Szex

Pénzgondok és párkapcsolat

Füst Milán, költõ és bölcselõ szerint a jó házassághoz négy dolog kell: összeillõ életstílus, kölcsönös szeretet, szexuális „összestimmelés” és gazdasági kapcsolat. E negyedikrõl egyre többet beszélnek.





A párkapcsolati konfliktusok egyik leggyakoribb forrása – úgy tűnik – a pénz. A „kenyérért” való küzdelem okozhat ugyan feszültséget egy kapcsolatban, sőt a hosszú nyomor egészen tönkre is teheti – a szakértők szerint azonban mégsem a pénz hiánya okozza a fő problémákat, hanem a pénzhez való viszony!

A pénzhez való viszony
Az ember pénzhez való viszonyát elsősorban az határozza meg, milyen értékek szerint lett szocializálva, és csak másodsorban az, hogy épp mennyi pénze van. Hogy mi a pénz értéke, mennyire spórolunk, mire szánunk nagyobb összeget, mennyire becsüljük meg a pénzt – ezek mind gyerekkorunkban alakultak ki bennünk, és felnőtt korunkban is megmaradnak.
Alapjában persze elég annyi mindenkinek, hogy legyen tető a feje fölött, és hogy meglegyen a mindennapi betevője. Ami ezen felül van, azt már a neveltetés adta speciális beállítottság határozza meg.
A következő három jellemzés Paula Hall párkapcsolati terapeuta tapasztalata alapján a fő – nyugati kultúrkörre jellemző – beállítottságokat írja le.


A pénz azért van, hogy szórakozásra költsék
Azért van szükségünk rá, hogy általa megkapjuk azokat a dolgokat, amik örömet okoznak nekünk. Senki se tudja, mit hoz a holnap, ezért legjobb, ha addig élvezzük a lehetőséget, amíg van miből. A pénz nem boldogít, ha halottak vagyunk, csak amíg élünk.


A pénz azért van, hogy biztonságot adjon
Azért szükséges, hogy kényelmesebbé tegye az életünket. Ám ha már megvan a kényelem, gondolnunk kell a nehezebb napokra is, az ínséges időkre. Senki se tudja, mit hoz a holnap, épp ezért készüljünk fel előre a bajokra.


A pénz azért van, hogy megosszuk másokkal
Azért kell nekünk, hogy megosszuk azokkal, akiket szeretünk, és azokkal, akikkel mostohábban bánt a sors, és nem voltak olyan szerencsések, mint mi. Vegyünk ajándékokat, adjunk meglepetéseket, kápráztassunk el másokat, legyünk jótékonyak a rászorulókkal! Senki se tudja, mit hoz a holnap, ki tudja, talán egyszer mi is rászorulunk.





A pénz-aknamező hatástalanítása – Jó tanácsok

• Nagyon sokat segíthet egy párkapcsolatban, ha megismerjük párunk családjából hozott értékrendjét, ha tudjuk, milyen viszonya van a pénzzel, és tisztában vagyunk a saját hozzáállásunkkal is. Reakcióink így érthetőbbé válnak.

• Ha partnereddel hasonló a pénzhez való viszonyotok, csak meg kell egyeznetek, ki fogja kezelni a kasszát. Az élet ilyenkor sem egyszerű. Sok esetben a nő a pénztárnok. A nő pedig nagyon elfáradhat az állandó felelősségtől, attól, hogy nem dőlhet hátra, hisz az ő vállán nyugszik az egész háztartás. A pénzről való vita ilyenkor sem a pénzről szól, hanem sokkal inkább a hatalomról, az irányításról, az erőviszonyokról a kapcsolatban.

• Ha egészen más a beállítottságotok, a főbb gazdasági-kiadási elvben meg kell egyeznetek: pl. hogy mennyit lehet költeni a háztartásra, a számlákra, hogy mennyit a kikapcsolódásra, és hogy mennyit kell félretenni.

A pénznél nagyobb gond
Sok kapcsolatban érzi úgy az egyik fél, hogy méltánytalanul bánnak vele: amikor minden fillérrel elszámoltatják, míg a másik fél ezt nem teszi meg; amikor a másik fél extra jövedelemből csak magára költ; vagy amikor olyan drága ajándékokkal halmozzák el, amitől lekötelezettnek kell éreznie magát.
A pénzgond gyökerei tehát a legtöbbször mélyebbre nyúlnak. A kapcsolaton belüli erő- és értékviszonyok fejeződnek ki benne. S épp ezért pontosan mutathatja az egyenlőtlenséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top