Szex

Sebezhetõ erõsebbik nem

A kérdõívet kitöltõ férfiak 79 százaléka az egymás iránti tiszteletet jelölte meg legfontosabbként a párkapcsolathoz szükséges tényezõk listáján. Második helyen említik a jó szexuális összhangot, s csak ezek után következnek olyan fogalmak, mint a megértés, a hûség, vagy éppen a szerelem.





A nőknél végzett hasonló kutatás szerint viszont merőben más ez a fontossági sorrend. Lovas Zsuzsa pszichológust kérdeztük arról, hogy mi lehet a különbség oka.

– Ha összehasonlítjuk a férfiak és a nők válaszait, elsőre bizony az jut eszembe, hogy sajnos, az erősebbik nem tagjai nem eléggé romantikusak – mondja szakértőnk. – De ha tovább gondolkodunk, rá kell jönnünk, hogy azért nem csak erről van szó! Az, hogy a szerelem fontosságát egy kapcsolatban csak hatodik helyen említik az urak, talán egészen a klasszikus viselkedésmintákig visszavezethető. Eszerint a férfiaktól még ma is elvárja a társadalom, hogy ők legyenek a családfenntartók, a védelmezők. Ezért pedig elsősorban tiszteletet várnak a nőktől, megbecsülést, tekintélyt szeretnének kapni viszonzásul. Az „erősebb nem” szóhasználata jól kifejezi a velük szemben támasztott elvárások összességét. Azt hiszem, hasonló szemlélet motiválta a kérdőívet kitöltőket is, ezért került első helyre a tisztelet.

– Arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy egy férfi kevésbé lehet érzelmes, nemigen sírhat, nem láthatjuk szenvedni, mert ezek nem túl férfias tulajdonságok – folytatja Lovas Zsuzsa. – Szerelmes sem lehet olyan gyakran, mint egy nő, legalábbis nehezebben mondja ki, és vallja be még önmagának is. Azért kivételek, természetesen, akadnak, de a nagy többség inkább a hódításaival henceg, mint a szerelmeivel. A „teremetés koronái” mégis jóval érzékenyebbek és sebezhetőbbek a nőknél. Nehezebben viselik a szakításokat, mélyebb nyomokat hagy bennük egy komoly kapcsolat, ráadásul a fájdalmukat sem mutathatják ki ugyanolyan erősséggel. Ez a szempont szintén közrejátszhatott abban, hogy a szerelmet nem az első tényezők között tartják számon, ha a párkapcsolatról kérdezik őket.

Rohanó világunkban vitathatatlanul több a vállukon a súly, a stressz; az állandóan növekvő elvárásoknak pedig egyszerűen képtelenség megfelelni. Egy sikeres férfinak ma már rengeteget kell felmutatnia, ebből is adódhat, hogy kevesebb ideje jut az érzelmeire, a szerelemre, egyáltalán: önmagára. Bár úgy tűnik, mostanság egyre többen kezdik felismerni, hogy mi a jó nekik.

– Nemrégiben olvastam egy érdekes tanulmányt, mely szerint növekszik azon sikeres férfiak száma, akik egyszer csak kilépnek a „mókuskerékből”, hátat fordítanak addigi hajszolt életüknek, és a hangsúlyt áthelyezik a karrierjükről a magánéletükre – folytatja a pszichológus. – Több időt töltenek a családjukkal, a szerelmükkel, és megengedik maguknak, hogy az érzelmeiknek éljenek. Igaz, még nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az út végére érjünk, de remélem, előbb-utóbb előkelőbb helyre kerül majd az erősebb nem listáján is a szerelem, a hűség és az őszinteség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top