Szex

5 tipp a féltékenység leküzdésére – férfiaknak és nőknek

A nyári forróságban kisportolt, vonzó férfitestekkel és mély dekoltázsokkal találjuk szembe magunkat. Ilyenkor könnyebben felébred bennünk a szorongató féltékenység érzése.

A strandon a törülközőnkre leheveredve örömmel feszítünk legújabb fürdőruhánkban. Ám a vízparton körülnézve szomorúan vesszük tudomásul, hogy az apró bikinikben tipegő fiatal lányokat tökéletes alakkal áldotta meg a sors. A büfé előtt sorakozó párunkra pillantva azonban az is feltűnik, hogy egy-két félisten is várakozik lekváros palacsintára. Vajon körüllengi-e a napfényes strandot a sötét szörny, amelynek féltékenység a neve? Fülünkbe suttogja-e, hogy nem mi vagyunk a vízpart legcsábítóbb szirénjei?

Kalandok évadja?

A féltékenység minden évszakban felléphet egy párkapcsolatban. Nyáron valóban fokozódhat ez a szorongás, hiszen egy gondtalan, nyugodt környezetben jobban vágyunk az izgalomra, egy új kapcsolat gondolata még inkább megmozgatja fantáziánkat, mint a hétköznapok során. A nyarat sokszor társítjuk a szabadság, a gondtalanság érzésével, hiszen vakációnk alatt eltűnnek a problémák, a határidők, s mindössze olyan jelentéktelen döntések meghozatalára kényszerülünk, hogy mikor induljunk a strandra vagy mit együnk ebédre. Pontosan ez a felszabadultság ösztönöz minket arra, hogy kissé ingerszegény vakációnkat egy kalanddal fűszerezzük.

Mindig önbizalomhiány

Bármely évszakban bukkanjon is fel a féltékenység szorongató érzése, a kiváltó ok mindig ugyanaz – állítja dr. Lux Elvira szexuálpszichológus. – A félelem, hogy elveszíthetjük partnerünket, minden esetben saját önbizalomhiányunkból fakad. Ez azt jelenti, hogy nem hisszük el, hogy valóban mi vagyunk kedvesünk legmegfelelőbb társai, folyton a szemünk előtt lebeg, hogy vannak nálunk szebb, okosabb és vonzóbb nők is” – magyarázza a szakértő.

Kedvesünk a széfben?

Az ember természetes félelme, hogy a számára sokat jelentő tárgyakat vagy személyeket elveszítheti. Ezért szereltetünk zárat a lakásra, széfet a szekrénybe. Azonban kedvesünket nem tudjuk széfbe zárni, örökké él bennünk a szorongás, hogy egyszer elveszítjük őt. Az állandó félelem attól, hogy párunk másról álmodozik, könnyen kórossá válhat. „Számos esetben az illető féltékenysége teljesen alaptalan, így az örökös felelősségre vonás csak veszekedéshez vezet, hosszú távon megmérgezi a kapcsolatot” – mondja dr. Lux Elvira.

 


Kutassunk a múltban

A féltékenység oka számos esetben az, hogy nem reális az illető önértékelése. Elképzelhető, hogy úgy érzi, alulmarad a többiekkel szemben, nem képes sikerek elérésére sem a párkapcsolatában, sem a karrier terén. A szexuálpszichológus szerint ez az érzés sokszor a gyermekkorból fakad, amennyiben a szülők nem erősítették meg a fiatal önbizalmát. A féltékenység másik oka nem más, mint egy félrelépés okozta lelkiismeret-furdalás. Ilyenkor a párját megcsaló fél saját bűntudatát vetíti ki kedvesére, s őt vádolja azzal, hogy másra kacsingat. Persze ez nem jelenti azt, hogy ha párunk kissé féltékeny típus, azonnal arra kellene gondolnunk, hogy hűtlen volt hozzánk.


Van megoldás?

A féltékenység kezelésére, csillapítására számos módszer létezik. Ha megfogadunk néhány tanácsot, könnyen elháríthatjuk a nyári csábításokat.

Ha kedvesünk féltékeny

1. A féltékenység oka sokszor az, hogy párunk nem szereti saját magát, így azt gondolja, hogy mi sem vagyunk képesek szeretni őt. Fontos, hogy nap mint nap biztosítsuk érzéseink felől!

2. Dicsérjük meg kedvesünket, ha valami kedvünkre valót tett, így érezheti elismerésünket.

3. Találjunk ki olyan közös programot, amelyben párunk megmutathatja erősségeit. Ha például remek úszó, kérjük meg, hogy tanítsa meg úszni a gyerekeket. A sikerélmény az egekbe röpíti majd önbizalmát!

4. Kérjük meg viszonylag könnyű feladatok elvégzésére: például mosogasson el, vagy ha ügyesen barkácsol, készítsen egy éjjeliszekrényt. Ha kész a mű, semmiképpen sem maradjon el az elismerés!

5. Ne várjuk meg, míg megkérdezi, hogy valóban szeretjük-e, inkább éreztessük vele, hogy fontos számunkra.

Ha mi küzdünk féltékenységgel

1. Gondolkodjunk el azon, hogy félelmünk mennyire reális. Valóban más nők iránt érdeklődik partnerünk, vagy pusztán baráti érzelmeket táplál irántuk?

2. Mérlegeljük kedvesünk viselkedését: közeledik-e hozzánk, igyekszik-e szabadidejét velünk tölteni, figyeli-e kívánságainkat, megteszi-e, amit kérünk tőle? Amennyiben igen, valószínűleg semmi okunk a féltékenységre.

3. Vizsgáljuk meg lelkiismeretünket. Ha van takargatnivalónk kedvesünk előtt, talán érdemesebb őszintén beszélgetni vele, mint hogy őt vonjuk kérdőre.

4. Kérdezzünk meg egy kívülállót, hogyan látja kapcsolatukat. Előfordul, hogy érdemes megszívlelni egy pártatlan véleményt. Ha úgy érezzük, féltékenységünk mindennapos probléma a kapcsolatban, keressünk fel egy szakembert, akivel bátran megosztjuk félelmeinket.

5. Az izgalmas párkapcsolat fenntartásához fontos, hogy mindig képesek legyünk újra elcsábítani partnerünket. Ne kényeztessük el túlságosan kedvesünket, alkalmanként éreztessük vele, hogy meg kell küzdeni értünk.

Forrás: Meglepetés »


Tippünk:
ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, akivel végigrandizhatnád a nyarat, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Szeretkezés.lap.hu »
Párkapcsolat.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top