Szex

Férfiak a trend rabságában

Ki mondta, hogy csak egy nõnek lehetnek komplexusai, rigolyái és az ellenkezõ nemet idézõ új szokásai? Lássuk, mi ösztönzi a pasik egy részét arra, hogy szétzúzzák bennünk a hagyományos férfiképet.





A férfiak általában jót derülnek örökös fogyókúra-mániánkon, a szerintük nézhetetlen szingli-sorozatokon, vagy túlcsorduló romantikus vénánkat érzékelve. Nem mintha ők ne állnának be a legújabb trendek sorába, vagy el tudnának szakadni jelenkori társaik legtipikusabb komplexusaitól, ami leginkább a függetlenségüket és az izmaikat érinti.
Lássuk, kikre (és mire) számíthatunk leginkább, ha vadászatra indulnánk a végtelen(nek tűnő) hímrengetegben.






Amikor a saját életstílusa rabja


Három évvel ezelőtt ütötte fel fejét a metroszexualitás jelensége, amelynek legtipikusabb képviselőjéül a szexi sztárfocistát, David Beckhamet választották,  de sokan az Amerikai Pszicho túlságosan hiú főszereplőjéhez kötik, aki minden áldott nap órákat töltött azzal, hogy a megjelenését tökélyre fejlessze, és erre nem sajnált sem energiát, sem pénzt.

Ezek a 35 év alatti, mindenképpen hetero, nagyvárosi férfiak nemcsak a megjelenésükre fektetnek hatalmas hangsúlyt, hanem az életstílusuk kialakítására is. Kizárólag a legmenőbb szórakozóhelyeken bukkannak fel, és csak a legtrendibb üzletekből gyarapítják ruhatárukat.







Jelöltek a sztárvilágból

Ki mások tennék világhírűvé a szóban forgó irányzatokat, mint a sztárvilág szívtiprói?


• A metroszexualitás atyjának David Beckhamet tekintik, aki nem is olyan régen még hetente váltogatta a frizuráját, sőt, még a körmeit sem átallotta kilakkozni, mi több, a rossz nyelvek szerint időnként még neje fehérneműit is felpróbálta.








George Clooney
• A retroszexuálisok jeles képviselője George Clooney, akire borostásan, és túl hosszúra hagyott frizurával is tapadnak a nők, de idesorolható Brad Pitt is bizonyos korszakaiban, amikor ő se sokat foglalkozott azzal, hogy hány évesnek látszik és mennyire tartja jóképűnek a közvélemény. Exfelesége, Jennifer Aniston szerint egyébként a mindennapos zuhanyozásnak sem hódolt egy időben.

• A Pán Péter-szindróma jelei fedezhetők fel Jude Law-nál, aki nejét és három gyerekét hagyta el Sienna Millerért, akivel ezután se vele – se nélküle típusú kapcsolatban tengődött hosszú hónapokig. Nála az érési folyamat valószínűleg máig nem fejeződött be.

A trendkutatók a látszatot mindennél előbbre tartó fogyasztói társadalmat és minket, nőket tettek felelőssé, hiszen az emancipációval a mi igénylistánk is gyarapodott, amelyen előkelő helyen szerepelnek a külsőségek.


Miért lehet nehéz velük?

Mert a metroszexuális férfi örökké bálványozott akar lenni, és igazából csak egy dolog érdekli mélyrehatóan: saját maga. Amikor 2003-ban a trend végigsöpört Európán, egy egész kontinenset felölelő kutatás eredménye szerint a 35 év alatti férfiak 40 százalékát vonzotta ez az életforma.






Amikor a hanyag macsót játssza


No igen, ezen életstílus hívei számára a piperkőc metroszexuálisok kora régen leáldozott. Ma retroszexuálisnak dívik lenni, ami kábé annyit tesz: nem túl ápolt macsó. Az irányzat alattvalói azt várják a világtól – és elsősorban ugyebár tőlünk, nőktől – hogy úgy fogadják el őket, ahogy vannak.

A hosszas „szépítkezést” időpocsékolásnak tekintik, ehelyett inkább addig is férfias hobbijaiknak – például az autóbütykölésnek, a makettépítésnek vagy a hekkerkedésnek – hódolnak. Ezek az őshímek persze a párjuktól sem várják el, hogy minden szabad percét a külsejére fordítsa. A kedélyeket mindig szívesen borzolják, így például szerintük a metroszexuálisok azok a férfiak, akiknek a nemi hovatartozása első blikkre könnyen megkérdőjelezhető. Ők viszont erőt sugároznak és tesznek az etikettre.

