nlc.hu
Szex
A csokoládé fajtáiról, minõségérõl

A csokoládé fajtáiról, minõségérõl

Ma már ha bemegyünk egy nagyobb szupermarketbe, de akár egy kisebb boltba is, az édesség polcon sokféle csokoládét megtalálhatunk, a legkülönbözõbb árakon. Természetesen mindenki az ízlésének megfelelõen választja ki, melyiket veszi meg, de emellett nem árt tisztában lennünk azzal, hogy pontosan mit is eszünk.

A csokoládé fajtái





A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint a csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14 % a zsírmentes kakaó szárazanyag.
Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43%-os, az úgynevezett keserű csokoládék kakaótartalma még magasabb, 85-90%.
A tejcsokoládénak tartalmaznia kell minimum 25% összes kakaó szárazanyagot, továbbá minimum 14%-ban tejszárazanyagot, legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot, legalább 3,5% tejzsírt, továbbá legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt).
A fehér csokoládé nem tartalmaz kakaóport, csak kakaóvajat, emellett cukrot és tejport. Kakaóvaj-tartalma 20-45% közötti, tejanyag tartalma a tejcsokoládéval megegyező.






A csokoládék között megkülönböztetünk táblás, üreges, ét- és tejcsokoládét. Emellett különböző töltelékekkel, adalékanyaggal dúsított csokoládék széles választékát is megtalálhatjuk a boltok polcain. Ezek közül érdemesebb a mogyoróval vagy mandulával készített csokoládékat választani, mert ebben az esetben az olajos magvak kedvező élettani hatásait is élvezhetjük, az ezekben található számos ásványi anyag, vitamin, telítetlen zsírsav és rost mind fontos részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. A töltött csokoládék tölteléke lehet pl. fondant, nugát.

Feltétlenül meg kell különböztetni a csokoládét az úgynevezett kakaós bevonótól, ami kakaóporból, cukorból, növényi zsírból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra (áthúzás, mártás), formázásra alkalmas massza, amely szobahőmérsékleten szilárd, a készítéshez felhasznált zsiradék olvadáspontja feletti hőmérsékleten pedig folyékony anyag.

A minőségi csokoládé





A csokoládé szigorú Európai Uniós szabvány szerint készül, legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj. A kakaós bevonókban éppen ezt a nemes alkotórészt helyettesítik más növényi zsírral. Így válik lehetővé, hogy ezek a termékek rendkívül alacsony áron kerüljenek forgalomba.

Barna csokoládé esetén minél nagyobb a kakaótartalom, annál jobb minőségű termékről beszélhetünk, érdemesebb tehát ezeket a termékeket keresni, még ha drágábbak is. A tejcsokoládék különleges értékét viszont értelemszerűen a bennük foglalt tejtartalom adja. Minden választásnál olvassuk el a csokoládé címkéjén feltüntetett alkotóelemeket, mert a gyártók kötelessége, hogy pontos tájékoztatást adjanak termékük összetételéről.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top