Szex

Legyen a pasid a karrier-tanácsadód!

Néha bizonytalan vagy a munkahelyi döntéseidet illetõen? Kérd ki a kedvesed tanácsát, aki akár a legjobb tanácsadóvá is elõléphet, ha tudod, milyen praktikákat érdemes ellesned tõle.






Olvasd el szerzőnk többi írását is!

• Lopj titkot a kapcsolatodba! »
• Kiégett szerelem »
• Szüljek magamnak? »
• A pasik visszavágnak »
• A netes társkeresés buktatói »





Biztosan észrevetted már, hogy a kedvesed időnként merőben másképp kezeli vagy reagálja le a munkahelyi dolgaidat, mint azt várnád tőle. Ő nem látja sok értelmét a túlragozásnak, hiszen számára a cégnél minden átlátható, még akkor is, ha a szomszéd részlegen dolgozók nevét sem tudja. Ehhez képest te két napig rosszul alszol, ha csúnyán néz rád a főnök titkárnője.

Hidd el, ha életed párjának hozzáállása olykor nemtörődömnek is hat, elleshetsz tőle néhány inspiráló praktikát. Válaszd ki az öt típusból, mely jellemzők igazak leginkább a kedvesedre, hogy az erényeit a saját karrieredben is kamatoztathasd.







• A Későn érő típus – aki semmit sem vesz túl komolyan









„Ne szívd már úgy mellre, bébi!”
Nem jellemző rá a túlzott precizitás és a „munka mindenekfelett” típusú gondolkodásmód. A cégnél azokhoz a kollégákhoz közeledik, akiknek az övéhez hasonlóan lazább az életfelfogásuk.

Ő mint coach:


Tudja, mit akar, és esze ágában sincs folyton azt bizonygatni, mire képes. A konkurenciával sem verseng, vagy legalábbis a nyílt színen nem, mivel feléjük is a laza oldalát mutatja. Megeshet, hogy legszívesebben kifutnál a világból, amikor bizonyos problémáidat egy laza „Ne szívd már úgy mellre, bébi!” felkiáltással akarja elintézni. Ám önmarcangolás helyett érdemes lenne megszívlelned ezt a tanácsot, és néhány lépés távolságból felülvizsgálni az adott munkahelyi problémát. Vajon néhány nap múlva lesz még bármiféle utórezgése vagy hírértéke a dolognak?

A Későn érő típus életében a kollégákkal való jó viszony is fontos, szívesen szervez közös programokat velük. Persze nem kell azonnal főzőklubot alakítanod a kolléganőknek, de ha jó kapcsolatokra törekszel, azzal a munkakörülményeidet is jobbá teheted. Hiszen szövetségesek között jobb lesz a közérzeted is, másrészt ha valakinek segítséget nyújtasz, azt viszont is elvárhatod.







• Az Örök Optimista – aki nem fukarkodik a dicséretekkel


Nehéz kizökkenteni derűs szemléletéből, hiszen meggyőződése, hogy bármit elérhet, amit igazán akar. Ő néha jobban hisz benned, mint te önmagadban, és nem fukarkodik a dicséretekkel sem, így még akkor is képes lelket önteni beléd, ha nem vagy a legjobb formában.





Ő mint coach:

Ha a párod ebbe a típusba tartozik, akkor a munkapiacon is megvan az a képessége, hogy másokat motiválni és lelkesíteni tudjon. Figyeld meg, hogy csinálja! És ne próbáld a bókjait azzal hárítani, hogy csak az elfogultság beszél belőle. Lesd el tőle, kiknek a véleményére ad a munkahelyén, és továbbra se várd, hogy azok illessék dicsérő szavakkal a teljesítményedet, akikkel nem igazán vagy összhangban.

Ha viszont túlzottan maximalista vagy, akkor még egy Örök Optimistának is fejtörést okozhat, hogyan méltassa a munkateljesítményedet. Pedig jobban teszed, ha megmerítkezel kedvesed dicsérő szavaiban, és hagyod, hogy akkor is emlékeztessen az erősségeidre, amikor nem úgy megy a szekér, ahogy elvárnád. Ha viszont valamilyen hibára vagy hiányosságra hívná fel a figyelmedet, azt ne támadásként, hanem újabb kihívásként kezeld, és gondolj arra, hogy ha ezeket korrigálod, közelebb kerülhetsz céljaid megvalósításához.







