Szex

Szex kényszerből, avagy mindent a szexfüggőségről

Szexfüggőség. Olvassuk, hogy X. Y. sztár férje ebben szenved, és gyanakszunk a Bélára is, aki munka után fejvesztve rohan haza, hogy a pornóoldalakon szörfölhessen. De minek a rabja az valójában, aki másra sem tud gondolni, csak a szexre?

Már megint egy jelenség, amelyet a túlzott szexuális szabadsághoz kötnek. Ennek a szexuális szabadságnak része a párhuzamos kapcsolat, a szüzesség egyre korábbi elvesztése, a szexpartnerek gyakori váltogatása. Ám mindettől valaki még nem feltétlenül nevezhető szexfüggőnek. Mint ahogy attól sem, hogy megnézi a miniszoknyás pincérnőt vagy jó bulinak tartja a szexshopokat.

 

 

Korábban főleg a férfiakhoz társították a szexfüggőséget, vagyis a promiszkuitást, de a nők ugyanúgy szenvedhetnek benne, azzal a különbséggel, hogy – mint ahogy a kutatók egyöntetűen állítják – még mindig válogatósabbak a partnerválasztás terén.

 

Szexfüggők a sztárvilágban
• David Duchovny
• Lindsay Lohan
• Mel B
• Michael Douglas
• Bill Murray
• Pete Doherty

Fény az alagút végén

Tihamér (nevezzük így) szexfüggő. Kamaszként úgy gondolta, hogy nem elég “helyes” a lányoknak, és rossz önértékelése miatt valóban el is maradtak a sikerek és a hódítások. Nagy gyűjtője lett viszont a pornómagazinoknak és -kazettáknak. Az egyetem elvégzése után olyan munkát kapott, ami miatt sokat kellett utazni. Ha új helyen járt, szintén minden lehetőséget megragadott, hogy szexhez jusson. Aztán talált egy nőt, aki elfogadta intenzív szexualitását, és nyitott volt Tihamér szükségleteire. Ám amikor a férfi hűtlensége kiderült (nem minden szexfüggő hűtlen!), a kapcsolat véget ért. Tihamér teljesen összeomlott. Egyre többet ivott és dohányzott, alvásproblémái lettek, és már a munkája elvégzése is nehézséget okozott számára. Az egyetlen örömöt a pornóoldalak csempészték az életébe, és a férfi egyre inkább úgy érezte, hogy ez nem jó így. Végül rájött, hogy terápia nélkül nem lesz képes felülkerekedni függőségén.

Veszélyben a párkapcsolat

Sok párkapcsolat bukik el a szexfüggőségen, hiszen az érintettek egy idő után már semmi másra nem tudnak gondolni, és ha nem jutnak szexhez, rosszkedvűvé, feszültté válnak.

A szexfüggő agyában termelődő anyagok egy része – más funkciók mellett – a hangulatot és az örömérzés elérésének fokát határozza meg, illetve segíti elő. A függőségben szenvedők ezek nélkül egy idő után már nem is képesek boldogságra.

 

A háttérben gyermekkori traumák vagy korábbi szexuális bántalmazás is állhat, de olykor elég egy rideg anya is, aki sosem volt képes kimutatni a szeretetét.

Sokszor megesik, hogy a szexuálisan lanyha emberek az aktívabbakat már “szexmániásnak” titulálják, pedig bárki életében előfordulhat olyan időszak, amikor a szex különösen előtérbe kerül.

Egy kilencvenes években végzett amerikai kutatásban közel ezer diagnosztizált szexfüggő válaszolt a kérdésekre. A kutatás eredményeiből szemezgettünk:

• 97 százalékuk állította, hogy szenvedélyük az önbecsülésük rovására megy, erős bűntudatot és szégyent, elszigeteltséget és magányt éreznek.

• 94 százalék állította, hogy érzelmileg üresnek érzi magát.

• A kérdezettek 42 százaléka alkohol-, drog-, illetve étkezési problémákkal küzdött.

• Megdöbbentő módon 63 százalékuk állította, hogy nem hajlandó változtatni a szexuális szokásain, még a fertőzések és betegségek veszélye ellenére sem.

• Az is kiderült, hogy a szexfüggő nők 70 százaléka nem védekezik rendszeresen, 42 százalék már abortuszon is átesett.

• A megkérdezettek 65 százaléka alvászavarral is küzdött.

Nimfománia vagy szexfüggőség?

Sokan rokon fogalmaknak tartják őket, pedig nem azok. A nimfomániát a súlyos női pszichiátriai betegségek egyik szextünetének tartják. A betegnek nem sikerül elérnie a vágyott örömöt, ezért valósággal hajszolja az orgazmus elérését, aktív, olykor extrém mértékű szexuális életet él, és különböző kalandokba keveredik az örömszerzés érdekében. Ezek a nők általában labilisak, elégedetlenek párjukkal és a nőiességükkel. Ez a szexfüggőknél is előfordulhat, de ők éppen azért hajszolják a szexet, mert örömöt jelent nekik, sőt gyakran az egyetlen örömöt az életükben. Az utóbbiak esetében azonban az is igaz, hogy úgy érzik, nincs választási lehetőségük, hiszen ahhoz, hogy jobban érezzék magunkat, mindenképpen szexhez kell jutniuk.

Még veszélyes is?

Ha egy szexfüggő nem jut igényeinek megfelelő partnerhez, szexuális segédeszközökkel igyekszik segíteni magán. Ez esetben azonban előfordulhatnak a nem megfelelő használatból adódó sérülések, valamint a higiéniás problémákból származó fertőzések kockázata is nagyobb. Azok pedig, akik nem a számukra megfelelő partnerrel kezdenek, és a gyakori együttlétek ellenére is ritkán jutnak el a kielégülésig, alhasi vérpangás miatt kismedencei fájdalmakat tapasztalhatnak.

A gyógyulást legtöbbször csak a terápia hozhatja meg, és mivel ez a probléma többeket érint, mint gondolnánk, nem szabad pusztán azért elutasítani az orvosi segítséget, mert ciki a szenvedély felvállalása. Mint a legtöbb szenvedélybetegnek, a szexfüggőnek is keményen meg kell dolgoznia azért, hogy újra úgy érezhesse: ura önmagának, ura a testének.

Fórumajánló:
Szexfüggőség »
Szexfüggők – betegség? »
Nimfomániás lettem? »

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Szeretkezés.lap.hu »
Párkapcsolat.lap.hu »
Nimfománia.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top