Miért lehet nehéz velük?

Mert nem erősségük a romantika, így a hosszas udvarlás és a gyertyafényes vacsorák sem. Sőt, ha tehetik, megőriznek egy darabot függetlenségükből és ilyenkor kizárólag férfitársaságban mulatják az időt. Hogy mikor gyanakodhatsz? Ha a barátod újabban napokig elkerüli a fürdőszobát, és már köszönőviszonyban sincs a dezodorreklámok ellenállhatatlan férfi szereplőivel. Ha folyton szúr a csókja (ergo nem borotválkozik), a legocsmányabb pólójában is elvan három napig, és előszeretettel rendez a barátaival böfögő- és szellentőversenyeket. 






Amikor képtelen felnőni







…még a komoly elköteleződés gondolata is riasztja őket. Köszönik szépen, de ők még körbenéznének a piacon…
Hallottál már a Pán Péter-szindrómáról? Nos, ha a fogalommal még nem is találkoztál, olyan pasival talán igen, aki annak dacára leragadt egy bizonyos életkorban, hogy azóta már jó néhány születésnapot ült. És itt nem elsősorban a gyerekes viselkedésre gondolunk (az jó, ha az ember egy kicsit mindig megmarad gyereknek), hanem arra a jelenségre, amikor egy férfi képtelen felelősséget vállalni önmagáért és a tetteiért. A Pán Péter-szindrómások gyakran változtatják munkahelyüket, véleményüket és a barátnőiket is. Sokuk családjukat elhagyva indulnak önmegvalósításra, hogy visszalopják életükbe a múltat és azt az életvitelt, ami a családalapítás előtt – vagy talán akkor sem – létezett, hiszen az a cél motiválja őket, hogy beteljesítsék kamaszkori vágyaikat.







Jude Law

Miért lehet nehéz velük?


Mert még a komoly elköteleződés gondolata is riasztja őket. Köszönik szépen, de ők még körbenéznének a piacon. Alig a harmincon innen vagy túl még mindig csak keresik önmagukat, és nem a valódi életkoruk szerint gondolkodnak. A barátok serege és az ivócimborák hozzátartoznak az életükhöz, akárcsak te.
Az igazi veszélyt azonban rád nézve az jelenti, hogy a „senki sem pótolhatatlan” szemlélet fertőzöttjei. Persze előbb-utóbb nekik is fel kell nőniük, de rengeteg türelemre lesz szükséged, ha ki akarod várni. 





Amikor örökké elégedetlen magával


Étkezési zavarok vonatkozásában általában nőkről szokás beszélni (hiszen az érintettek 90 százaléka nő), eközben azonban egyre több férfi válik áldozatává az Adonisz-komplexusnak. Az érintettek második otthonává a konditerem válik, ennek ellenére sosem elégedettek az eredménnyel, kicsinek, izomtalannak látják magukat. Szikárabb, férfiasabb





A metroszexualitás atyja: David Beckham
idomokra vágynak, és ennek érdekében nem átallják az anabolikus szteroidok és egyéb táplálékkiegészítők egész sokaságát használni. Mindezt pedig nem is igazán a nők tetszésének elnyeréséért teszik, hanem sokkal inkább saját önbecsülésük visszanyerése érdekében.


Miért lehet nehéz velük?

Mint ahogy a férfiakat is idegesíti, ha barátnőjük folyton siránkozik a külsejét illetően, előbb-utóbb a te türelmedet is próbára teszi ez a testképzavar. Ám az igazad megvallva az Adonisz-komplexusos férfiak kerülik a párkapcsolat lehetőségét, hiszen még a levetkőzés gondolata is riasztja őket. Másrészt az edzőteremben töltött végtelen idő elveszi az energiájukat attól, hogy szórakozni, ismerkedni járjanak. Általában visszahúzódónak, szégyellősnek tűnnek, vagyis táncba vinni sem könnyű őket. Mint ahogy az anorexiásoknak is nehéz megmagyarázni, hogy betegesen soványra fogytak, az adoniszos fiúk is sokkal rosszabbnak látják magukat, mint amilyenek valójában.

Ti írtátok – fórumajánló:
Metroszexuálisok »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top