• A Mentor – aki kéretlenül is osztja a tanácsokat






A munkaidő lejártával sem teszi le a lantot, esténként még tanul, átnézi a munkájához kapcsolódó szaklapokat vagy munkavacsorákat bonyolít. Szereti, amit csinál, és ezt nem is rejti véka alá. Kéretlenül is szívesen osztja a tanácsokat, mert számára evidencia, hogy kettőtök közül ő áll szilárdabb szakmai alapokon.

Ő mint coach:

A mentor céljaihoz a te karriered egyengetése is hozzátartozik. Éppen ezért a többi típustól eltérően kifejezetten érdeklődik a munkád és a munkakörülményeid iránt. Még akkor is fogadd el tőle ezt a „segítséget”, ha igazából elégedett vagy az előmeneteleddel.
A Mentor jó kritikusod lehet, meglátásai segíthetnek, hogy reálisabban vizsgáld felül a veled történteket, mint ahogy kapcsolataiból is profitálhatsz. Mellette te is folyamatosan motiváltnak érezheted magad, sőt azt is ellesheted, mi teszi őt erőssé.

Egy dologra azonban vigyázz! A Mentor hajlamos arra, hogy a magánéletben is kikövetelje magának a vezető szerepet. Nálatok ki hozza meg általában a döntéseket? Ki választja ki a helyet általában, ahová vacsorázni vagy szórakozni mentek? Ha otthon egyértelműen ő a főnök, azzal alárendelt helyzetbe kerülsz, és ez a munkahelyeden is visszahúzódásra késztethet. Próbálj meg minél többször kezdeményezni, ötleteket felvetni otthonotok falai között is!






• A PR-zseni – aki könnyen kezdeményez






Ha együtt mentek valahová, garantált, hogy egy csomó új emberrel bővül az ismeretségi köröd. A PR-zseni abszolút társasági ember, amelynek szívesen kerül a középpontjába. Ki nem állhatja a napi rutint, ezért gyakran rukkol elő újabb és újabb ötletekkel.

Ő mint coach:

Mivel árad belőle az energia, képes gyorsan szimpatikussá tenni magát (igaz, néha túlzásokba is eshet a mások figyelméért folytatott küzdelemben). Érdemes ellesned, miként kezdeményez beszélgetéseket, mert így te is tréningezheted kommunikációs képességeid az általa bemutatott embereken. A névjegykártyákon kívül újabb impulzusokat is gyűjthetsz, amelyek képesek kibillenteni a munka világában megszokott bejáratott rituálék közül. A PR-zseni segítségedre lehet abban, hogy újabb perspektívákat nyisson meg számodra, és új dolgok felé irányítsa a figyelmedet. Faggasd ki arról, hogyan tárja a cégnél a publikum elé az ötleteit!








• A Menedék – akit nehéz kihozni a sodrából


Elromlik a mosógép, a víz elárasztja a lakást, netán két percen belül indulnotok kell valahová, különben elkéstek, téged pedig szétvet az ideg. Ellentétben veled, ő a nyugalom szobra. Nehéz kizökkenteni a lelki egyensúlyából. Amikor te már legszívesebben ordítanál, ő hátraarcot csinál vagy csak a vállát vonogatja.





Ő mint coach:


Ez a férfitípus tárgyilagosan szemléli a problémákat, csak nagyon ritkán veszti el a fejét, kevés olyan eset fordulhat elő, amikor nem képes a higgadt mérlegelésre és a megfelelő stratégia kidolgozására. Számodra persze ez a szokása olykor idegesítő lehet, mert úgy festhet, mintha a te erőfeszítéseidet sem értékelné eléggé, és minden helyzetből egyedül kellene kievickélned.
Ahelyett hogy magadra öltenéd a mártírszerepet, ha a szokásos ovációmentes fogadtatásba ütközöl, inkább meríts pozitív energiát a nyugalmából! Kérdezz rá, hogyan cselekedne a téged bosszantó konkrét esetben. A válaszával minden bizonnyal képes lesz lehűteni és megnyugtatni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top