Szex

Orgazmusok

Mi az orgazmus? Hány féle van? Egy? Kettõ? Három? Melyik az igazi? Hogy lehet elérni? Létezik a G-pont? Normális, hogy nekem még soha sem volt? Normális-e, hogy nekem rengeteg? Csak szerelmesen élhetem-e át?





Miért csak egyedül sikerül orgazmust éreznem? A NŐ biológiája című izgalmas könyvében Ethel Sloane ravaszul azzal a kijelentéssel áll elő, hogy az orgazmusban nincs semmi rejtélyes, mivel az csupán egy érzéki ingerre adott izomösszehúzódás, egy egyszerű reflexfolyamat, majd ártatlanul fel veti a kérdést, hogy miért hiányzik mégis annyi nő életéből és mi ez a sok nyugtalanság miatta?
A szexuálpszichológusok – és talán-talán egyre több férfi – szerint is a nők kielégülésének sokkal komplexebb feltételei vannak, mint a férfiakénak. Igaz ugyan, hogy a megtapasztalt orgazmusról szóló leírások („lüktető érzés”, „zsibongó érzés” és az „elmondhatatlan gyönyör” kifejezések) mindkét nemnél azonosak, ám úgy tűnik a pszichológiai, szociológiai és fiziológiai tényezők és a nő egész élettörténete erősebben befolyásolja szexuális reakcióit, mint a férfiét.





Az orgazmus hiányának lehetséges okai
– A teljesítmény miatti aggodalom.
– Bizalomhiány
– Félelem a terhességtől
– Félelem az önkontroll elvesztésétől
– Elkalandozó figyelem
– Elhagyott előjáték
– Önmegfigyelés, majd az önbizalom hiánya
– Neheztelés a másikra
A férfi a szeretkezés megkezdése előtt és az együttlét során a befejezésről álmodik, mely meghozza számára az élvezetet, mely amilyen gyorsan elérhető, olyan rövid is. A nőknek hosszabb izgalmi szakaszra van szükségük, de cserébe a gyönyör is hosszabb ideig tart, sőt sorozatban több orgazmusra is képesek. Az izgalmi szakasz maga is összemosódó gyönyör-szintekből áll, s a csúcsokat akár még magasabbak is követhetik. Sok nő, annak ellenére, hogy még soha vagy nem mindig jut el az orgazmusig, örömét leli a szeretkezésben. A nőknél sokkal nagyobb szerepe van a kielégülés elérésében a kapcsolatnak, az erotikus, romantikus feltételeknek. A legfontosabb, hogy érzelmileg rá tudjanak hangolódni a partnerre, s át tudják magukat adni a gyönyörszerzés és érzéki átadás hangulatának. A „romantika” természetesen azért nem elegendő…





„A férfiak orgazmusát csaknem mindig ejakuláció kíséri. Az orgazmus erőssége változó, de a típusa valószínűleg nem. A női orgazmusnak állítólag számos változata van, amelyek három fő típusba sorolhatók: klitorális (kis öröm), vaginális (nagy öröm) és többszörös (hívjál fel a jövő héten!)” Részlet Tim Webb és Sarh Brewer:BLÖFFÖLNI TUDNI KELL- SZEX c. művéből.
A női orgazmus típusai máig vitatottak. Ha a megfeleléskényszerből fakadó megjátszott orgazmustól eltekintünk, akkor néha kettőről, néha háromról és néha egyetlenegy fajtáról beszélnek. A hüvelyi (vaginális) és csiklóorgazmus (klitorális) megkülönböztetése, valamint ezekeknek értékességi sorrendbe állítása (melyben az elsőbbség a hüvelyé) egyre inkább a múlté. Az újabb tudományos álláspont szerint minden orgazmusnál ugyanazok a változások jönnek létre, akár a csikló ingerlése révén, akár közösülésben került rá sor – így tehát csak egyféle létezik, punktum, csak tessék megfelelően ingerelni. A titokzatos G-pont lehetne akár a harmadik típus, mely a hüvely elülső-felső falán, a bejárattól 3-7 cm-re található – ha található. Egyelőre a nők jelentős részénél nem sikerült bizonyítani a G-pont létezését.





Kegel-gyakorlatok
Orgazmuskor a hüvely- és húgycső körüli, méh- és gátkörnyéki izmok ritmikusan összehúzódnak. Ezek az izmok igen gyengék, ha tudatosan nem tudja megfeszíteni-elernyeszteni őket. Arnold Kegel dolgozta ki az ötvenes években az orgazmus-készségben igen fontos szerepet játszó izomcsoport fejlesztését. Az orgazmus intenzitása is fokozható az izmok erősítésével.
Az anális orgazmus szintén vitás terület. Nem is annyira létezését kérdőjelezik meg, sokkal inkább létjogusultságát, biológiai funkcióját. A nők nagy része eleve nem szereti az anális közösülést, így ez az orgazmusfajta nehezebben vizsgálható, beleértve a végbélre gyakorolt (ártalmas?) hatását is. A pénisz a végbelen keresztül a méhet tudja ingerelni, és aki ezt kedveli, az hihetetlen gyönyörről számol be. Kisebb a gyönyör a pszeudo-orgazmus esetén. Szeretkezés közben a nőknél is képződhet ejakulációfolyadék, mely vagy a hüvelyből vagy a húgycsőből távozik. A húgycsövön keresztül távozó folyadék nem jelent vaginális orgazmust, de az önfeledt szeretkezés során orgazmusszerű élményt nyújthat. Ez a pszeudo-orgazmus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top