Szex

Félelmek és elvárások

Az izgalmakban bõvelkedõ ismerkedést követõen, a mámorító együttjárás után, eljön a hetedhét-országra szóló lakodalom. A lakodalom után boldogan élnek, míg meg nem halnak. A legtöbbek szerint ez csak mese.





Bizalmatlanság
Nagyon kevés házasság van, amelyben ne támadnának időről időre nagyobb feszültségek, konfliktusok. A jónak mondható házasságokban is sok az olyan vita, ellentmondás, feszültség, ami társadalmi szinten is kérdéses, s amiben nemcsak a pár jut nehezen egyetértésre, hanem amiről alig tudják a szakemberek is megmondani, hogyan és mi a helyes. Ilyen lehet a házasságon belüli szexuális hűség, a házassággal kapcsolatos gazdasági döntések, a házassági munkamegosztás kérdése. Számtalan kérdés, kétely, elvárás, csalódás és félelem felmerül az együttélés megtapasztalása során. Sőt, a legtöbb már előtte! A bizalmatlanság és a félelmek néha jogosak, de többnyire elmondható, nagy ára van a problémák szőnyeg alá söprésének.

Segítő kérdések
Ha megfogalmazódhatnak, kimondhatóvá válnak az érzések, az a párkapcsolat számára új esélyt jelent. Paula Hall, párkapcsolati pszichoterapeuta, kétgyermekes anyaként ezt tanácsolja. „Otthoni”, segítő gyakorlatként pedig egy egészen egyszerű javaslata van. A párok, akár külön, akár együtt vegyenek elő 6 papírlapot, és a házasságkötési eskü hat legfontosabb pontját véssék föl rá! Gondolják végig az ezzel kapcsolatos kérdéseiket, érzéseiket, elképzeléseiket, majd fogalmazzák meg őket! Ha elkészültek, beszéljék meg egymás között, vagy egy jó barátjukkal! Nézzék át most már a válaszaikat is, és gondolkodjanak azokon: milyen minták alapján, honnan eredhetnek? A kiemelt pontok és a segítő kérdések a következők:

Holtomiglan-holtáiglan
Hogy állsz az elköteleződéssel? Mit gondolsz a válásról? Mit érzel ezzel kapcsolatban? Hogyan és miért alakulhat át egy kapcsolat az évek során? Hol a helyük a gyerekeknek az elképzeléseidben?

Hűségben – vele megelégedve
Mit jelent számodra egy párnak lenni? Mit gondolsz a hűségedről? Mennyi időt szeretnél együtt lenni a pároddal és mennyit külön? Mit osztanál meg vele és mit nem?





Jóban-rosszban
Hogyan tartanád meg az intimitást a kapcsolatban? Hogyan állapítanád meg a határaitokat? Mit tennél, ha nagy viták támadnának közöttetek?

Egészségben-betegségben
Bonyodalmakban, nagy bánatokban, hosszadalmas betegségekben hogyan tudnátok kitartó és lankadatlan segítséget nyújtani egymásnak?

Gazdagságban-szegénységben
Anyagilag mit jelent számodra a házasság? Képes lennél-e pl. állásváltoztatásra ennek érdekében?

Tiszteletben és szeretetben
Hogyan fogod kimutatni a szereteted/tiszteleted a házasságban? Mennyire fontos a szex a kapcsolatban?

És ha ennyi nem volt elég, egyéb olvasnivaló:


Párkapcsolat konfliktuskezelő magazin
A Magyar Szexológiai Társaság honlapja

Tanácsadás:
Sz. Mikus Edit szexológus

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top