Szex

Újjászületik a szexuális felvilágosítás

A tinik 97%-a elégedetlen a szexuális felvilágosítással. Sokan szeretnék, ha az többről szólna, mint egy szimpla biológiaóra.

Újjászületik az A-HA! Program

A multimédiás eszközök széles körét éppúgy bevetik a jövőben a fiatalok szexuális felvilágosításáért folytatott küzdelembe a 7 éve indult A-HA! Program gazdái-szakértői, mint a személyre szóló tanácsadás, segítségnyújtás lehetőségét minden olyan rendezvényen, amelyről előre tudható, hogy tinik ezreit-tízezreit vonzza az adott helyszínekre.

A Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság (SzNPTT) által működtetett – A-HA! néven ismert – Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program keretében már eddig is szülész-nőgyógyászok és védőnők százai tettek meg mindent azért, hogy a tizenévesek szexuális nevelése, ismeretei terén tapasztalható óriási hiányosságokat csökkentsék. A több száz közép- és általános iskolában folytatott rendszeres felvilágosító tevékenységüknek, továbbá az ország minden sarkába eljuttatott oktató-nevelő kiadványaiknak és honlapjuknak köszönhetően sok százezer fiatal juthatott olyan ismeretekhez, amelyek hatékonyan segíthetik őket abban, hogy elkerüljék egy felelőtlen együttlét akár egész életüket mellékvágányra terelő következményeit – legyen az egy nem tervezett, nem kívánt terhesség vagy akár egy szexuális úton terjedő betegség.

Újjászületik a szexuális felvilágosítás

 

Az A-HA! Program eddigi sikeressége és népszerűsége bizonyította az SzNPTT számára, hogy rendkívül nagy az igény az ilyen jellegű tevékenységre, és ezt a Durex Network nemrégiben közzétett felmérésének eredményei is alátámasztják. Az 1500 magyar fiatal bevonásával készített reprezentatív vizsgálat azt mutatta ugyanis, hogy a 15-22 évesek 97%-a nem elégedett a szexuális felvilágosítással. Sokan szeretnék, ha az többről szólna, mint egy biológiaóra; örülnének, ha az érzelmekről, a kapcsolatokról és a nemi szerepekről is szó esne a felvilágosítás keretében. Az is kiderült a felmérésből, hogy nagy a tájékozatlanság a szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatban.

Ezek a tapasztalatok, továbbá a tény, hogy még mindig nagyon magas a művi abortuszok száma a 13-18 évesek körében (bár némi javuló tendencia tapasztalható az A-HA! Program beindítása óta eltelt időszakban), arra indították a programot működtető civilszervezetet, hogy megújulva, új eszközökkel bővítve fegyvertárát, még szélesebb körre terjessze ki munkáját.

Lili, Loki, Zsu, Karesz és a többiek… Ők azok, akik az elkövetkező esztendőkben segítik az A-HA! Program céljainak megvalósulását. Ők a 7 részes rajzfilmsorozat tinédzserkorú főhősei, akik majd minden középiskolában elmesélik, hogy miről szól a szex, miért szép, hogyan kell csinálni és mire kell vigyázni. De lesz multimédiás DVD, megújult A-HA.hu weblap, évente 2000-nél több „komoly” felvilágosító tanórát tartanak a középiskolákban, lesz 150 000 diákcsomag, benne Kamasz-útra-való kiadvány, Zsebfüzet, Tipp-tár. Emellett az A-HA! szakemberei is ott lesznek, és tanáccsal, segítséggel szolgálnak szinte minden olyan nagyszabású rendezvényen, amelyre tinédzserek ezrei várhatók. Az idén működik majd az A-HA! tanácsadó és gyorssegély szolgálat a balatoni strandokon, a nagyobb kulturális és zenei rendezvényeken, így a Volt, a Balaton Sound, az EFOTT és a Sziget fesztiválon is.

Bővebb információ »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top