Szex

Együtt élünk, külön alszunk – mire megoldás a külön hálószoba?

Magyarországon a külön hálószoba a köztudatban még mindig elsősorban a megromlott házasságot jelenti. Tőlünk nyugatabbra azonban egyre gyakoribb, hogy éppen a párkapcsolati harmónia védelméért építenek két hálószobát. Lássuk, hogy miért!

Épp mikor álomra hajtanánk a fejünk, férjünk egy hirtelen horkantással jelzi, hogy mai elalvásunk sem lesz zökkenőmentes. Koncentrálunk tehát, hogy még az összefüggő horkolás beállta előtt elszunnyadhassunk. Ha ez nem jön össze, akkor meg jöhet a kérlelgetés, lökdösődés és egyéb házi praktikák. Alighanem sokak számára ismerős az iménti szituáció. A horkolás pedig csak egy ok a sok közül, ami miatt néha külön hálószobáról álmodozunk. Egyre többen azonban nemcsak álmodoznak, hanem elválasztott hálókkal teremtenek idillt a házasélet mindennapjaihoz.

Együtt élünk, külön alszunk - mire megoldás a külön hálószoba?

 

Megelőzi a válságot

Amennyiben a házasság eleve zátonyra futott, a helyzetet valószínűleg a külön hálószoba sem tudja majd megoldani. Hiszen ez esetben a szeparált alvóhely csak ürügy, hogy minél kevesebb időt kelljen a kiábrándult feleknek egymás társaságában eltölteniük. Ez pedig legfeljebb csitítani tudja a kedélyeket, de aligha képes felébreszteni a hajdani szenvedélyt. A külön hálószoba így elsősorban nem a válság orvoslására, hanem inkább annak megelőzésére szolgál. Amennyiben a közös alvás nem idilli, de az együttlét amúgy meghitt és kiegyensúlyozott, miért hagynánk veszni mindezt? A megkérdezett „külön alvók” leggyakrabban a horkolást, a nyugtalan lábakat és az összeegyeztethetetlen munkabeosztást említik mint döntésük fő okát. S amióta külön szobában alszanak, mindketten kipihentebbek, és a meghittség és gyengédség ugyanúgy része az életüknek.

Árt vagy használ a házasságnak?

A szakértők véleménye nagyon eltérő ebben a kérdésben. Vannak, akik úgy látják, hogy a házasság egyik fő tartópillére a közös ágy és az együtt alvás, s hogy enélkül aligha lehet összetartani egy párt. A tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a külön hálószobát preferálók hétköznapjai nagyon is kiegyensúlyozottak. Egy olyan kapcsolat, amelyben a pár képes higgadtan megbeszélni egymással az alvási problémákat, és a sértődések helyett megegyeznek valamilyen alternatívában, eleve összhangról árulkodik. Egymás tiszteletéről, őszinteségről ad tanúbizonyságot, a külvilág véleményét pedig nem veszi figyelembe. Továbbá annak is biztos jele, hogy minden nehézség ellenére mindketten szeretnék, ha kapcsolatuk működne, és együtt maradnának.

Nem csak időskorban

Együtt élünk, külön alszunk - mire megoldás a külön hálószoba? A külön hálószoba többnyire időskorban jellemző, mikor a házastársak általában már nem élnek szexuális életet. Azonban a fiatalabb korosztály is egyre gyakrabban dönt úgy, hogy külön alszanak. Már maga a lehetőség, hogy nem kell minden éjszakát együtt tölteni, felszabadító lehet, mindemellett pedig felpezsdítheti a házasévek alatt megfáradt romantikát. Számos blogbejegyzésben lehet olvasni olyan párok tapasztalatáról, akik külön hálószobában alszanak, de mintegy „randevúkra” összejárnak. S tapasztalatuk szerint ez nagyon is hatásos, hiszen így az együttlét újra esemény lesz, nem pedig rutin. Mint szerelmük hajnalán, újra értelmet nyer a mondat:
„Nálad vagy nálam?”


Az átmeneti külön hálószoba

Szintén bevett szokás, hogy a házaspár praktikus okokból költözik egy időre külön hálószobába. Terhes nők gyakran szívesebben alszanak egyedül, de kemoterápiás kezelés alatt állók is sokszor választják ezt a megoldást. Ilyen esetekben jólesik az embernek kicsit magára zárni az ajtót, és a környezetétől, még a szeretteitől is egy kicsit elkülönítve, csak magában lenni. Az ilyen igényeket a pároknak meg kell tanulniuk tiszteletben tartani, mert ha nem megfelelően reagálnak, csorbát szenvedhet a köztük fennálló meghitt, bizalmi viszony.


Igazi divattá vált

Igaz, nálunk még annyira nem jellemző, de a nyugati országokban már igazi trenddé vált a külön hálószoba építése. Angliában a Nemzeti Alváskutató Intézet kimutatta, hogy minden negyedik házaspár rendelkezik már külön hálószobával. Ez a szám pedig folyamatosan növekszik. Amerikában például a 2015-ös évre rendelt házak hatvan százalékában szerepel az igény egy külön „pluszhálószobára”.

A saját zug
Mindenkinek szüksége van egy helyre, amely csak az övé. Egy kis magányra, mikor csak a saját gondolatainkra, érzéseinkre koncentrálunk. Ez fontos nemcsak önmagunk és céljaink megismerése, de a belső békénk és a mindennapi egyensúlyunk megtalálása szempontjából is. Gyerekkorunk óta szeretjük néha magunkra zárni az ajtót. Miután pedig a hálószoba az egyik legintimebb helyiség, gyakorta érezzük úgy, hogy ott is egyedül akarunk lenni egy kicsit.

 

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Szeretkezés.lap.hu »
Párkapcsolat.lap.hu »
Szerelem.lap.hu »

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top