Szex

Biztos elég jó vagyok neki? Kisebbségi érzés a párkapcsolatban

Önbizalomhiány, megfelelési kényszer. Ezek a fogalmak számos párkapcsolatban előfordulnak, s elhatalmasodva véget is vethetnek annak. Rajtunk múlik, hogy ezt megakadályozzuk.

Kisebbségi érzés a párkapcsolatban„Biztos, hogy elég szép és okos vagyok hozzá?”

Az utóbbi időben felszedtem pár kilót, de ő így is szeret” – mondják a magabiztosabbak, a tükör előtt próbálgatva ruháikat. Másokban azonban erősebb a kétség párjuk ízlése, megbízhatósága és szeretete felől. Ez a bizalmatlanság persze többnyire saját magukból ered, hiszen mindenekelőtt önmagukban kételkednek. A kisebbségi érzés veszélye bizony számos párkapcsolatban ott lappang, és nőt, férfit egyaránt megfertőzhet.

A kisebbségi érzés jellemzői

Ezen problémák többsége önbizalomhiányból ered – állítják egybehangzóan a pszichológusok. „Párkapcsolaton belüli kisebbségi érzésről akkor beszélhetünk, amikor az egyén kételkedik saját értékeiben, bizonytalannak és kiszolgáltatottnak érzi magát a párjával szemben. Legyen szó anyagi, intellektuális vagy testi adottságokról, nem érzi, hogy egyenrangú társ lenne” – foglalja össze dr. Almási Kitti pszichológus. Vagyis az említett belső kétségek miatt meggyőződése, hogy alárendelt pozícióban van. Nem adnak a véleményére, nem tartják szépnek, nem számít hasznosnak. Ezek a kétségek aztán előbb-utóbb vádakká érnek, és nemegyszer szélsőséges viselkedéshez vezetnek.

Féltékenység, zárkózottság

Mivel a belső feszültséget csak ideig-óráig lehet elnyomni, a kisebbségi érzésből adódó konfliktusok hamar elkerülhetetlenné válnak. Ennek egyik megnyilatkozási formája a féltékenység. Egy magában kételkedő férfi vagy nő hajlamos mindenkiben csábítót látni, aki elszeretheti tőle a párját. Ettől félve pedig gyakran hisztérikus vitákba kezd. Mások inkább befelé fordulnak, és kivonják magukat a társalgásból. A baráti összejöveteleken a párja mellett csendben ücsörgő feleség unott mosolya mögött sokszor szintén kisebbségi érzés munkál. De olyanok is vannak, akik valami más tevékenységgel próbálják elnyomni a bennük ébredő kétségeket, és egyben felhívni magukra a párjuk, környezetük figyelmét. Ezek egyike sem vezet azonban megoldáshoz, mind csak késleltetik a probléma megoldását.

 

Nem korhoz kötött

A kisebbségi érzésre való hajlamot nem lehet korhoz kötni, a gyermekként elszenvedett negatív élmények mégis képesek erősen meghatározni az önmagunkról alkotott képünket. Egy gyerek, aki folyamatosan azt hallgatja, hogy ő nem szép, nem okos, nem tehetséges, sok esetben el is hiszi mindezt, és még felnőttkorában is önbecsülési problémákkal küzd. A kisebbségi érzés persze kortól függetlenül bármikor jelentkezhet. Tipikus például a középkorúak házasságának felbontása utáni általános kisebbségi érzés, amikor az ember kénytelen újra „kitalálni” magát. Mindazonáltal minden önbecsülési válságból ki lehet lábalni, a tapasztalat szerint elég hozzá mindössze egy ember, aki hisz bennünk.

A legfőbb okok

• Testi adottságok

A média és a környezetünk sugallta, gyakorta túlzó elvárások képesek eltorzítani a testképünket, és ezáltal aláásni az önbizalmunkat. Aki pedig nincs megbékélve a saját külsejével, általában görcsöl, és nehezebben kezdeményez. Az ebből adódó problémák természetesen a magánéletében jelentkeznek leginkább. A kétségek miatt ugyanis az intimitás terén egyre gátlásosabbá válik az illető, és nem tudja magát elengedni. Ily módon mindez többnyire szexuális problémákhoz vezet, bármelyik nemről legyen is szó.

Képzettség

Szintén sarkalatos pontja a párkapcsolati problémáknak, hogy mennyire tudnak mindent megbeszélni. Amennyiben az egyik fél úgy érzi, hogy bizonyos kérdésekben kedvese nem kéri ki a véleményét, vagy nem törődik azzal, könnyen önértékelési válságba kerülhet. Vagy ha az egyik fél nívósabb képzésben részesült, és így baráti köre is műveltebb, partnere szintén feszélyezve érezheti magát emiatt. A tapasztalatok szerint ezt a helyzetet is a férfiak viselik nehezebben, hiszen statisztikailag elenyésző az olyan házasságok száma, ahol a nő magasabb végzettségű, mint a férfi, szemben a fordított felállással.

Kisebbségi érzés a párkapcsolatban

Anyagiak

Mivel évszázadokon át a férfi töltötte be a kenyérkereső szerepét, a legtöbbjüknek nehéz elfogadni, hogy választottjuk esetleg többet keres náluk. A társadalmi normák átrendeződése ellenére a férfitársadalom továbbra is nagyon érzékeny ebben a kérdésben. Ha nem is az élettárs, de baráti körük előtt ezt a legtöbben kellemetlennek tartják, így könnyen konfliktusokat szülhet. Éppen ezért ha többet keresünk, mint a párunk, legyünk tekintettel az érzéseire, és ne nagyon hangoztassuk. Ezzel ugyanis inkább idegesítjük, semmint ösztönöznénk.

Hogyan segítsünk a párunknak? – Almási Kitti pszichológus tanácsa

Nagyon fontos, hogy olvassunk az apró jelekből, és ha felmerül a probléma, beszéljünk róla. Amennyiben kedvesünkön a kisebbségi érzés tüneteit véljük felfedezni, figyeljünk oda a reakcióinkra. Biztosítsuk róla, hogy szükségünk van rá, és ő az életünk kulcsfontosságú szereplője. Hinnie kell benne, hogy az esetleges negatívumai ellenére is szerethető. Erről pedig legkönnyebben társának a bizalma segíthet meggyőzni. A párterápiák során azt szoktam kérni a pácienseimtől, hogy mondják el egymásnak, miért tisztelik a társukat. Az erre adott válasz ugyanis saját értékeivel szembesíti és ezáltal meg is erősítheti az illetőt.

Extra tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top