Szex

Szügyhámra születtem!

A férfiak szigorú pórázon tartása ma már nem divat, az õsi módszer korszerû és politikailag korrekt formája a szügyhám. Nem fojt, a huzal hosszúsága is mechanikusan szabályozható, de ugyanúgy nem ereszt.





Béla, a kompakt háztartási robot

Béla sorsát már a neve meghatározta, és ehhez nem kell feltétlenül hinni a névmágiában. Akit így kereszteltek el a szülei, az eleve hendikeppel indul az életben. Béla tényleg nagyon Bélára sikeredett. Voltaképpen még szerencséje is volt, hogy találkozott Zsuzsával, mert a karakán leányzó, amikor rátelepedett az életére, kijelölte számára a lehetséges irányt, amire született Bélaként talán soha nem talál rá.

Egyébként jó kötésű legény lenne ő, webdizájnerként nagyon rendes kereső szakmája is van, de a tekintetében ott van az a „kérlek, rúgjál arcon, lehetőleg bakanccsal!” jellegű esdeklés, amire egy domináns típusú nő azonnal kattan. Zsuzsa és Béla már a metakommunikációjukkal jelzik, hogyan fest náluk a hierarchia. Ahogyan vonulnak! Elöl Zsuzsa, peckesen kihúzva magát, tekintetét bátran előre szegezve, mint egy gránátos őrmester a császár születésnapján rendezett díszszemlén, mögötte pedig fél emberhosszal lemaradva Béla sompolyog, kicsit görnyedt tartással, és ha négylábú lenne, azt lehetne mondani, hogy behúzott farokkal.

Béla bevásárol, takarít, mos, autót szerel, és csak azért nem főz, mert Zsuzsa sosem bízná egy született Bélára a fakanalat. A közös programokról is Zsuzsa dönt, ő választ bútort, és biztos, hogy majd a gyerek nemét is megrendeli Bélától. Ám nem buta lány, gondoskodik arról, hogy Bélának ne legyen elviselhetetlen a kapcsolatuk, de egy pillanatilag sem férhet kétség ahhoz, melyikük tartózkodik a szügyhám egyik, illetve másik végén. Van úgy, hogy évek múltán az így tartott férfi fellázad, de csak akkor, ha biztosan nem Bélának hívják.







Behúzott farokkal …
Ki miben szobatudós?

Csaba esete egészen más, ő afféle zseni, akinek azért van bársonnyal kibélelt szügyhámra szüksége, mert enélkül szó szerint elpusztulna. Ez már az érettségi előtt nyilvánvaló volt, amikor Csaba az egyik utolsó osztálybuli után hazafelé tartva pont a Nagykörút közepén kezdett el merengeni azon, milyen frappáns mondattal indítana, ha magyar irodalomból Babits halálköltészetét húzná. Erről fogalma sem volt annak a taxisnak, aki majdnem elütötte a félrehajtott fejjel elmélkedő maturandust.

A közlekedés azóta is Csaba halála, de ezzel Maryland állam rendőrségének okoz gondot, immár másfél évtizede. Egy ottani egyetemen biofizikát és filozófiát tanít, és ha nem lenne mellette a még itthon feleségül vett Éva, életesélyei a nullához közelítenének. Csaba ugyanis, Babits halálköltészetén túllépve, még elmésebb fejtörőkkel szokta szórakoztatni magát, hogy agya állandó tréningben legyen. Nagy nehezen szerzett jogosítványát a zord amerikai közlekedésrendészet azért vonta be először, mert három piros lámpán is áthajtott, amikor fejben kiszámolta a Nap térfogatát köbcentiméterben.

Azt sem díjazták a hatóságok, hogy vezetés közben zavarba jött, mert hirtelen nem volt benne biztos, hogy valóban Fouché rendőrminiszter rendelte-e el a francia utcák egységes átszámozását, vagy ez már a Napóleon utáni idők hozadéka volt. A négyes koccanás, amit okozott, arról győzte meg Évát, hogy Csaba többet nem ülhet volán mögé, és egyéb, megosztott koncentrációt igénylő tevékenységek is tilalom alá estek: banki ügyintézés, repülőjegy-rendelés, a gyerekek orvoshoz hordása stb. Kitűnő házasság az övék, mert mindenki pontosan tudja, hol a helye, és a szabályokat be is tartja.





Szerelmesből szemét pasi

A szügyhámmal nyilván csak akkor van baj, ha valaki nem született Béla vagy szórakozott zseni. Amíg a férfi szerelmes, elviseli a súlyos kötöttségeket, ám miután lehullt szeméről a rózsaszínű hályog, felébred benne a szabadságvágy. A nő birtoklási vágya elviselhetetlen teherré válik, a férfi rángatni kezdi a huzalt, és többesélyessé válik a mérkőzés kimenetele. A dolgok jelenlegi állása szerint általában válás a végeredmény, de előfordulnak kompromisszumos megoldások is. És ez mindig azt jelenti, hogy már megint a nő volt az okosabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top