Szex

13+1 profi tipp a helyes párválasztáshoz

Randizás, ismerkedés, rózsaszín köd, szép remények, talán szerelem, kiismerés, csalódás. Így néz ki az elhibázott párválasztás mókuskereke. Ha eleged van a feleslegesen lefutott körökből, ideje alaposabban górcső alá venni a lehetséges jelölteket!

Sajnos a szép reményekkel kecsegtető kapcsolatról is kiderülhet, hogy ostoba hiba volt, az álompasinak felcímkézett hímnemű egyedről pedig, hogy nem egészen olyan, ahogy elképzelted, csupán báránybőrbe bújt farkas, vagy rosszabb esetben maga az ördög. A kapcsolat elején, a rózsaszín köd jótékony homályában azonban az ember lánya gyakran az orráig sem lát, és valljuk be derekasan, talán nem is akar. Így aztán igen nehéz felismerni akármilyen farkast vagy kikandikáló szarvacskákat. Utólag persze lehet keseregni, hogy „miért nem vettem észre előbb, milyen is valójában?”, „miért nekem jutnak a legzűrösebb fazonok?”, „miért választok mindig rosszul?”. Pedig az efféle feleslegesen lefutott körök helyett sokkal egyszerűbb már a kapcsolat legelején nyitott szemmel járni, és önámítás nélkül felmérni a terepet. Jól irányzott odafigyeléssel a kiszemelt pasi néhány randi után nyitott könyv lesz számodra. Összeszedtük a legjobb tippeket a sikeres párválasztáshoz.

13+1 profi tipp a helyes párválasztáshoz

1. Szögezzük le az elején, fizikai vonzalomra nem lehet tartós párkapcsolatot építeni! Na persze anélkül sem szerencsés, de ez más kérdés. Az, hogy a testetek egy nyelven beszél, még nem jelenti azt, hogy a lelketek is. Szuper, ha megőrültök egymásért, azonban ha kikelve az ágyból nincs közös témátok, felesleges hosszú távra tervezni.

2. Fontos, hogy hagyjatok elég időt egymás megismerésére! Rohanó világunkban az udvarlás ódivatúan hangzik, pedig nem véletlenül találták ki. A közös beszélgetés a legjobb módja annak, hogy minél több dolgot tudj meg a partneredről. Ezzel együtt így derül ki legelőbb, ha nem illetek egymáshoz.

3. A beszélgetésből általában előbb-utóbb arra is fény derül, partnerednek milyen céljai, tervei vannak. Ha úgy véled, összeegyeztethetők a te jövőképeddel, egyenes az út. Ha viszont egyáltalán nem, érdemes odébbállni. Ha például leszögezi, hogy nem szeretne gyereket, neked viszont minden vágyad, ne ringasd magad abban a hitben, hogy talán meggondolja magát. Ragaszkodj a számodra fontos dolgokhoz!

13+1 profi tipp a helyes párválasztáshoz4. Kényes téma, de igenis lényeges szempont, hogy minél előbb tudd, van-e káros szenvedélye. Itt különösen fontos, hogy ne áltasd magad! Ha már három házassága tönkrement a problémából adódóan, nem valószínű, hogy most másképp lesz. A szenvedélybetegség kezelése a szakembereknek is kihívás, ne bízz abban, hogy egyedül képes vagy segíteni.

5. Figyeld meg, partnered mennyire jó problémamegoldó, mennyire praktikus, gyakorlatias, hogyan oldja meg a nehéz helyzeteket! Ha a legtöbb esetben döntésképtelen, készülj fel, hogy a későbbiekben is ilyen lesz. Ez persze nem baj, amennyiben te magad elég tudatos vagy, és szívesen elirányítgatod.

6. Ha randira mentek, figyeld meg, hogyan viselkedik idegen emberekkel! Az elején biztos férfiasnak hat, ha tíz perc késés miatt máris üvölt a pincérrel, ám a sokadik alkalom után már inkább lesz kellemetlen a dolog. Ha viszont kedves, tisztelettudó az emberekkel, az első körben mindenképpen pozitív.

7. Ha lehetőséged van találkozni a szüleivel, semmiképpen se utasítsd vissza! Nézd meg, hogyan viselkedik az édesanyjával! Hogyan beszél hozzá, kedves, avagy elutasító vele szemben, és egyáltalán milyen a kettejük viszonya? Ez azért fontos, mert valószínűleg a későbbiekben pont így fog viszonyulni hozzád is.

8. Figyeld meg, hogyan viselkedik a gyerekekkel! Ebből azonnal tudni fogod, hogy vérbeli apatípus, vagy netán van még mit tanulnia a témában.

9. Teszteld le, milyen, amikor döntést hoz! Például abban, hogy mit válasszatok az étlapról, vagy mi legyen a program. Figyelembe veszi az ajánlásod, a véleményed? Nem enged beleszólni, kizárólag egyedül dönt? Esetleg igyekszik rád kényszeríteni a saját akaratát? Olykor erőszakos, türelmetlen? Ha így van, jobb, ha tudod, később is ez várható.

10. Az is érdekes, hogyan viszonyul hozzád, ha problémája van. Amennyiben segítséget, tanácsot kér, az arra utal, hogy képes csapatként együttműködni, illetve hogy kellőképpen megbízik benned, ad a véleményedre. Azonban ha a saját gondjai miatt veled is ellenséges, netán egyenesen rajtad vezeti le a feszültségét, azonnal tedd lapátra.

13+1 profi tipp a helyes párválasztáshoz11. Könnyen előfordulhat – akár a kapcsolat elején –, hogy valamivel megbánt téged, mire te elmondod neki, hogy rosszulesett a dolog. Fontos, hogy figyeld meg, hogyan viselkedik a beszélgetést követően! Ha figyelembe veszi az elmondottakat, és azoknak megfelelően változtat, nyert ügyed van. Ha nem, később sem számíthatsz túl sok megértésre.

12. Mondják, a szerelem vak. Tény, hogy ha odavagyunk valakiért, szinte kizárólag a jó tulajdonságaira fókuszálunk, a rosszakat meg észre sem vesszük, vagy elnézzük. Igyekezz reálisan (azért ne túl szigorúan) szemlélni partnered! Valamint kíméletlenül számolj le az olyan önáltatással, mint: „A volt barátnője tette ilyenné”, „mellettem más lesz”, „velem máshogy fog viselkedni”. Nem lesz, nem fog, elhiheted.

13. Szintén fontos szempont, hogy ő hogyan reagál a te hibáidra, rossz tulajdonságaidra! Ha már az elején egyfolytában ezeket hánytorgatja fel, ha éjjel-nappal azzal kell szembesülnöd, mit rontottál el, meg hogyan kellett volna, bizony monoton és unalmas kapcsolatra számíthatsz.

+1: Ha már van egy kialakult képed a partneredről, tedd fel magadnak a következő kérdéseket: Segíteni fog a jellemfejlődésemben? Jó hatással van rám? Felfelé vagy lefelé húz engem? Támogatni fog céljaim, terveim elérésében? És a legfontosabb: lehetek mellette önmagam? (mert ahol szerepet kell játszani, az már nem az igazi). Ha bármelyik kérdésre negatív választ kell adnod, érdemes kétszer meggondolni, hogy alaposabban belebonyolódj-e a kapcsolatba.

Extra tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top