Szex

Hárman nem lehetünk párban?

Minden ember társra vágyik, ezért keressük azt a valakit, akinek az életében főszereplők lehetünk. Ha megtaláltuk, elindul egy természetes folyamat: otthonteremtés, gyermekvállalás. Aztán múlnak az évek, és valamelyik "főszereplő" életében megjelenik egy harmadik személy.

A rutinszerű hétköznapokba hirtelen új szín érkezik: a szerető. Férfi és nő is próbálja mentegetni magát. Olyan jó lenne megfejteni, miért is alakult mindez így. Ki rontotta el? Vagy ez a természetes? Odrobina Márta kineziológust kérdeztük tapasztalatairól: „Az emberek többsége azzal áltatja magát, amikor egy ilyen kalandba belevág, hogy hirtelen megdobbant a szíve. Mindent elsöprő erővel érzi: igen, erre vágytam, ezt kerestem! A valóság azonban az, hogy ezeknek az embereknek gyakran hiányzik valami az életükből, de hogy pontosan mi, azt nem mindig könnyű megfogalmazni. A legtöbb esetben valószínűleg nem töltődnek abból, amit a párkapcsolatukban megélnek, esetleg nem kapnak meg valamit, amire vágytak. Lehet, hogy a testi együttlétben nincs meg az összhang, de az is lehet, hogy a lanyhuló figyelem teszi őket boldogtalanná.

Bármi hiányzik is, először saját magunknak kellene pontosan beismerni, mit is keresünk. Hiszen ha nem ezt tesszük, a harmadik személy csak hazugságaink kivetülése lesz. A szerető legtöbbször nem azért kerül az életünkbe, mert ő az igazi, vagy mert partnert kellene váltanunk. Tulajdonképpen csak hiányt pótolunk vele!”

Hárman nem lehetünk párban?


Elindul a lavina

„A lélek nem vágyik megcsalni a másikat, csak jelzi az igényét a hiánypótlásra. Mindig akad valaki, aki veszi az adást, és ezért kezd vonzódni hozzánk. Sokszor fizikailag még nem is történik semmi, ám a lélek már ilyenkor keresi az utat, hogy miképp érhetné el az olyannyira áhított boldogságot. A megcsalásnak számos formája van, és csak alkat kérdése, hogy ki mennyit bír ebből elfogadni. Mégis talán azt viseljük el a legnehezebben, ha kedvesünk egy másik partnert akar boldoggá tenni – mondja a szakértő. – Az új érzelem azonban már az elején sérül, hiszen egy sértődöttségből indul. A harmadik személy azt érzi, hogy a régi partner miatt nem lehet főszereplő, pedig ő teljes figyelemmel fordul új kedvese felé. Ilyenkor szinte csak egy kérdést ismételget magában: az ő vágyott pozícióját miért foglalja el a régi partner, ha képtelen kedvesét boldoggá tenni?”

Ki sérül igazán?

Általánosan elfogadott tény, hogy az sérül jobban, akit megcsalnak, de van egy másik sérülés is, amellyel szinte egyáltalán nem számolunk. Pedig a harmadik személy hónapokon, éveken át őrlődik amiatt, hogy csak mellékszereplő. Egyedül van az ünnepeken, magányosan tölt megannyi éjszakát. Nincs nyaralás, csak bujkálás, nincsenek közös tervek és célok. A megalázó helyzetek mélyen beleivódnak a tudatalattiba, ugyancsak megtépázva az illető önbizalmát. Hosszú ideig egyetlen cél lebeg előtte: ki kell bírnia, amíg a szeretett személy kilép a rossznak minősített kapcsolatából, házasságából. Aztán ha mégis elérkezik az áhított pillanat, rendszerint mégsem működnek jól a dolgok. „Sokszor fordulnak hozzám a válás után is az emberek – mondja a kineziológus. – Pedig addigra már felvállalható a kapcsolatuk, mégsem érzik boldognak magukat. Nemegyszer találkoztam olyan párokkal, akikről ekkor derült ki, hogy a volt »harmadik« nem tudja elfelejteni azt a sok sérelmet, megbántódást, hiányérzetet, amit a várakozás évei alatt magába zárt. Folyamatosan azt várta, hogy végre ő legyen a »főszereplő«, és nem érti, hogy ez a szerep sosem lesz az övé. Hiszen a család törvényszerűségei szerint mindig az »első« marad az első, főleg, ha gyerekek is összekötik őket. A »harmadik személy« a helyzete okozta sérülést sokszor több kapcsolaton keresztül sem tudja feldolgozni. Mindenkitől visszaigazolást vár majd, hogy ő is ugyanolyan értékes.”

Jó tudni!

Hárman nem lehetünk párban?1. A házasság problémáinak legtöbbször nem a „harmadik személy” az oka. Ő csak a következmény, a jelzés, hogy hiányzik valami a kapcsolatunkból.

2. Ha a „harmadik személyt” nevezzük meg a válás okának, az új kapcsolat legtöbbször nem bírja ki ennek a súlyát: „Miattad vállaltam a válást.”

3. A „harmadik személy” a szeretői státusban olyan érzelmi sérüléseket szerezhet, amelyek megmérgezhetik a későbbi kapcsolatot.

Van megoldás!

Ha komolyabban beleszeretünk valakibe, alapos önvizsgálatot kell tartanunk. S hogy miért? Az ok általában a meglévő kapcsolatunkban keresendő. Őszintének kell lennünk, belátnunk, hogy mi hiányzik belőle, és miért. Meg kell fogalmaznunk, mi az, ami elengedhetetlenül fontos számunkra, és mi nem. Ez nagyon nehéz, de akkor is meg kell tennünk!

Kiből lesz szerető?

Sokszor azért vonzunk be házasembert, mert mi magunk is „foglaltak” vagyunk, vagyis igazából még nem szabad a szívünk, ezért megyünk bele félmegoldásokba. Az ilyen kapcsolatok legtöbbször azt jelzik: nem vagyunk még felkészülve nagy változásokra. Azt azonban soha nem szabadna elfelejtenünk, hogy egy zavaros helyzet csak zavaros megoldásokat szülhet. Letisztult élethelyzetet kell ahhoz teremtenünk, hogy megtaláljuk az igazi kapcsolatot, az igazi szerelmet!

Extra tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top