Szex

Egy kis anatómia

Biztos sokan hallottak már róla, hogy az intellektusunkért az agyunk a felelõs.

Sok vicces, sőt, durva kifejezést szoktunk használni erre, pl.: tyúkeszű, kong a feje az ürességtől, káposztalé van a fejedben, stb. De hogyan is működik az agy? Nagyképűség lenne vállalkozni arra, hogy e cikk keretein belül próbáljak meg válaszolni erre a kérdésre, most csak néhány érdekességet szeretnék leírni.





Az agyvelő felső rétege az agykéreg, amelyen mély barázda látható. Ez két részre osztja az agyat: jobb és bal féltekére. A kutatások kiderítették, hogy a két félteke működése különbözik egymástól, „gondolkodási stílusuk” más. A bal félteke a szóbeli gondolkodás központja, a jobb pedig a vizuális-téri képességeké. Általában ez az emberek 95%-ánál így is van, de nem olyan egyszerű a helyzet, és egyéni eltérések lehetségesek.





Kutatók észrevették azt is, hogy a nemiség és az agyi lokalizáció közt is jellemző eltérés van. Az eredmények ellentmondásosak, de annyi már sejthető, hogy a férfiak a féltekéiket funkcióiknak megfelelően használják, és vizuális-téri képességeik jobbak, míg a nőknél a bal félteke dominál, vagyis a téri feladatokat is a bal féltekével (verbális módszerekkel) próbálják megoldani. Az is köztudott, hogy megkülönböztetünk férfias és nőies gondolkodást, de persze ez nem azt jelenti, hogy minden nő nőiesen és minden férfi férfiasan gondolkodik. Talán nem is kell elmenni még a szomszédig se, hogy találjunk erre is, arra is példát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top