Szex

Kedvencünk a csokoládé, de hogyan nassoljunk?

„A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyû csokoládét, a lapos csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek ezen a világon…”






Mindannyian emlékezhetünk szegény Gombóc Artúrra, aki a világon mindennél jobban szerette a csokoládét. Ezért csak gubbasztott és fogyókúrázott, vagyis majszolta a csokoládét, mert azért valamit csak kell enni, ha már olyan sok dologról le is mondott… De hol rontotta el szegény Gombóc Artúr?

Mikor fogyasszunk csokoládét?

Az édességeknek, köztük a csokoládénak helye lehet a táplálkozásunkban, hetente 1-2 alkalommal kis mennyiségben nyugodt szívvel fogyaszthatjuk. Egy tudatosan összeállított, egészséges étrendben nem főételként, hanem azok zárófogásaként kerülhet édesség az asztalunkra. Fontos alapszabály, hogy desszertként soha ne gyümölcsök helyett fogyasszuk a csokoládét. Vannak persze kivételes alkalmak is: testedzés közben vagy nagyobb fizikai megterhelés esetén jelentősen növelhető a teljesítmény, ha megfelelő szénhidrát áll a szervezet rendelkezésére. Mivel a csokoládé könnyen és gyorsan felszívódó értékes tápanyagokat (szénhidrát) tartalmaz viszonylag kis térfogatban, sportolás közben kifejezetten alkalmas a szénhidrát gyors pótlására.

Mennyi csokoládét fogyasszunk egy-egy alkalommal?

Mint minden másban, a táplálkozásban is az ördög a mennyiségekben rejlik, a túlságosan sok ugyanolyan hátrányos, mint a túlságosan kevés. Megfelelő mennyiségben a kakaópor, a kakaó felhasználásával készült termékek, a csokoládé örömet szerző és egyben egészséget megóvó tényező, nem fenyeget az elhízás veszélyével. Kis mennyiségben fogyasztva teljes kiegészítője lehet étrendünknek: egy adag ne egy egész tábla legyen, hanem egy szelet vagy néhány kocka. Ha lassan esszük, majszolás közben hosszan élvezhetjük ennek a



kis adagnak az ízhatását, ugyanolyan élményt szerezve ezzel magunknak, mintha befalnánk egy egész tábla csokoládét.


Milyen csokoládét válasszunk?

Mindig minőségi terméket válasszunk: minél magasabb a kakaótartalma, annál jobb, hiszen a csokoládéban található réz, magnézium és polifenolok a kakaóbabból származnak. Ebben pontos tájékoztatást adnak a termékeken feltüntetett címkék, az azokon megtalálható termékösszetétel. Emellett a széles választéknak köszönhetően ma már az édességek között olyanokat is találhatunk, amelyek egyes diétára szoruló betegségek esetén is fogyaszthatóak (pl. diabetikus csokoládé).


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top