhatnak, de ez nem feltétlenül történik meg, legfeljebb átalakulnak az idők folyamán. Előbukkannak kisebb-nagyobb gondok, félreértések, viták, ám ez nem zavarja meg a kiegyensúlyozott életet.






Persze előfordul, hogy ez az átalakulás jóval drasztikusabb, mint azt a felek épp szárba szökkenő szerelmük idején el tudták volna képzelni. A kedves arcképe idővel csak épp annyira lesz kedves, mint egy tál zsíros pacal a vegetarianizmus elkötelezettje számára, és a sorscsapás szót a közös élet szinonimájaként alkalmazzák. Az összeomlás felé robogó párkapcsolatokat megmenteni igen nagy kihívás. Kérdés, hogy érdemes-e. Nem hiába tartja a néphagyomány, hogy a felmelegített pörkölt közel sem olyan ízes, mint a friss.





Ha a páros túl sok fájdalmat okozott egymásnak az évek hosszú során, mindkettőnek nehéz mindezt megbocsátani, és őszinte szívvel tiszta lapot kínálni egymásnak. Meglehet, hogy az összebékülés, és egymásra találás eufórikus öröme ideiglenesen sebtapasszal fedi be a lélek sebeit, de elég egy rossz mondat, egy félreértett reakció, és újult erővel tör fel az elfojtott feszültség. Nagyon nehéz elfeledni hazugságokat, agressziót, közönyt, és az elhidegülést sem lehet két vigasztaló szóval feloldani.

Az emberek jelentős része azonban ragaszkodik a megszokott dolgokhoz, és ezek közé tartozik a házastárs, élettárs egyaránt. A régi, elnyűtt, hordhatatlan kabátot is őrzi a szekrényben, hiszen oly hosszú időn keresztül tartozott hétköznapjaihoz. A birtoklási vágy azt diktálja, hogy ami a miénk, ahhoz ragaszkodjunk. Míg azonban a kabát csöndesen megpihen a szekrény alján, a társat nem lehet elpakolni, eltüntetni világunkból. A kabát csúfságával és használhatatlanságával nem kell nap mint nap szembenézni, de a feleség, férj jelen van, érez, beszél, reagál.






A kabátot, ha nem túlságosan szakadt, kopott, fel lehet újítani, hogy alkalmas legyen utcai viseletre. De bizonyos hibák esetén nem marad más hátra, mint eldobni. Így van ez a kapcsolatokkal is. Nem érdemes mindenáron ragaszkodni két embert felőrlő, szomorú élethez, ha már túl nagy a szakadék a lelkek között. Az sem elég, ha csak az egyik fél ragaszkodik a pozitív változtatáshoz. Mindkettőnek akarni kell a jót, és még ez sem biztosíték arra, hogy valóban képesek újra elérni.

A betegségeket könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Így van ez a párkapcsolatok lélektanával is. Vigyázzunk rá, és ha leszakad egy gomb, azonnal varrjuk vissza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top