Szex

A szinglik meg a sanszok

Hónapok óta egyedül hajtod álomra a fejed, és sehol egy partiképes férfi? Egy német pszichológus szerint pár-találásunk kulcsa piaci értékünk az egyedülállók világában. Az nyer, aki a pontok tekintetében hozzá hasonlót keres.

Szinglinek lenni nem könnyű, mert bármennyire is igyekszünk a Szex és New Yorkból Carrie Bradshow-al azonosítani ezt az életformát, a szinglilét nem csak méregdrága tűsarkúk vásárlásából, berúgós barátnős estékből és döglesztő pasikkal való izgalmas randevúkból áll. Bizony ott vannak a magányos esték, a családi ünnepeken a kínos kérdések, és a Nagy Ő egyre reményvesztettebb keresése. Ráadásul minél régebben vagy egyedül, annál nehezebben tudod elképzelni, hogy valakinél végre Te lehetsz a befutó, és hogy eljön a perc, amikor megfosztanak a már egy ideje szingliléttel járó kínoktól.


Kelendőségi mérce

Szakemberek – pszichológusok és matematikusok – utánajártak, mely kritériumokat veszi a másik nem figyelembe, és mely paraméterek szólnak bele a kelendőségünkbe. Ilyen az életkor, a testsúly, a kisugárzás, az ápoltság, a testi és lelki egészség, a képzettség, a fellépés, a családi háttér, az extrovertáltság, a kapcsolatteremtő képesség vagy az életvidámság. De míg egy nő piaci értékének tekintetében az életkor, az attraktivitás és a kisugárzás számít értékesebbnek, addig a férfiaknál a magasság és a státusz hoz több pontot.

Tegyük fel, hogy ha nem is érzed magad Cameron Diaznak, de csinosnak tartanak, van egy közepesen izgalmas munkád és egy apró lakásod, viszont borzasztó nehezen ismerkedsz. Nem lesz könnyű dolgod, mert a szinglipiacon ugyanazok a törvények vannak érvényben, mint minden más piacon, vagyis a kínálat és a kereslet uralkodik.
Egy átlagos nőnek az esélye arra, hogy meghódítsa Mr. Minden Nő Álmát – az intelligens, érzékeny, sármos és szakmájában sikeres férfit, aki néhány évvel még idősebb is nála, de ugyanakkor természetesen szabadon járkál a nagyvilágban – mindössze tíz százalék. A szingli-értékkel foglalkozó kutatók szerint ugyanis nem szerencsés, ha egy alacsony rátájú egy magas rátájút szeretne párnak. Mert igaz, hogy létezik olyan sikeres egyedülálló férfi, aki rajong a kifejezetten molett hölgyekért, és a szingli nők népes táborában is akadnak olyanok, akiknek teljesen mellékes párjuk kinézete, de ők vannak kevesebben.

Ezt látva egy német pszichológus kidolgozta a piaci érték módszert, amelyből ki-ki reálisan felmérheti, mekkora az esélye a pártalálásra.
A piaci értéket megmutató skálán 3-tól 88-ig értékelik a tesztet kitöltőket, és az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a nők kétharmada 48 és 65 közötti eredményt ér el. Egyébként legnagyobb eséllyel azok jönnek össze, akik körülbelül ugyanannyi pontot értek el, ezért kár irigyelni Angelina Jolie és Brad Pitt szerelmét, hiszen a nagy eltérések könnyen instabillá tehetik a kapcsolatot.

Fő az önkritika!

Piaci értékünk egyébként – gondolom, ez nem újdonság – korunk előrehaladtával csökken, ugyanakkor jövedelmünk gyarapodásával ismét javul, akárcsak akkor, ha megszabadulunk az úszóguminktól (amitől észrevétlenül magabiztosabbá is válunk) vagy megnyerjük a lottó ötöst. Ellenben, ha kipenderítenek a munkahelyünkről és a depresszió mély bugyraiban sajnálgatjuk magunkat, akkor – nincs is ezen mit csodálkozni – igencsak lecsökken irántunk a kereslet. Hiszen nagy a tolongás a piacon és mindenki a lehető legjobb portékával szeretne hazatérni. A szinglik pedig azért maradnak néha hosszú évekre szinglik, mert egy olyan piaci szegmensben keresgélnek, amely előttük nem nyitja meg kapuit. Mindehhez persze el kell egy jókora adag önismeret.
Megkértünk néhány eladó sorban lévő lányt, hogy mérje fel a piaci értékét a teszt segítségével. Íme az eredmény:

