nlc.hu
Szex
Fiatalok és a szex – biztonságosan

Fiatalok és a szex – biztonságosan

Felgyorsult a világ, a fiatalok hamarabb érnek el a felnõttkor küszöbére. A középiskolás korosztályba tartozók egyre korábban próbálják ki a szexet. Felmerül a kérdés, hogy milyen fogamzásgátlást alkalmazzanak?





Nem könnyű eldönteni, hogy melyik fogamzásgátló mód, vagy eszköz a legalkalmasabb a fiatal lányok fejlődésben lévő szervezete számára.


Azoknak szeretnénk néhány tippet adni, akik nem élnek rendszeres nemi életet, nem szeretnék hormonális fogamzásgátlóval terhelni szervezetüket.


A fiataloknál bizonyos módszerek használata kevésbé jön szóba:


•  a méhen belüli fogamzásgátló eszközök alkalmazása csak később, szülés után javasolható;
•  a pesszárium használata minimálisra csökkent hazánkban, és szintén nem a fiataloknak ajánlható elsődleges módszer (alkalmazásának technikai nehézségei miatt).


Jó választás lehet viszont az óvszer, de sajnos tudjuk, ennek használatától a partner idegenkedhet. Bár véd a teherbeeséstől és a szexuális úton terjedő betegségektől, a férfi partner döntésétől függ használata.

A helyi hatású spermicid (spermaölő) fogamzásgátlók biztonságosan, ugyancsak orvosi közreműködés nélkül alkalmazhatók. A Pharmatex® fogamzásgátló termékcsalád – krém, hüvelytabletta, hüvelykúp formájában – orvosi recept nélkül is beszerezhető a patikákban. Különösen előnyös választás azon fiatal lányok számára, akik rendszertelen nemi életet élnek, hiszen ezt a készítményt akkor kell csak alkalmazni, amikor szükséges. A Pharmatex® kizárólag helyileg hat, a hüvelybe juttatva pusztítja el az ondósejteket. Használatával elkerülhető a nem kívánt terhesség, ráadásul hormonmentes hatóanyaga bizonyos fertőzésektől is megvéd. Mivel a készítmény nem tartalmaz hormont, nem okoz sem súlygyarapodást, sem egyéb, a szervezet egészét érintő mellékhatást. A Pharmatex® figyelembe veszi a különféle kényelmi és más felhasználói szempontokat; a termékcsalád fogamzásgátlói között mindenki megtalálhatja a partnerkapcsolatának leginkább megfelelő formát.

A Pharmatex® alkalmazása különösen előnyös a fiataloknak:

• mert általában rendszertelen nemi életet élnek
• ha a hormonális fogamzásgátlókat nem tudják vagy nem szeretnék szedni
• a hormonális fogamzásgátlók kiegészítőjeként, ha a tabletta hatékonysága csökkent (pl. elfelejtették, vagy túl későn vették be; hányás, hasmenés, bizonyos antibiotikumok egyidejű használata)










A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!





 


 


A rovat támogatója: www.pharmatex.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top