nlc.hu
Szex
Szextelen önkéntesek

Szextelen önkéntesek

Napjainkban leplezetlenül omlanak az erotikus praktikák a nõi és férfi magazinokból, a pornóipar virágzik, a monogámiát is egyre kevesebben tekintik szentírásnak. Eközben vannak, akiket teljesen hidegen hagy a szex.





Vágjunk a közepébe: volt már dolgod olyan pasival, akinek „árbócproblémái” voltak? Miközben borzasztóan érezted magad a kínos szituációban és már-már magadat ostoroztad miatta, a vágy elillanásának háttere örökre rejtve maradt. Most képzeld el azt, hogy te nem vagy képes rá. Nyoma sincs benned a vágynak. Mintha folyamatosan elkerülnétek egymást. Mindig késik, nem akar utolérni, vagy talán már le is hagyott? A lényeg, hogy sokáig nem találkoztok, pedig mindkettőtök az átütő randevúra vár… Aztán egyszer csak megkapod bájos orcád közepébe: „Te aszexuális vagy?” Hogy mi???


Frigidek és aszexuálisok

Nincs frigid nő, csak ügyetlen partner – tartja a mondás. A szexuális közönyösséget mára már legalizálták, külföldön ugyanolyan szervezettel büszkélkedhetnek az aszexuálisok, mint például a homo- vagy a biszexuálisok. A tagok pedig büszkén vállalják: őket nem érdekli a szex! És hogy mi vezetett idáig? Szerepe lehet a neveltetésnek, vallási okoknak, korábbi rossz tapasztalatoknak. Ám nem összekeverendő a szüzesség elvételét körülvevő félelemmel, vagy a szülést követő hónapokban jelentkező szexuális érdektelenséggel.





Frigidnek
azokat a nőket tartják, akik a nemi vágy csökkenésétől vagy teljes hiányától, vagy orgazmusképtelenségtől szenvednek. De míg a 19. században a nők nagy többsége nem talált élvezetet a szexben, fejlődésnek tudható be, hogy ma már “csak” minden negyedik nőt érint.

Aszexuálisnak azokat nevezik, akik nélkülözik a nemi vágyat és a nemi ingereket. A szakirodalom szerint kamaszkorban jelentkezhet, egész életen át tarthat, és nevelési hibák vagy kellemetlen szexuális élmények következtében keletkezik. Kutatások szerint minden századik embert érint.


Nem magányos farkasok!

Gondolhatnánk, hogy ha valaki rádöbben arra, hogy egyáltalán nem vágyódik szexuális kielégülésre, veszi a sátorfáját és elzarándokol egy olyan helyre, ahol magányos remeteként élhet. A valóság azonban másképp fest, ugyanis az erős társadalmi elvárások miatt nagy részük párkapcsolatban vagy házasságban él és ha kelletlenül is, de komoly kompromisszumokat köt. Mindez persze nem őket viseli meg jobban, hanem az aszexalitástól valóban szenvedő másik felet.

Áron jóképű, 28 éves fiú. Éveken át jámbor türelemmel várta, hogy barátnőjénél végre megtörjön a jég: „A rövidnek mondható izgalmas kezdet után lassan már csak elméleti síkon létezett közöttünk szex. Nagyon nehezen viseltem, még az is felmerült bennem, hogy én vagyok szexmániás. A barátnőm nem tudott normális indokkal szolgálni aszexualitására, egyszerűen az volt a hozzáállása, hogy gusztustalan és felesleges dolog. Mikor vészesen közel kerültem egy félrelépéshez, elé álltam és szakítottam vele. Azóta már megint helyén az önbizalmam, de ha vele maradtam volna, valószínűleg még mindig rakosgatnám a darabjaimat








Aszex morzsák
• Az egyik legjelentősebb aszexuális szervezet, a The Asexual Visibility and Education Network (AVEN) vezetője, David Jay 23 éves fiatalember, akinek soha nem volt még szexuális kapcsolata. Egyszerűen azért, mert soha nem érzett még vágyat senki iránt, és nem hiszi, hogy ez valaha is megtörténhet.