Rozi, 32 éves, irodavezető
Piaci érték: 77
10 hónapja szingli, előtte 6 évig élt kapcsolatban

Nem szeretem megméretni magam, de arra kíváncsi lettem, mennyi lehet a bazári értékem. Már kezdtem megörülni a remek eredménynek, amikor kiderült, hogy minél jobb eredmény születik, annál inkább szűkül a lehetséges partnerek listája.”
Ami nála sok pontot ért: „Optimista vagyok, könnyen lelkesedem, azt hiszem, ez megdobta az eredményt.”

Andrea, 29 éves, gazdasági informatikus
Piaci érték: 68
Kicsivel több, mint egy éve szingli

Az a baj ezekkel a tesztekkel, hogy senki sem elég kritikus magával, és el-elbliccel néhány dolgot. Ráadásul ez az analízis nem mutat rá a saját hibáinkra, nem mutatja meg, min kellene javítani. A valódi érdeklődés és a fogékonyság sem kap elég hangsúlyt benne, pedig azt gondolom, ezek fontos szempontok a párkeresésben.”
Ami nála sok pontot hozott: „Azt hiszem, az őszinteségem és az önismeretem.”

Edina (23), egyetemista
Piaci érték: 60
Három hónapja szingli

Nem hinném, hogy a fiatalság annyit számít, sokkal fontosabb, hogy jól nézzen ki valaki. Legalább is ezt tapasztalom, mert nálam nem a dögös kinézet és a vastag pénztárca állnak a dobogón, sokkal fontosabb, hogy jól viselje a gyengeségeimet, és képes legyen kiegyenlíteni azokat. A teszt sokat foglalkozik a státusz-beli dolgokkal, amelyek számomra egyáltalán nem olyan létfontosságúak, hiszen még az én életem is csak kialakulóban van.”
Ami nála sok pontot hozott: „A rugalmasságom és az életvidámságom mindenképpen előny, ezért tudtam hozni a stabil átlagot.”

Mónika (34), régész
Piaci érték: 67
Másfél éve szingli

Tudom, hogy magasak az igényeim, és hogy az én koromban a piac szinte már üres. A legtöbb férfi 30 és 40 éves kora között elkel, én ennek tudom be, hogy még mindig egyedülálló vagyok, holott a piaci értékem viszonylag magas.”
Ami sok pontot hozott: „Már megvan az egzisztenciám, és végre szeretném élvezni az életet. Ehhez már csak párt kellene találnom.”

 Tesztre kattanva

E sorok szerzője kíváncsiságból megoldotta a több száz kérdésből álló tesztet, bár kis csalással, mert mostanság nem a célcsoporthoz tartozik. Ráadásul így utólag azzal a gyanúperrel élve, hogy helyenként talán kicsit túlfényezte magát a szociális beállítottságnál, a párkapcsolathoz való hozzáállásnál, és a személyisége óramű pontosságú kivesézésénél.

Így aztán – miután több órát töltött az állításokra való válaszolgatással (amelyet abszolút magáénak, átlagosan magáénak, kevésbé magáénak, vagy teljesen idegennek kellett éreznie) – elé tárult a csodálatos eredmény, egész pontosan a 66. 

Gratuláltak is hozzá szépen a teszt készítői, akik arról is biztosították, hogy ez az átlagon felüli eredmény (éppen hogy csak, mivel az átlag 48 és 65 közé esik) nagyban megkönnyíti a pártalálást. Majd arról is olvashatott, hogy a piaci érték pontos ismerete az önbizalmat is növelheti, és hogy nagyon fontos, hogy amennyiben nem szeretne már tovább szingliként tengődni, akkor ne becsülje alá az eredményt, inkább próbáljon meg hasonló személyiségű, érdeklődési körű, motivációjú férfiút találni. Így hát megnyugodva, hogy ezt a teendőt már kipipálta, kenegette máját kicsit az „átlagon felüli” értékkel, és már értette, miről is beszéltek pszichológiai hatás gyanánt.

Tipp: Németül tudók itt oldhatják meg a tesztet »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top