Szex

Szexstresszûzõ praktikák

Néha úgy tûnik, mintha az egész világot a szex mozgatná. Ha azt hallod, mások gyakrabban vagy fantáziadúsabban csinálják, máris kisebbnek érzed magad. A szexstressz elõször a hálószobádba fészkeli be magát, majd életed minden területére rátelepszik. Ne hagyd magad!

A nők 55 százalékának nehezére esik szexuális vágyainak szavakba öntése, pedig 35 százalék elégedetlen a nemi életével, és úgy érzi, sokkal többet is kihozhatna magából a hálószobában. Persze sok múlik azon, hogyan ütemezzük az életünket, mennyi idő jut a meghittségre és a romantikára, no és azon is, hogy a partner mennyire fogékony minderre.





Ám ha a teljesítménykényszer életünk legintimebb bugyraiban is megtelepszik, éppen a szexuális érintkezések küldetése vész el: a kikapcsolódás, a lazítás és a gyönyör. Ha nemi élet címén minden túl szögletessé, előre elterveltté és hajszolttá válik, a szex szükségszerű kiegészítőjévé válik a párkapcsolatnak.
Kiderítettük, melyek azok a vágyölő tényezők, amelyek gátolják a női szexuális energia áramlását.






1. „Vajon nem zavarja a hájacskám?”



Minden negyedik nő szorong kitartóan azon, hogy vajon az ő adottságaival és bájaival mennyire találtatik lefegyverzőnek a férfi szemében. De hát férfi legyen a talpán, aki képes orvosolni helyetted a szigorú önkritikát. Ráadásul ha nem érzed jól magad a bőrödben, azt a párod is megérzi, bár ez nem abban fog megnyilvánulni, hogy nagyítóval fogja keresgélni a narancsbőrt a combodon.

Akadnak átmenetileg segítségül hívható praktikák, mint a sejtelmes félhomály vagy egy őrjítő fehérnemű-kollekció, hosszú távon mégis csak azzal győzhetőek le a külsőnk iránt érzett fenntartások, ha megerőltetjük magunkat a nemes és üdvözítő cél érdekében. Például rendszeresen eljárunk tornázni, és mellette nem csülköt falatozunk szalonnával. Hosszú távon azonban jobb, ha békét kötünk a testünkkel, és a szenvedély tetőfokán nem hergeljük magunkat azon, hogy a combjaink előnytelen pozícióba kerültek.






Ha végképp nem tudsz leszámolni a testi tökéletlenségeid okozta szorongással (holott könnyen lehet, hogy kedvesed rajong ezekért a tökéletlenségekért), akkor oszd meg vele aggodalmaidat. Hogy ez nem túl szexi? Hidd el, sokkal kevésbé szexi, ha a legintimebb pillanatokban is a kebleid hatósugarával vagy elfoglalva.

Ha viszont ez sem oldaná a gátlásaidat, akkor nyugtasson meg a tudat, hogy a legtöbb férfit szex közben sokkal jobban lefoglalja a saját gerjedelme, mint hogy a megnyúlt bőrre, a pigmentfoltokra vagy a gyűlölt kis pocakra fókuszáljon partnernője testén. Lényeg a lényeg: a köztes időben dolgozz a problémán, ne a „csatamezőn”!






2. „Nincs elég idő rá!”



A stressz a szerelmi és a szexuális élet legfőbb ellensége. Nem csoda, hogy túlzott nyomás alatt testünk védekező üzemmódba kapcsol, ettől pedig folyton lehangoltnak, fáradtnak vagy feszültnek érezzük magunkat. Ilyenkor – bár jólesne egy kedves érintés, no meg a törődés, a viszonzáshoz azonban már túl fáradtnak érezzük magunkat. Szinte szomjazunk néhány nyugodt percre, ami rokonságban sincs a szexhez kötődő készültségi állapottal.







Olvasd el szerzőnk többi írását is!
• Lopj titkot a kapcsolatodba! »
• Kiégett szerelem »
• Szüljek magamnak? »
• A pasik visszavágnak »
• A netes társkeresés buktatói »





Mivel a viharos sebességgel lebonyolított szükségszex a legtöbb nő számára mindennemű romantikát nélkülöz, sőt csak tovább emeli a stressz-szintet, ilyenkor a gyengédség és a kielégülés gyakran elmarad.

