Szex

Kapuzárás nõknél

A kapuzárás a nõknél egészen más, mint a férfiaknál. Míg a férfiak számára férfiasságuk legfontosabb bizonyítéka a szexuális teljesítményük, addig a nõknél a nõi szerep legfontosabb "produktuma" a gyerek. Míg a férfiasság szimbóluma a pénisz, addig a nõiségé a mell és a méh. Ezért többszörösen traumatikus minden, ami ezeket a testrészeket vagy a termékenységet érinti.





Mi is a változás kora? Ez az a kor, amikor a menstruáció rendszertelenné válik, ritkább lesz, majd elmarad. Nem szabad azonban úgy tekinteni e folyamatot, mintha az élet ezzel hanyatlásnak indulna. Csak a vérzés szűnik meg, nem a szexuális aktivitás! Az viszont tény, hogy a változás korában lévő nőnek jelentősen módosul a szerepe. A modern kultúrákban kb. a nők 50%-ánál kellemetlen kísérőjelenségek nehezítik meg ezt az időszakot, de a többiek panaszok nélkül viselik el.





A “klimaxos nő” képzete kialakult társadalmunkban. Sok férfi orvos úgy írja le a klimaxot, mint a nők “veszélyes, kritikus periódusát”, amely “cselekvésképtelenséggel” jár… A női hormontermelés csökkenése, és a férfi hormonok viszonylagos emelkedése miatt a női gyöngédség helyébe a férfias agresszivitás lép szerintük. Így ragadt ránk a “hárpia” vagy a “házisárkány” jelző. El kell azt ismerni, hogy a megváltozott hormonok valóban mozgósíthatnak agressziót, de ez azoknál a nőknél szembetűnő, akik korábban is erőteljes egyéniségek voltak. Azok a nők, akik korábban nem voltak energikusak, felerősödő agressziójukat inkább elfojtják, magukban tartják. Így alakulhat át szélsőséges esetben az agresszió depresszióvá. A középkorú nő hangulatváltására gyorsan rávágja a környezete: “persze, klimaxol”. Így nem csoda, ha a nők nagy része előre retteg a változás korától, főleg, ha hallott a tüneteiről is.


Mit is veszít el ilyenkor a nő?






A nőiességének lényegét, a kívánatosságot, szépséget, hisz a menses elmaradása az aktív női kor befejeződésének jelképe. Ez még olyan nőt is megvisel, aki nem tartozik a szépségek közé. Tudattalanul mindannyiunkban ott él a tetszés vágya. A klimaxos nő a munkahelyen az idősök korcsoportjába kerül, gyermekei felnőttek, önállósodtak, a férfiak szexuális érdeklődése is csökken irántuk. Nem csoda hát, hogy a nők túlzott aggodalommal kezdenek foglalkozni magukkal, tüneteikkel. Mindezek velejárója a szexuális bezárkózás is. Ezt az is elősegítheti, hogy a klimax egyik tünete a hüvely nyálkahártya elvékonyodása, kiszáradása is, ezért sok nőnek okoz fájdalmat a nemi élet. (Pedig akinél csak ennyi kényelmetlenséget okoz a menopausa, az könnyen segíthet ezen pl. síkosító zselé használatával.)







Ami a kapuzárást illeti


Előfordul, hogy a nők “pánikszerűen” élik meg az idő múlását, főleg azok, akik az első szerelmükhöz mentek hozzá. Közeledve a 40-hez, 50-hez előjön bennük a kérdés: “Úgy élem le az életem, hogy csak egy férfit ismertem szexuálisan?” Akiknek kiegyensúlyozott, érzelemdús a kapcsolatuk, legtöbbször meg is állnak ezen kérdéseknél. Ha viszont a házasság kiürült, a gyerekek felnőttek, akkor sokkal intenzívebben feszíti őket a kíváncsiság, és esetleges lépéseket is tesznek ez ügyben, hogy bepótolják, míg nem késő, az elmulasztott élményeket.


A másik jellemző helyzet, ha a nőnek soha nem volt még orgazmusa! Amikor már kicsit konszolidálódott az élete, a gyerekek már nem kívánnak annyi gondoskodást, már a szakmájába is bedolgozta magát, jut ideje a “magánéletével” is foglalkozni. Ilyenkor ezek a kérdések törnek fel: ” Sosem fogom már megtudni, milyen érzés az orgazmus?” Vannak nők, akik ilyenkor próbálkoznak önállósodni, akár a válás vállalásával is.



Mit tehetünk?






• el kell fogadnunk a menses elmaradásának tényét, hisz az élet velejárója
• nem kell elhinnünk, hogy ez a nőiségünk sőt életünk alkonyát jelenti, és hogy kötelezőek a tünetek
• kapcsolatainkat, érdeklődésünket tartsuk fenn
• gondozzuk a külsőnket, erre számos lehetőség van
• ne adjuk fel szexuális érdeklődésünket, a nemi életben mutatkozó esetleges nehézségek szintén leküzdhetők (pl. hüvelysíkosító zselével)
• aki a tünetektől nagyon szenved, ezek csökkenthetők gyógyszerekkel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top