Szex

Lopj titkokat a kapcsolatodba!

Nyitott könyv vagy a kedvesed számára? Vigyázat! A legújabb kutatások szerint a hosszú távú kapcsolat legnagyobb ellensége a túlzott kiszámíthatóság. Vagyis jobban jársz, ha megõrzöl magadnak néhány titkot, és megtanulsz hallgatni is.




Van egy ismerősöm (nő az illető), aki saját bevallása szerinti egyhangú életén úgy próbál enyhíteni, hogy különösen nagy figyelmet szentel az ünnepeknek. Ilyenkor napokon keresztül aprólékosan – és titokzatosan – készül a nagy eseményre. Ám a kedvese, akivel évek óta egy párt alkotnak, nem igazán fogékony erre. Így hősnőnk hiába várja a csillogó és nagyszabású viszonzást, az rendre elmarad, amit ő általában úgy fordít le magának, hogy az izgalmak helyett már megint csalódnia kell. De vajon elég-e évi néhány alkalommal igyekezni? És ki a felelős azért, ha halálra unjuk magunkat a saját életünkben?


Szerelmi stabilizátor

Persze nem könnyű egy kapcsolatba visszalopni a gyomor tájékára telepedő pillangókat, amikor a kötelék (jó esetben) minden nappal szorosabbá és intimebbé válik. Pláne, hogy mindenhonnan azt hallod, hogy a mindenek felett álló nyitottság és őszinteség a szerelem legfőbb stabilizátora. De talán mégiscsak melléfogunk ezzel a jó tanáccsal, hiszen a növekvő közelség egyben a másik elbűvölésének esélyeit csökkenti.

A rutin csak látszólag ad biztonságot egy kapcsolatnak. Minél kiszámíthatóbbak a lehetőségek vagy a partner reakciói, annál nagyobb az esély rá, hogy a másik fél el-elkalandozik gondolatban, hiszen – részben tudat alatt – újabb izgalmakat keres. A cél persze nem egy kapcsolaton kívüli titkos élet, hanem az izgalmak visszalopása a jelenlegi életünkbe és a meglévő körülmények közé. Mert az óraműpontossággal váltakozó események még egy viszonylag friss kapcsolatnak is könnyen erejét vehetik. Ugyanakkor az sem valószínű, hogy a párod kitörő örömmel fogadná, ha egyik napról a másikra gyökeresen megváltoznál, hogy színt vigyél a hétköznapokba. Sajnos a titokzatosság egy legkevésbé sem erőltethető erény. De megtalálhatod magadban!







Fedezd fel önmagad!

Először is tedd fel a kérdést: „Mennyire vagyok titokzatos saját magam számára?” Miután jó néhány évet kipipálhatsz már saját éned társaságában, nyilván úgy gondolod, nagyon is jól ismered azt, ami és aki vagy, amivé és akivé fejlődtél. Pedig bizonyára akadnak olyan titkaid, amelyeket még magadnak sem vallasz be szívesen. És egész biztosan van olyan oldalad, amely még gyomlálásra vár, és amelynek megművelése újabb lökést adhat a kisugárzásodnak. Gondolkodj csak el! Mi az, amiért régen éltél-haltál? Ha akkoriban szorosan hozzád tartozott, biztos, hogy újra örömödet lelnéd benne.








Olvasd el szerzőnk többi írását is!

• Kiégett szerelem »
• Szüljek magamnak? »
• A pasik visszavágnak »
• A netes társkeresés buktatói »





Ne kürtöld világgá a gyengeségeid!

Te magad is csak akkor fogod elhinni, hogy ura vagy a helyzetnek, ha mások is magabiztosnak látnak. Így nem célravezető nyilvánosan azon keseregned, mennyire gyengének/bizonytalannak/lúzernak érzed magad. Mit tegyél, ha mindez kikívánkozna? Folytass belső párbeszédet! Mondd el magadban, mitől szorongsz vagy érzed magad rosszul. Egyébként se mondj ki mindig mindent, ami az eszedbe jut. Ha életed minden rezdülését megosztod a pároddal, nyitott könyvvé válhatsz, és a saját kíváncsiságodat is kioltod.


