Szex

Ne légy alibi!

Mindenkinek pontos képe van arról, hogyan is kell kezdetét vegye egy kapcsolat, és aztán hogyan csiszolódhat szépen tovább. De mi van akkor, ha nem akarnak felgyorsulni az események, te pedig rájössz, hogy igazából csak asszisztálsz a kapcsolathoz?







Alibi-kapcsolatok a sztárvilágban:
• Tom Cruise és Katie Holmes: állítólag a filmsztár nem kis összeget fizetett Katie-nek azért, hogy eljátssza az örömittas, várandós ara szerepét. A 44 éves filmsztárról már az a hír is felröppent, hogy igazából saját neméhez érez vonzalmat, valamint az is, hogy a gyerekkel volt feleségének, Nicole Kidmannek akar bizonyítani.

• Victoria és David Beckham: akiket már csak a három közös gyerek, meg a tetemes vagyon tart össze. Igaz, nem volt ez mindig így, valaha nagy szerelemben éltek, ám a sztárfutballista örökös félrelépései és neje étkezési problémái mind arra utalnak, hogy már csak a külvilág felé játsszák a mintaházaspárt, azt sem mindig hitelesen.

• Michael Jackson és Debbie Rowe: minden bizonnyal idetartozik a popsztár és a szőke ápolónő feleség házassága is, hiszen itt – szinte nyíltan – az utódok létrehozatalára ment ki a játék. Később az is elterjedt, hogy a házaspár tagjai sosem aludtak a közös paplan alatt, a két közös gyerek mesterséges megtermékenyítés eredményeként jött világra.
Az alibi kapcsolatok általában kísértetiesen hasonlítanak a fiú-lány barátságra (aminek léte önmagában is vitatott). Ismertetőjele, hogy viszonylag gyorsan eljuttok egy pontig, jól érzitek magatokat, de előbb vagy utóbb megtorpannak a dolgok, és mintha inkább visszafelé táncolnátok az időben. Nem könnyű felismerni, viszont annál nehezebb érzelmileg kikeveredni belőle. Az alábbi három történet talán segítheti a tisztánlátást.


Csak séta – kézfogás nélkül

„Évekkel ezelőtt egy bulin mutattak be Viktornak, a jóképű kézilabdázónak – emlékszik vissza Andi. – Minden nagyszerűen indult, hosszúra nyúló randik, nagy beszélgetések, sűrű találkozások. Már az első két hétben a barátnőjeként mutatott be a szüleinek és az összes fontos barátjának. Ám férfiként nem közeledett felém. Így ment el az első hónap, még csak egy csók sem csattant el. Kezdtem magamban keresni a hibát, de igyekeztem leplezni, mennyire értetlenül állok a viselkedése előtt. Végül kiprovokáltam egy együttalvást, de hiába. Ő nem kezdeményezett, én meg magamban durrogtam. Ezután is találkozgattunk, habár egyre kevésbé tudtunk mit mondani egymásnak. Kapcsolatunk végóráit néhány kedvetlen telefonbeszélgetés jelentette.”

Andi később arra a magyarázatra jutott, hogy a fiúnak kellett valaki az adott időszakban, hogy felmutasson egy barátnőt. Aztán egy közös ismerős elárulta, hogy Viktor néhány hónapja szakított élete első komoly barátnőjével, és nagyon unta már, hogy környezete azzal nyüstöli: kezdjen végre ismerkedni. Persze hamar rájött, hogy egyelőre képtelen továbblépni, csakhogy túl gyámoltalan volt ahhoz, hogy mindezt közölje Andival.






Miért óvakodj ettől a típustól?

• Mert aki nem tudja eldönteni, hogy készen áll-e egy újabb kapcsolatra, az tudat alatt pengeélen táncol: vagyis nagyon ügyel arra, hogy a látszat kedvéért fél lábbal bent legyen, fél lábbal viszont kívül maradjon. Kell ez neked?