Fontos, hogy ne hibáztasd magad, amiért a szex nem megy gombnyomásra! Inkább teremts alkalmat arra, hogy megszülessen benned a vágy, és kipihenten adhasd át magad a testiségnek. Érdemes felkutatnod a számodra megfelelő stresszűző technikákat – masszázs, relaxáció, lazító légzéstechnikák, tajcsi, csikung, jóga –, mert az általuk nyert energiából már képes leszel annyit átcsoportosítani a zűrös hétköznapokba, hogy a vágy ébrentartására is fussa belőle. A tűz visszalopását segítheti a spontaneitás is. Nem kell mindig helyhez és időhöz kötni az egymásnak esést! Alkalom szüli a tolvajt…






3. „Csak gyerek ne legyen belőle!”








A szexológusok gyakran társítják a vágy kihalását a gyermek utáni beteljesületlen vággyal. Míg a pár korábban a saját örömére bújt össze, a kudarcként megélt sikertelen próbálkozások után a szex vágytól független rutinfoglalkozássá válik. Éppen ezért azt szokták javasolni az érintett pároknak, hogy azokon a napokon se hanyagolják egymást, amikor a teherbe esés esélye minimális.

Ennek ellentéte, amikor éppen attól telepszik görcs a feltüzelt felekre, mert egyáltalán nem szeretnék, ha „baleset” történne. Mielőtt nekirugaszkodnának, örökké ott motoszkálnak a szükségszerű kérdések: „Vajon van itthon óvszer?”, „Bevettem tegnap a gyógyszert?”

Kutatások szerint a nők akkor is felelősségteljesebbek, ha a nemi betegségektől való félelemről van szó, míg a férfiak hajlamosabbak magukat optimistán belevetni egy légyottba – akár egy ismeretlen nővel is. Sokszor ott csúszik be a baki, hogy a férfi egészen addig azt gondolja, nincs veszély, míg vészesen közelítve a csúcspont felé meg nem hallja a nő hangját, miszerint nem ártana némi önfegyelmet gyakorolnia, különben baj lesz.

Az efféle, sokszor kiábrándító erejű intermezzók elkerülése végett nem árt még az aktus megkezdése előtt tisztázni, ki hogyan van (vagy nincs) bebiztosítva. Minél összeszokottabb egy pár, annál gördülékenyebben tudják beépíteni az életükbe ezeket a szükséges rítusokat, anélkül hogy kínos szünet keletkezne.
Ma már számos hormonmentes készítmény beszerezhető krém, tabletta vagy kúp formájában, ráadásul recept nélkül, amelyek a hüvelybe juttatva pusztítják el az ondósejteket. Feledékenyebbeknek ajánlott a védekezés állandósult formáit bevetni, például a méh üregébe felhelyezett spirált.




4. „Mikor jössz már?”








A vágy nem mindig egyszerre kopogtat egy pár életében. Egy kapcsolat azonban akkor működik jól, ha néha engedünk, és hagyjuk magunkat elcsábítani a „Drágám, borzasztóan fáj a fejem” című alibiduma bevetése helyett. Statisztikák szerint a nők közel 40 százaléka megelégszik a havi átlagosan három alkalommal, időnként csupán azért, mert a kapcsolat beállt erre a mennyiségre.
Persze adja magát a kérdés: vajon egy másik férfi oldalán is elégedettek lennének heti egy együttléttel?

A többség viszont azért szokik le fokozatosan a szexről a partnere mellett, mert a várva várt orgazmus rendre elmarad. Ezt pedig mindkét fél kudarcnak könyveli el. Ráadásul a férfi kimondatlan, mégis a levegőben függő kérdése (Mikor lesz már végre jó neki?) olyan stresszt idézhet elő a nőben, amitől végleg begörcsöl.

Sok nő tisztában van azzal, hogy saját magának hogyan okozhat örömet, de ha ezt nem tolmácsolja partnere felé, kár várnia, hogy az igyekvő férfi fejéből egyszer csak kipattan az isteni szikra. Egy biztos: a pasik rendkívül hálásak azért, ha rávezetik őket a megoldásra. Néha még szavakra sincs szükség hozzá, hiszen egy összeszokott pár esetében könnyűszerrel lehet úgy irányítani az eseményeket, hogy az célravezető legyen. Csak ne add meg magad a gátlásoknak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top