Szex

A csokoládé élettani hatásai, jellemzõi

Egészségünk megõrzésének egyik eszköze a helyes táplálkozás, ami szélsõségektõl mentes, és az egészségi állapotnak, életkornak és fizikai aktivitásnak megfelelõ mennyiségû energiát, makro-, illetve mikrotápanyagot tartalmaz.




A makrotápanyagok közé tartoznak a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok, míg a mikrotápanyagok csoportját a vitaminok és az ásványi anyagok alkotják.

Egy helyesen összeállított étrendnek az is ismérve, hogy az egyes tápanyagok aránya megfelel az egészséges táplálkozás szerinti ajánlásnak. Így a szénhidrátok az összes energia 55, a zsírok 30, a fehérjék pedig 15%-át teszik ki. Szénhidrátban szegény táplálkozás során gyakran lép fel az állóképesség és a fizikai teljesítmény csökkenése. A fő szénhidrátforrások a gabonamagvak és -őrlemények, a kenyérfélék, a tészták, a zöldségek, a gyümölcsök és a cukor.

A flavonoidok

A kakaó a flavonoidok gazdag lelőhelye. Jó ideje már, hogy a nyers kakaóbabban megtalálták a flavonoidokat, azoknak is egy csoportját, a flavanolokat. A flavanolokat antioxidánsként is számon tartják mint olyan természetes anyagokat, amelyek megvédenek a szabad gyökök „támadásaitól”. Ez csupán az egyik része a flavanoloknak az emberi szervezetben betöltött szerepének. Korábbi kutatások már bebizonyították, hogy a kakaóban található flavanolok csökkentik a szabad gyökök által okozott károsodásokat azáltal, hogy csökkentik az LDL koleszterin oxidációját. A legfrissebb tanulmányok viszont már a kakaóban található flavanolok érrendszerünkre gyakorolt pozitív hatásairól tanúskodnak, mint például a véredények megnövekedett funkciója, valamint a vérrögképződés kockázatának csökkentése.

A csokoládé mint örömforrás

A csokoládé felfedezése óta különleges helyet foglal el az emberek életében. A



kakaót az európaiak 1519-ben ismerték meg, amikor Hernán Cortés katonáival a mai Mexikó területére érkezett. Az azték Moctezuma király Cortést istenként fogadta, és megkínálta a kakaóból készült különleges italból, amit csak kivételes személyek fogyaszthattak. Cortés felismerte, hogy az ital tápláló, frissíti a szellemet. Nagyjából így kezdődött a csokoládé sikertörténete. Ezután bárki megkóstolta, az istenek eledelének tartotta a csokoládét, hamarosan a legfelkapottabb ital volt a királyok udvarában, később a kávéházakban. Nem véletlen, hogy ilyen hamar elterjedt: ha lehangoltak vagyunk, a csokoládéból elég egy-két kocka, és jobban érezzük magunkat. Tudományosan bizonyított tény ugyanis, hogy a csokoládé a kakaóbab egy bizonyos hatóanyaga révén fokozza a boldogságérzetet. Érdekesség, hogy a csokoládét évszázadok óta afrodiziákumként tartják számon, és ez összhangban van ezzel a tudományos megállapítással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top