• Mert félénk viselkedésével az óvatosságot is palástolja, hiszen nem szeretne még egyszer a pofázmányára zuhanni. Ez a félelem viszont erősen arra utal, hogy még nincs túl az előző kapcsolatán. Versenyre kelni pedig egy a kapcsolat felett lebegő szellem-barátnővel igen nehéz. Nem valószínű, hogy győzhetsz, ha csak nem rendelkezel tengernyi türelemmel és toleranciával.






Kirakatbaba

„Mikor megismerkedtem Szilárddal, úgy éreztem, megfogtam az Isten lábát. Tudtam, hogy vezető beosztásban dolgozik, és kevés szabadideje van, de ahogy teltek a hetek, úgy sem gyarapodott találkozásaink száma és hosszúsága. Ráadásul csak nagy ritkán voltak kétszemélyesek, hol üzleti rendezvényre cipelt magával, hol a szüleit látogattuk meg, hol a barátaival ruccantunk ki este. Kezdtem magam úgy érezni, mint egy kirakatbaba. Szilárd nagyon dekoratívnak tartott, és az is imponált neki, hogy jól kijövök mindenkivel. Nagyjából négy hónapja találkozgattunk, amikor tetemre hívtam. Kiderült, hogy neki így nagyon is megfelel, hiszen az ő életében a legfontosabb a karrier. Én viszont ennél jóval többre vágytam, így szakítottam vele

Miért óvakodj ettől a típustól?

• Mert élete ezen fázisában a barátnő csak másod-, harmad-, negyed- (és így tovább) rangú szerepet tölthet be.

• Mert napi problémáid megoldásában aligha számíthatsz rá.

• Mert nagy rá az esély, hogy csak a környezete (a család és a barátok) felé szeretné bizonyítani, hogy igenis az ő életébe is belefér a szerelem. Csakhogy nem fér bele, amíg nem rendez át néhány dolgot a fejében.






Az önmagát kereső férfi

Amikor rákerestem a neten az alibi-kapcsolat szóra, szinte kivétel nélkül meleg fiúk és leszbikus lányok hirdetéseit dobta ki a gép. Talán nem véletlenül, hiszen kétségkívül ez az alibi-kapcsolatok leggyakrabban előforduló formája. („Homoszexuális fiú vagyok, csinos lány ismeretségét keresem alibi-kapcsolat céljából.”) Az idézett „társkereső” fiú már belátta, hogy igazából saját neméhez vonzódik, de a külvilág felé (még) nem szeretné vállalni ezt (vagy talán soha).

És hogy mi a legjobb gyanú-elterelő hadművelet? Egy vonzó barátnő, aki láttán az összes haver elismerően kurjantgathat. És a gyanúnak máris nyoma sincs. Az egyetlen, aki rosszul jár, az alibi-barátnő, hiszen jó barátságnál aligha kaphat többet párjától, a szexuális életről már nem is beszélve. Mégis a legegyenesebb út ez a hirdetéses forma, így mindenki tudja, mi a szerepe a játszmában, és még egy jó barátra is szert tehet. Hátulütője viszont, hogy az álbarát oldalán elriaszthatod magadtól azokat a srácokat, akik valódi vonzalommal közelednének feléd.







Miért nem éri meg benne maradni?
 • Leginkább azért nem, mert egy alibi-kapcsolatban az egyik fél részéről mindig hamisak az érzelmek.

• Mert az érzelmi távolság miatt néhány hónap múltán szilánkokra törik az önbizalmad, hiszen egy olyan kapcsolatban próbálsz boldog lenni, ahol a másik nem fordul teljes értékűen feléd.
Miért óvakodj ettől a típustól?


• Igazi buktatót hordoz magában, ha a fiú még magának sem vallja be vonzalmát, és így a kapcsolatban tudat alatt nem tud, vagy nem akar annyit adni, amitől érzelmileg és/vagy fizikailag kielégítettnek éreznéd magadat.

• A legtipikusabb vészjelek a szexuális elutasítás (aszexuális magatartás), a testi közelség elutasítása, a bezárkózás és az érzelmi ridegség lehetnek.

• Jobb, ha az első gyanús jelnél (például, amikor rajta felejti a szemét egy formás férfihátsón) kitáncolsz a kapcsolatból, mert a homoszexuális beállítódás – a tudomány mai állása szerint – nem változtatható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top