Szex

Harmincas barátnõmet húszasra cserélném

Sok kapcsolat fut zátonyra a különbözõ elvárások miatt. Míg a harmincas nõk biztos kapocsra és gyerekre vágynak, a korukbeli férfiak az életüket építgetõ húszévesek társaságát keresik. Persze a közös jövõ nincs életkorhoz kötve.

Sokszor támadt olyan érzésem mostanában, mintha a környezetemben egy „cseréld fiatalabbra” akció zajlana. Eltöprengtem, vajon csak a véletlen műve-e, hogy harmincas férfiismerőseim szívesebben választanak a húszas éveik derekán lévő lányok közül, mint a saját korosztályukból. Konzervatívan közelítve a témához, a harmincas nők között is bőven akad egyedülálló, ráadásul ennek a női korosztálynak az esélyét tovább csökkenti, hogy a már javában a negyedik iksz felé taposó férfiak nagy többsége házasságban, élettársi kapcsolatban él, és az utódlás kérdését is már megoldotta.








Juli 22 éves, és abszolút a harmincas korosztály vonzza…
Létezik-e ideális korkülönbség?

A statisztikák alapján úgy tűnik, a legtöbben elsősorban a saját generációjukhoz vonzódnak. Ami nem csoda, hiszen iskoláink befejezéséig leginkább a korosztályunk között mozgunk. Ezután nyílik meg a világ, a munkahelyen például elég széles a korpaletta, bár leginkább itt is a hasonló életkorúak társaságát keressük elsősorban, hiszen ők azok, akik feltehetőleg mind életvitelüket, mind problémáikat tekintve hasonlóak hozzánk.
Szakértők szerint az ideális korkülönbség 4-5 év a férfi javára, amit azzal magyaráznak, hogy a nők korábban érnek, és korábban is öregszenek. Ugyanakkor kár általánosítani, hiszen éppúgy találni nagyon érett gondolkodású 20 éves lányt, mint olyan negyvenhez közeledő férfit, aki még az élet nagy kérdéseire keresi a választ.

Juli 22 éves, és abszolút a harmincas korosztály vonzza. A korabeli srácokkal szóba sem áll:

„A mostani barátom 33 éves, de igazából tudatosan nem válogatok az egyetemi csoporttársaim közül. Ők közelednének hozzám, de még annyira gyerekfejjel gondolkodnak azokról a dolgokról, amikről a páromnak már kialakult véleménye van. Bevallom, az sem utolsó szempont, hogy a fellépése is biztonságot sugároz. Saját otthona van, így nem a koleszban vagy a szülők szeme előtt kell bonyolítanunk a szerelmi életünket. Úgy látom, neki is imponál, hogy fiatal, csinos barátnője van. A jövő? Egyikünk sem tervez nagyon előre. Én még nem szeretném komolyan elkötelezni magam, nem vágyom családi tűzhelyre és síró gyerekekre. Ehhez még fel kell nőnöm lélekben…”









Olvasd el szerzőnk korábbi írásait is!

• Mindenütt (ex)Nő »
• Terhesen maradtam egyedül »
• Szexstresszűző praktikák »
• Lopj titkot a kapcsolatodba! »
• Kiégett szerelem »
• A pasik visszavágnak »
• A netes társkeresés buktatói »
• Erős nőknek nem terem pasi?! »
Eltérő igények?

Az élettapasztalat segítheti a harmonikus kapcsolat kialakítását, az érettség pedig a fenntartását, vagyis semmi sem zárja ki, hogy egy húszéves lány és egy harmincéves férfi kapcsolata működjön. Mégis elkezdte furdalni az oldalam a kíváncsiság, mi lehet az oka a hamvas húszévesek iránti vonzalomnak? Sajnos nem állíthatom, hogy a válaszok megnyugtatóak, de a nagy szabadságigényű férfiak szemszögéből nézve van bennük ráció.