A pasi titkos világa

A férfiak diszkrétebbek nálunk, és kevésbé kínozza őket a késztetés, hogy mindent az orrunkra kössenek. Ráadásul hidegrázásuk van a „Hát ezt nem gondoltam volna rólad! ” típusú mondatoktól, amit szemrehányásként kapnak, miután kínos információkat szivárogtatnak ki, ártatlannak vélve magukat. A csalódás elkerülése végett érdemes tudatosítani, hogy sosem állíthatod a másikról, hogy úgy ismered, mint a tenyeredet.


Addig jó, amíg úgy érzed, vannak még a személyiségében felfedezésre váró területek, és képes megújulni. Mindig lesznek dolgok, melyek rejtve maradnak a szemed előtt, és amelyek napvilágra kerülése, bár félelemmel tölthet el, mégis langyos szellőként simíthat végig a kapcsolaton. És éppen ez az a klíma, amelyben a titkok vígan tenyészhetnek.






Veszélyes vizeken…

Ha viszont egy kapcsolat már gyenge lábakon áll, az érzelmek kihűlésnek indultak, vagy éppen a bizalmatlanság dominál, nagy rizikót jelenthet titokzatoskodni. Ilyenkor sokkal inkább nyílt párbeszédre van szükség, mint arra, hogy mindenki a saját, másik előtt rejtett világába menekülve taktikázzon, minél több időt távol töltve a krízistől. Ebben az esetben még egy ártatlan titok is botránnyá dagadhat, amely könnyen vezethet szakításhoz. Ilyenkor tehát előbb a válságot kell orvosolni, és csak ha a béke helyreállt, érdemes bevetni az elbűvölés fegyvereit.







Lopj titkokat a kapcsolatodba!




• Kezdd apró dolgokkal! Például tegyél meg mindent azért, hogy a közös éjszaka a szokásosnál intenzívebbre sikeredjen, vagy indítványozd, hogy ne otthon, a tévé előtt adjatok találkát egymásnak, hanem randizzatok ott, ahol rátok törhet a nosztalgia.

• Biztosan fel tudod idézni, hogyan tetted magad érdekessé a megismerkedésetek idején a párod szemében, milyen trükköket dobtál be, és milyen információkat árultál el magadról a meghódítása érdekében. Ez a kis időutazás rá is felvillanyozó hatással lesz!

• Ha még a kapcsolat kezdetén jártok, ne zúdítsd rá az egész életedet az első pár randi alkalmával. Emellett pedig ne adj ki magadról önként negatív információkat. Ugyan mi köze ahhoz, hogy előtte fél évig nem volt egy darab randid sem, vagy éppen ahhoz, hogy az exed egy őrjöngő vadállat? Nem kell a múltad minden rezdülését ismernie ahhoz, hogy megszeressen!

• A meglepetések nemcsak arra jók, hogy a kreativitásodat fitogtasd, hanem olyan „beindító erejük” van, ami máshoz nem fogható. Egy kis odafigyeléssel könnyen a végére járhatsz annak, mire vágyik a párod – akár a hálószobában, akár egy szokványos estén. Persze a dolog úgy az igazi, ha nem egyoldalú, tehát hol az egyikőtök, hol a másikótok igyekszik színt vinni az együtt töltött időbe.





• A napi mókuskerék gyilkos hatással van. Ha egyforma napok követik egymást, és még ahhoz sincs energiátok, hogy este megbeszéljétek, kivel mi történt aznap, könnyen eltávolodhattok egymástól. A férfiak nagyon is díjazzák a kreativitást, így ha úgy látnád, hogy ő süppedt bele túlságosan a megszokások mocsarába, rántsd ki onnan valahogyan. Vegyél színházjegyet, hívd meg a barátaitokat, szervezz hétvégi kiruccanást. A lényeg, hogy ne várd, hogy ő lépjen!

• Ne légy követelőző és ne faggatózz! A férfiak sokkal hamarabb feltárják a titkaikat, ha nem érzik azt, hogy ezt el is várják tőlük.

• Bízz a megérzéseidben és az ösztöneidben! A tested és a lelked elárulja, mikor mire van szükséged. A száraz utasításoktól („Unatkozom, azonnal mozduljunk ki!”) azonban csak begörcsöl, hiszen így azzal szembesíted, hogy valamit rosszul csinál. Vezesd rá inkább könnyed célzásokkal, vagy ha még mindig nem kapcsolna, írj neki egy kedves e-mailt vagy SMS-t. („Vacsora nálam ekkor és ekkor. A bort te hozod!”) Hidd el, minden ilyen egyéni akció meghálálja magát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top