Szex

Két kapcsolat között – Kutyaharapást szőrével?

Két komoly párkapcsolat közt sok év telhet el, és csak ritkán múlik el teljes magányban. Hosszabb-rövidebb futó kapcsolataink azonban nemcsak arra szolgálnak, hogy elüssük velük az időt, hanem arra is, hogy megismerjük önmagunkat, és megtudjuk, valójában mit is keresünk partnerünkben.

Amikor egy hosszú, tartalmas párkapcsolat véget ér, az kicsit olyan, mint a gyász – mondja dr. Hajduska Marianna pszichiáter, pszichoterapeuta. – Ennek feldolgozásához mindenkinek idő kell, de a legtöbb ember előbb-utóbb újra nyitottá válik a másik nem felé, hiszen az élet megy tovább.” A szakember szerint sok oka van az új kapcsolatok keresésének: van, aki egyszerűen újra boldog szeretne lenni, mások a megtépázott önértékelésüket szeretnék helyrehozni, és olyan is akad, aki egyszerűen csak ki akarja beszélni a fájdalmát.

Két kapcsolat között - Kutyaharapást szőrével?

Haragban a világgal

Nagy hiba viszont azért belemenni új meg új kapcsolatokba, hogy legyen kinek elsírni a bánatunkat. „Erre ott vannak a barátok és a rokonok, de tévedés az új partnerünkben pszichológust látni” – figyelmeztet Hajduska Marianna. A csalódottságot, a dühöt nem így lehet jól feldolgozni, hanem kezdjünk inkább valami új dologba: sportoljunk, vagy keressünk egy kreatív hobbit, ami leköt. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy az új tevékenységek révén új embereket ismerhetünk meg, ami nagyon fontos, hiszen a megszokott, unalomig ismert környezetünkben aligha találhatunk könnyedén új partnert. A váratlanul egyedülállóvá váló nők ráadásul gyakran tapasztalják, hogy már nem szívesen hívják meg őket a régi baráti társaságokba, mert nőtársaik féltik tőlük férjüket vagy barátjukat.

Keserves szabadság

Sokan úgy döntenek, hogy a hirtelen jött szabadságot kihasználva minden kínálkozó lehetőségbe fejest ugranak. Ám a pszichoterapeuta szerint ez nem a legjobb ötlet: önbecsülésünket ideig-óráig talán megerősíti, ha azt érezzük, hogy vonzónak találnak minket, de ha gyenge sikerekkel orvosoljuk a büszkeségünkön ejtett sebet, az többet árt, mint használ. A futó kapcsolatokat gyakran kiégettség, csömör követi, és könnyen kialakulhat bennünk az a téves ítélet, hogy egyik kapcsolat sem ér többet, mint a másik, ez pedig megakadályozhatja, hogy meglássuk valakiben a valódi értéket.

Tipp: Egy szakítás, illetve egy válás után próbáljunk meg egy kis időt adni magunknak, amelynek során elgondolkodhatunk azon, hogy mi nem működött előző kapcsolatunkban, és talán rájöhetünk arra is, mire vágytunk igazán. Ez nem azt jelenti, hogy ha belebonyolódunk egy alkalmi viszonyba, nem fogunk válaszokat találni.

Két kapcsolat között - Kutyaharapást szőrével?


Talán több mint flört

Különben is, honnan lehet azt előre tudni, hogy ami könnyed flörtnek indul, mivé alakul néhány hónap múlva? Egyetlen párkapcsolat sem lehet szándékos, hiszen csak a legritkább esetben alapul kiszámított, hidegen átgondolt döntésen. Hagyjuk tehát, hogy viszonyunk az új partnerünkkel magától, ösztönösen alakuljon; azt viszont érdemes tisztázni magunkban, mit várunk a másiktól, és mit akarunk adni érte, mert ez megóvhat az újabb csalódásoktól. De az óvatosságot nem szabad összekeverni az örök gyanakvással, hiszen partnerünk azonnal megérzi rajtunk a bizalmatlanságot, s maga is távolságtartóvá válik. Így pedig könnyen elveszíthetjük – holott talán éppen ő az, akit kerestünk.

Lélekgyógyító internet?

Vannak, akik internetes párkereső oldalakon próbálják megtalálni új partnerüket, vagy éppen csak annyit remélnek a dologtól, hogy az arc nélküli levelezgetés révén megerősödik önbizalmuk, és újra lendületbe jönnek, hiszen egészen elszoktak már a könnyed, ismerkedős párbeszédektől. Az interneten azonban könnyű lelki sérüléseket szerezni: sok ember úgy érzi, hogy a virtuális térben nem kötik őt az udvariasság szabályai, ezért gorombán, bántó módon reagálhatnak a közeledésre. Jó ötlet vidám, mosolygós képeket feltölteni magunkról, mert az internetes statisztikák szerint ezzel többszörösére nő irántunk az érdeklődés.
Fontos! Soha ne feledjük: az internet nem a való világ, ezért sem a rossz, sem pedig a jó dolgokat nem szabad azonnal készpénznek venni!

Büszkeség és balítélet

Gyakori, hogy az egyedülálló nőket könnyű zsákmányként ítéli meg környezetük. Fontos tehát, hogy ne gondolják rólunk: kétségbeesetten keresünk magunk mellé valakit. Ha viselkedésünkből, öltözködésünkből az sugárzik, hogy továbbra is biztosak vagyunk saját értékünkben, könnyen elkerülhetjük az efféle félreértéseket. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne mosolyoghatnánk vissza valakire akár a munkahelyünkön, akár másutt – de egy ilyen mosoly után véletlenül se tervezzünk az illetővel azonnal boldog hétvégi utazást, vagy ne akarjuk meglepni magunk főzte, többfogásos vacsorával. Az efféle eltúlzott válaszreakciók kínos pillanatokat és gyors csalódást okozhatnak, lerombolva önbizalmunkat.

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Szeretkezés.lap.hu »
Párkapcsolat.lap.hu »
Szerelem.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top