• Juhokon végzett kísérletek igazolták, hogy a hímek 10 százaléka nem hajlandó párosodásra, ebből 5-7% homoszexuális érdeklődést mutatott, míg 2-3 százalék egyértelműen aszexuális volt. A kutatást végző amerikai tudósok szerint elképzelhető, hogy ez a arány jellemző az emlősök esetében is.

• Ma már csaknem annyian vallják magukat aszexuálisnak, mint homoszexuálisnak – írta egy brit tudományos hetilap. Egy felmérés során, amely 18 ezer brit megkérdezésével zajlott, a válaszadók egy százaléka jelölte be, hogy soha senki iránt nem érzett szexuális vonzalmat.
Kiűznéd a hálószobádból?

Kiadós szexuális életed már a múlté? Eláruljuk, mi minden tépázhatta meg…

• Nagy változások – Egy költözés, munkahelyváltás, vagy akár egy rokon elvesztése is kihathat a szerelmi életre. A feszült idegállapot csökkenti a nemi hormonok szintjét, ezért a legjobb megoldás a stressz hatékony feldolgozása. Sokat segíthetnek a nagy beszélgetések és a könnyű érintkezések, mint a masszázs vagy a másik simogatása.

• Túlhajszoltság – Csoda, hogy lecsökken a libidója annak, aki mindig későn és hullafáradtan vonszolja magát haza? Kanapén bambulás helyett – akármilyen szadista indítványozásnak is hat elsőre – inkább irány a konditerem. Az óratípusok palettája igen széles, és még ha nehéz is nekivágni, a mozgás feltölt energiával és pozitív gondolatokkal. Ráadásul nem csak a feszültséget oldja, hanem a szerotonin és az endorfin szintet is emeli, amitől máris kedvet éreztek majd az összebújásra.

• Önbizalomhiány – Ha már a gondolat is rettegéssel tölt el, hogy meztelenül lát a kedvesed, a félelem elnyomhatja a libidódat. Így képtelen leszel élvezni a szexet, ha egyáltalán bele tudsz kezdeni. Ha magától nem jön az érzés, tégy azért, hogy jól érezd magad a bőrödben! Járj edzeni, figyelj arra, mit eszel és minden egyes negatív gondolatodat helyettesítsd be egy pozitívval. Például: „Úgy nézek ki, mintha egy kutya szájából húztak volna ki” helyett „Ma a kedvenc pólómban megyek, amiben mindig jól érzem magam





• Unalom – A szexre is igaz: gyakorlás a tudás anyja! A vágyat ki kell használni, különben elveszik. Éljetek rendszeresen szexuális életet, mert ha hozzászoktok a nemlétéhez, sokkal nehezebb lesz visszaállni. Ha kell, áldozzatok fel néhány programot, és inkább töltsetek otthon egy nyugodt estét – kettesben!

• Gyógyszerszedés, túl sok alkohol  – A fogamzásgátlók és az antidepresszánsok is csökkenthetik a nemi vágyat, mint ahogy bizonyos szint felett az alkohol is inkább álmosít és letompít, mint feldob. Ha fogamzásgátló tablettát szedsz, kérd meg orvosodat, hogy olyat írjon fel, aminek nagyobb az ösztrogén tartalma.

• Nem megfelelő partner – Megesik, hogy két embernek annyira különbözik a szexről való elképzelése, hogy képtelenek összecsiszolódni. Ha egyikőtök lényegesen többször kívánja a szexet, akkor a másiknak örök lemondás lesz az élete. Áldozati szerepben viszont senki nem lehet boldog! Így ha valaki gyakran hiányát érzi az intimitásnak, párja pedig nem sok hajlandóságot mutat a szexuális reformok bevezetésére, akkor szép lassan ideje új partner után nézni.

Tipp: Szexológus szakértőnk oldala »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top