Szex

Szüleink házassága nem a mi életünk!

Párkapcsolatunkon gondolkodva sokszor eszünkbe jut a magunkkal hozott minta: szüleink házassága. Ez nem véletlen, hiszen ez az örökség hatással van ránk. A kérdés csak az: példaként vagy ellenpéldaként játszik nagyobb szerepet az életünkben?

Vajon szüleink házassága mennyire befolyásolja a mi életünket? „Boldog vagy konfliktusokkal teli párkapcsolatok elemzése során is sokszor felmerül a kérdés: milyen lehet a családi háttér? – mondja Odrobina Márta kineziológus. – A kérdés természetesen nem véletlen: hiszen családunk a fő erőforrásunk. Szüleink, testvéreink és nagyszüleink adják azokat az útvonalakat, szemléletmódot, értékrendet, viselkedésmintákat, melyeket akarva-akaratlanul megélünk, majd továbbadunk. Ezért a múlt, jelen és jövő ezen belső erőforráson keresztül összefüggnek egymással. Sorsunk észrevétlenül, rejtve összefonódik családunk tagjainak sorsával. Boldogságunk gyakran szüleink, nagyszüleink, közvetlen családunk nehéz sorsának továbbvitelén vagy elutasításán múlik. Mindez tudat alatt meghatározza, hogyan viselkedünk, reagálunk a minket érő hatásokra – sok-sok évtizeden át.”

 

Gyakran a múlt adja meg a választ

Mindenképpen könnyebb helyzetben vannak azok a párok, ahol a férfi és a nő szülei harmóniában, egymásra odafigyelve éltek. Természetesen ez nem álságos konfliktusmentességet jelent, hiszen gyermekként igenis azt is meg kell tanulnunk szüleinktől, hogy problémák bizony vannak, de a megoldásra törekednünk kell. Elvált szülők gyermekei éppen ezért gyakran nem tudnak felülkerekedni a történteken, mivel a gyereknek sincs „mintája”, hogy hogyan kell továbblépni a házassági mélypontokon. De ugyanilyen nehéz a helyzetük azoknak is, akik félárvaként nőttek fel, vagy más okok miatt nem ismerik az édesapjukat vagy az édesanyjukat.

Miért nehéz?

Ha feldolgozatlanul marad az ellenkező nemű szülő elvesztése, az tudat alatt arra késztethet, hogy betöltsük a helyét. Gyakran a velünk maradt szülő bizalmasává válhatunk, már gyerekfejjel olyan dolgokról kell döntenünk, amelyeket nem tudunk feldolgozni, és ez később megnehezítheti a saját
párkapcsolatunkat.

Szembe kell néznünk a történetünkkel!

Aki nem fordul szembe a múltjával, minden olyan megoldatlan problémát magával cipel, amelyet szülei nem oldottak meg, és ezért kapcsolataiban gyakran hasonló konfliktusokkal találkozik. Az emberek többsége csak ritkán mer teljesebb és boldogabb életet élni, mint a szülei. Tudat alatt hűek a többnyire kimondatlan, rejtetten működő családi hagyományokhoz. Megismételnek bizonyos mintákat, és hasonló sorsot élnek meg, mint szüleik. Pedig mindezt nagyon fontos lenne kielemezni, és megérteni, mert mi is tovább fogjuk adni mindezt gyermekeinknek. Nekik kell megmutatnunk példaként, hogy merünk megoldásokat keresni és boldogan élni.


Gyerekeink boldogsága a kezünkben van

Fontos megértenünk, hogy egy gyermek számára miért minta a szülő. „Ha az anya boldogtalan, mert például a férje iszik, és nem próbál változtatni a sorsán, arra tanítja meg a lányát, hogy így is lehet élni. Megmutatja, hogy szenvedéssel, örömtelenül is ki lehet bírni az életet. Rengeteg felmérés bebizonyította már: a lány hiába utasítja el az ivást, mégis hajlamossá válik olyan férfit bevonzani, aki valamilyen függőségben szenved. Hiszen már ismeri, hogyan kell mindezt elviselni” – mondja a szakember.

Két út közül választunk

Attól függetlenül, hogy pozitív vagy negatív a szüleink által kínált minta, előttünk logikus módon két út áll: vagy lemásoljuk, vagy elutasítjuk ezeket a mintákat. Ehhez mindenképpen tudatosan kell élnünk az életünket. De szerencsére ma már sokan határozottan ki merik mondani: nem akarok olyan lenni, mint az anyám, vagy nem akarom úgy élni az életemet, mint az apám.

Nincs lehetetlen

Csak az oldható fel, amit már felismertünk. Mindebben segíthet a kineziológia, amely arra specializálódott, hogy segítsen feltárni és feloldani azokat a viselkedésmintákat, amelyek akadályoznak a felismerésben és a megoldások keresésében.

 

Az alternatív segítség

A kineziológus speciális izomteszttel keresi meg azt az életkort, ahol olyan érzelmi sérülés történt, amely miatt jelen párkapcsolatunkban probléma előtt állunk. Fel kell tárni, mely élethelyzet akadályozza a felnőttet abban, hogy változtasson a viselkedésén. Ettől a felismeréstől még nem dolgozza fel az agy a negatív érzést, de vannak olyan korrekciós gyakorlatok, amelyek képesek „rávenni” a tudatalattinkat, hogy lépjen tovább, engedje meg a változást. Ezt a korrigáló folyamatot nem válthatjuk ki semmilyen gyógyszeres kezeléssel, mert a gyógyszer nem tud feltárni, értelmezni. De a feltárással párhuzamosan alkalmazhatunk bármilyen természetes gyógymódot, Bach-virágterápiát, talpreflexológiát, mozgásterápiát, amely segíti a testet-lelket összhangba hozni. Hogy a változás öngyógyító folyamatként bekövetkezzen, és teljes, kiegyensúlyozott, boldog életet éljünk!

Forrás: Meglepetés

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Szeretkezés.lap.hu »
Párkapcsolat.lap.hu »
Szerelem.lap.hu »
Kineziológia.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top