Szex

Mindenkit elérhet a veszélyes hepatitis B vírus!

Tudta, hogy az anyák minden esetben közvetítik a hepatitis B-t gyermeküknek? Tudta, hogy ma a világon minden harmadik ember fertőzött? Tudta, hogy a hepatitis B fertőzések 10%-a halálos kimenetelű? Tudta, hogy a hepatitis B vírus tízszer fertőzőbb, mint a mindenki által rettegett HIV?

Mindenkit elérhet a veszélyes hepatitis B vírus!A felelős gondolkodású családanyák és felnőttek nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy a hepatitis B vírus milyen óriási gondot jelent a világon és Európában egyaránt, holott ez a rendkívül veszélyes halált is okozó betegség már védőoltással megelőzhető. Összehasonlításképpen elmondható, hogy míg a mindenki által rettegett HIV vírussal 40 millió ember fertőzött a világon, addig a hepatitis B-vel közel tízszer annyian. Sajnos környező szomszédainknál – Románia, Ukrajna és Szlovákia – igen magas a hepatitis B fertőzöttek aránya, de a vírussal akár egy kellemes nyári mediterrán nyaralás alatt is találkozhat a felelőtlen utazó. A hepatitis B betegség megelőzésének fontosságát felismerve, itthon már évek óta kötelezően oltják hepatitis B ellen a 14 éves korosztályt, így a fiatalok egy része már védett. Ugyanakkor a kisgyermekek és a legnagyobb veszélynek kitett 25-50 év közötti lakosság többsége védtelen a veszélyes betegséggel szemben.

Mindenkit elérhet a veszélyes hepatitis B vírus!A vírust közvetítheti szexuális kapcsolat, vérátömlesztés, és apróbb sérülések, de lehet a betegség átvivője egy fertőzött olló és borotva, piercing, tetoválás, pedikűr és manikűr. Gyakran a fertőzött terhes kismama adja át gyermekének a kórokozót a szülés folyamán. A fertőzött anyák újszülöttjeit térítésmentesen a születést követően beoltják a betegség megelőzése érdekében. A tünetek jelentkezéséig átlagosan 75 nap telik el, de ez az idő akár 30-180 nap is lehet. A hepatitis B olyan vírusos fertőző betegség, amely a májsejteket támadja meg és akut, valamint krónikus betegséget is okozhat. A hepatitis B vírus fertőzőképessége 10-szer nagyobb, mint AIDS-et okozó HIV vírusé! A hepatitis B vírus néhány héttel a fertőzés után alakítja ki tipikus tüneteit: a bőr és szemfehérje sárgás elszíneződését, sötét vizeletet, fáradtságot és levertséget, hasi panaszokat. A tünetek bizonyos esetekben akár hónapokig, vagy évekig is fennmaradhatnak. A hepatitis B fertőzés krónikussá válik a regisztrált adatok szerint a felnőtt betegek 10 %-ánál, és májzsugorhoz valamint májrákhoz vezethet, illetve a fertőzöttek további 15%-a több évig, vagy akár élete végéig gyógyszeres kezelésre szorul.

Mindenkit elérhet a veszélyes hepatitis B vírus!A betegség ellen egyetlen biztonságos módon lehet védekezni: védőoltással! A hepatitis B elleni vakcina az egyik legrégebben kifejlesztett oltóanyag, amely csaknem 100%-ban véd a fertőzés ellen. Ez volt az első olyan oltóanyag, amellyel rákos megbetegedést lehetett megelőzni. A védőoltás gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek és terhes anyáknak egyaránt adható. Gyakran a hepatitis B fertőzött édesanyák fertőzik meg gyermekeiket a várandósság során, ebben az esetben az újszülöttnek az első 12 órában kell megkapnia az életmentő védőoltást. Az oltás 1. adagját 1-2 hónaposan kell beadni, majd félévesen meg kell ismételni, hogy a teljes körű védettség kialakuljon. A felnőttek és gyermekek számára szintén három adagban kell beadni a hepatitis B elleni védőoltást: az első vakcina beadása után egy hónappal ismétlés szükséges, majd félévvel később újabb oltást kell felvenni, hogy az életre szóló védettség biztosított legyen. A hepatitis B elleni védőoltás kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlott, aki még nem vette fel a teljes oltási sort. Az egészségügyben, rendőrségen, katonai szervezeteknél, tűzoltóságnál dolgozók fokozott kockázatnak vannak kitéve, de ajánlott a vakcina felvétele minden manikűrösnek, fodrásznak, tetoválóknak és kozmetikusnak egyaránt, ezen kívül mindazoknak érdemes beoltatniuk magukat, akik gyakran utaznak.

 Honlapunkon még több információt olvashatsz

Társadalmi célú hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top