Szex

Regények – szerelmesen

Két olyan regényt ajánlunk most, amik nem egyértelmûen a szerelmesregény kategóriába tartoznak. Lisa Jackson új könyve inkább thriller, Susanna Kubelkáé pedig társadalomrajz.

Lisa Jackson: Tegnap éjjel

Már megszokhattuk, hogy Lisa Jackson regényei nem az andalító romantikáról szólnak. Persze nem kerülhetnének bele ajánlónkba, ha nem lenne bennük szerelem, de általában nem az a lényeg. A Tegnap éjjel című regény, amelyet sokan az írónő pályája csúcsaként tartanak számon, különösen ilyen. Az igazat megvallva a szerelmes andalgást és gondolatokat elnyomja a most különösen rejtélyesre sikeredett thriller-szál.

Bevallom, ezt a könyvet nagyon sokáig olvastam. Erre nem az indított, hogy nem tudtam leküzdeni unalmamat, éppen ellenkezőleg, sajnos esti, egyedül töltött órákban nem mertem kezembe venni. Olyannyira félelmetesre sikerült, hogy csak társaságban vagy napsütésben ajánljuk gyengébb idegzetűek számára.

Azért persze a romantika sem marad ki gyökeresen, de ha lenne krimiajánlónk, bizony ingadoznánk, melyikbe is kerüljön a könyv.

És hogy miről is szól a mű? Caitlyn, a gazdag régi család sarja arra ébred az éjszaka közepén, hogy szobája tele van vérrel. Akárhogy is próbálja orrvérzéssel magyarázni a dolgot, egyszerűen túl sok a vér ahhoz, hogy azt bárki is túlélje. Ráadásul a lány nem emlékszik rá, mit is csinált éjjel. Reggel tudja meg, hogy volt férjét meggyilkolták. Ez a gyilkosság pedig nem az első, olyan, mintha valaki módszeresen irtaná családját.

Érzelem: 3
Kaland: 5
Erotika: 3

General Press Kiadó, 389 o., 1500 Ft

Susanna Kubelka: A szétfeszített fűző

Társadalmi indíttatású szerelmesregény? Hát igen, ilyet is lehet írni, és még akár jó is kisülhet belőle. Nem így A szétfeszített fűző esetében, mert ez bizony nem sikeredett túl érdekfeszítőre.

A XVIII. század végén járunk, az Osztrák-Magyar Monarchiában. Ezek még a boldog, illúziókkal teli idők, amikor a Rudolf trónörökös még csak vadászni ment Mayerlingbe, és Sissit legfeljebb azzal vádolhatták, hogy jobban szereti a magyarokat az osztrákoknál. Egy titokzatos családban az erőn felül jó nevelést kapott lány apjától szeretetet, de még jóindulatot sem kap. Elküldik hát Ennsbe, ahonnan anyja származik. A nagy titokzatossággal és köddel borított körülményekből nem nehéz rájönni, hogy a lány bizony egy nemesember törvénytelen lánya. Na sebaj, lépjünk túl ezen.

Jöhet az elmúlt korok nagy emancipációs kérdése: ki választja a férjet? Ebben a történetben itt borul ki a bili, és akár ezt is elárulhatjuk, hiszen a könyv legelején kiderül: a lányból híres énekesnő lesz, nem gazdag feleség. Többet persze nem mondunk, hátha valaki kedvet kapott a prefeminista történethez.

Ajánljunk azoknak, akiket érdekelnek a történelmi korokban játszódó kalandos történetek, még akkor is, ha nem túlságosan lenyűgözőek.

Érzelem: 5
Kaland: 5
Erotika: 2

Magyar Könyvklub, 415 o.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top