Szex

Akkor is szeret, ha elalszik szeretkezés után?

Talán nincs is olyan párkapcsolat, amelyet legalább egyszer ne tépázott volna meg a férfiak egy nagyon jellegzetes viselkedése. Többségük ugyanis szeretkezés után alig néhány perccel mély álomba zuhan.

A hölgyek ilyenkor még simogatásra, kényeztetésre, kedvesen elsuttogott vallomásra vágynának… Bizony, lehangoló, ha a férfi ilyenkor hátat fordítva elalszik, netán még horkol is. Különösen a fiatal nőket bántja, ha párjuk nem törődik velük. Mert míg a férfi lelkét béke és nyugalom szállja meg, az ölelkezést követő üresség a hölgyekben olykor bizonytalanságot kelt.

Akkor is szeret, ha elalszik szeretkezés után?

Más ország, más szokás

Dr. Farkas Tibor szexuálpszichológus szerint mindkét fél részéről természetesek ezek a reakciók. A szakember mindemellett úgy gondolja, hogy a férfiak aktus utáni aluszékonysága nem lehet akadálya egy kiteljesedett, boldog párkapcsolatnak. Azt ugyanis nem a nő iránti érdektelenség, hanem élettani okok sokasága idézi elő. Ha a partner, vagyis a nő mindezeket megismeri és megérti, talán többé nem teszi fel magának a kérdést: tényleg csak arra kellek neki?

„Élettanilag természetes, hogy a férfi érdeklődése szíve hölgye iránt az aktus után alábbhagy, hiszen ez afféle biológiai kód, mely az állatvilágban is általános – állítja a szakember. – A nőstény elektromos feszültséget generál a hím egyedben, mely a párzást követően, amikor energiáit levezette, elfordul tőle. Természetesen ez leegyszerűsített képlet, ám tény, hogy alapvetően ennek mentén működünk mi, emberek is. Azonban a szexualitás és a szexuális viselkedés tanult ismereteken alapszik, s messze nem a biológiai funkció ellátásáról szól. Kultúránként más és más szokások alakultak ki a szerelmeskedéshez kötődően. A japánoknál például határozottan sértő, ha a férfi nem ásít nagyokat ölelkezés után – az ugyanis azt jelentené, hogy szíve hölgye rosszul teljesített az ágyban.

Ahogy a férfiak látják…

Dr. Farkas Tibor azt mondja, a férfiak aluszékonyságát elsősorban a szeretkezés során felszabaduló endorfin okozza, melynek hatására az izmok teljesen ellazulnak, a test elernyed, és szinte követeli a pihenést. Előfordul sokszor, hogy aktus közben a férfi ritkábban vesz levegőt, s az így kialakuló oxigénhiány csak fokozza az álmosságot. Hozzáteszi, hogy a szeretkezés komoly fizikai munka, mely bizony fárasztó is lehet. A jól sikerült együttlétek után a férfi fizikailag kimerül, lélekben pedig megnyugszik. Úgy fogja fel, hogy teljesítette feladatát, boldoggá tette a nőt, akit szeret, ideje tehát megpihennie. Örül, ha ilyenkor a nő is elalszik, hiszen azt afféle önigazolásként fogja fel.

A nagy különbség egyik oka

A férfiak 80 százaléka, míg a nők 46 százaléka merül álomba szeretkezés után. A nagy különbség annak is tulajdonítható, hogy a férfiak sokkal aktívabbak szex közben a nőknél.

Ahogy a nők látják…

A hölgyek lelkében lassan cseng le a szeretkezés élménye. Utána hosszú percekig hallgatnák kedvesük bókjait, s szívesen veszik, ha testüket simogatják. A nő ebből tudja, hogy a korábbi túlfűtött érzelem nem csupán a testi kapcsolatról, hanem lelki közösségről is szól. Ha elmaradnak a levezető rituálék, a nőben hiányérzet marad, mely kérdések sorát indítja el. A szexuálpszichológus szerint az esetek többségében fölöslegesen emésztik magukat a nők. Tapasztalata szerint a kapcsolatok elmélyülésével, illetve az életkor előrehaladtával az említett probléma szinte teljesen eltűnik. Indoklása szerint a párok megtanulják bölcsen szeretni egymást: áldozatvállalóbbak, elnézőbbek, odaadóbbak a partnerek.

Tipp: szeretkezés után a nő koncentráljon saját magára, s próbálja kizárni gondolataiból a világ baját; a legjobb, ha teljesen ellazul, s párja karjaiban ő is elalszik.

Akkor is szeret, ha elalszik szeretkezés után?

 


Lassabban alszik el, ha…

Dr. Farkas Tibor megemlíti, hogy a hölgyek néhány apró trükkel ébren tarthatják a férfiakat. „Sokat segít néhány olyan alkalom, amikor férj és feleség kettesben lehet. A férfinak ugyanis szüksége van arra, hogy időnként csak rá irányuljon párja figyelme, szeretete. Ilyenkor ő is sokkal többet tud adni: nyugodtabb, gondoskodóbb, odafigyelőbb. Jót tesz a párkapcsolatnak a változatos szex, s ezt minden nő értelmezze úgy, ahogy akarja. Elterelheti az alvásról a figyelmet néhány finom falat is, melyet akár az ágyban is el lehet fogyasztani. Meggyőződésem, hogy a mondás tényleg igaz: a férfiak szívéhez a gyomrukon keresztül is vezet az út.”

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top