Íme a válaszok a Miért választanál húszéves lányt magadnak? kérdésre:

• Mert nem várnak életre szóló ígéreteket. Mellettük megengedhetem magamnak, hogy saját életem legyen. Túl vagyok egy rossz házasságon, ami éppen amiatt ment tönkre, mert az exnejem folyton rajtam tartotta a szemét. (Zsolt, 35 éves)





• Mert nem agyalnak annyit, mint a korombeliek. Sok szempontból naivabbak persze, de sokkal elfogadóbbak is. (Viktor, 34 éves)

• Mert rugalmasak. Egy harmincas nő (mint ahogy egy férfi is) már tele van berögzült (rossz) szokásokkal és korábbi csalódásai okozta tüskékkel. Nehezebb hozzá közel kerülni, és folyamatosan meg kell dolgozni a bizalmáért. Egy fiatalabb lány még feltétel nélkül hisz benned, hiszen melletted szól az élettapasztalat. (Szabolcs, 36 éves)

• Mert még nem akarnak mindenáron gyereket szülni. Későn érő típus vagyok, még ma sem vágyom igazán trónörökösre. Ezt egy korombeli nő már nehezen fogadná el. (Laci, 34 éves)

• Mert ők még feszesek és jó formában vannak, míg harminc felett a nők kezdenek szétcsúszni. (Csabi, 31 éves)

• Mert nagy valószínűséggel nincsenek problémás exeik. Nem volt szerencsém a korosztályommal, mert mindig felbukkant egy pasi a múltból, aki rendesen összekuszálta a szálakat. Volt kiborulás, szétköltözés, visszaköltözés, viták, hisztikkel tarkított veszekedések. Belefáradtam. Győzzön a fiatalság! (Géza, 33 éves)

Abban azért többnyire egyetértettek, hogy ha az igazi szerelem kortalan, vagyis ha egy nő levenné őket a lábukról, nem kérnék azonnal a személyi igazolványát születési dátum után kutatva. Pillanatnyilag azonban úgy érzik, megtalálták számításaikat a 10–12 évvel fiatalabb barátnők mellett.






Csak a húszéveseké a világ?


Ezek fényében nincs csodálkoznivaló azon, hogy a harmincas nők számára sem számít tabunak a húszas éveiben járó férfit szeretni. Sőt, még az indítékaik is hasonlóak, hiszen egy fiatalabb fiú még rugalmasabb, formálhatóbb, őszintébb és általában több tekintetben aktívabb is. Legalábbis ezen szempontok eléggé előkelő helyen szerepelnek a tudatos választásnál. Persze nem mindig tudatos, ahogy a 32 éves Kingánál sem volt az:

„Gábor a barátnőm kollégája, és 8 évvel fiatalabb nálam. Éppen túl voltam egy csúnya szakításon, amikor egy buliban találkoztunk. Hosszan beszélgettünk, és amikor kiderült, hány éves, leesett az állam. Nagyon érett gondolkodásúnak tűnt, álmomban nem gondoltam volna, hogy ekkora a korkülönbség közöttünk. Bevallom, ez eleinte visszatartott. Úgy gondoltam, még egy gyerek, aki a szüleivel él, és éppen hogy megkezdte felnőttéletét. Ő nagyon kedves és kitartó volt, próbált meggyőzni, hogy ne foglalkozzak az évek számával, mert nem számít. Aztán felbukkant egy korombeli férfi, akinek esélyt adtam, de kár volt. Már közben is nagyon hiányzott Gábor társasága, és miután véget ért az a futó kapcsolat, írtam neki egy SMS-t. Így kezdődött, és ennek már egy éve. Nagyszerűen működik a kapcsolatunk, csak azért ott motoszkál bennem a kisördög, hogy mi lesz, ha egy napon az ujja köré csavarja egy huszonéves lány?”


Frissítő szerelmek

Hiába választunk a legtöbben szinte egykorú partnert magunknak, nem feltétlenül ez a legszerencsésebb választás. Olyan korban élünk, ahol az örökké tartó szerelem reménye már megfakulóban van, helyébe pedig a megújulás képessége lépett. Egy fiatalabb partnerről könnyebb feltételezni ezt, ráadásul ahhoz, hogy a nemek meg tudjanak felelni tradicionális szerepeiknek, szintén ideálisabbnak tekinthető, ha a férfi néhány évvel idősebb a párjánál. Nem is kell olyan sokat visszamennünk a múltba, hogy lássuk: mikor még az apák döntöttek lányaik sorsáról, gyakran 10–15 évvel idősebb férfiakat jelöltek ki számukra.

Ugyan ma már nálunk nem kell megfelelni a szülőknek és a társadalmi elvárásoknak, a nők továbbra is magabiztos és védelmezni képes partnerről álmodoznak, a férfiak pedig arra vágynak, hogy felnézzenek rájuk. És ezzel talán meg is van a magyarázat arra, mitől működik a húszéves lányok és a harmincas férfiak kapcsolata. Most már csak az a kérdés: vajon hol keresgéljenek a harmincas egyedülálló nők? De ez már egy másik téma…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top