Szex

A poligámoktól a multikapcsolatig – Több mint párban

Párosok, hármasok, négyesek. Elfogadható-e ma, ha valaki párhuzamos kapcsolatokat tart fenn? Mielőtt felhördülnél, ismerkedj meg a multikapcsolatok előnyeivel és hátrányaival.

A modern poligámok:

• Általában laza, kiegyensúlyozott és spontán emberek, akik nem kedvelik az anyagi függőséget, a szürke hétköznapokat, a hamis elvárásokat, a képmutatást, a mellébeszélést és a követelőzést.

• Erős az önismeretük, tudják, mit várnak az élettől, és hogy mi a fontos számukra a párkapcsolatban és a szerelemben. Készek arra, hogy mindezt átültessék a gyakorlatba, és kiálljanak a nézeteik mellett.

• Nem kalandokra, hanem tartós kapcsolatra utaznak.

• Rendkívül toleránsak, nyitottak, őszinték, és ha bármilyen sérelem éri őket a másik részéről, készek ezeket bármikor tisztázni.

Leszögezem, a multikapcsolat nem az a párkapcsolati forma, amelybe úton-útfélen belebotlanánk, főként kis hazánkban, ahol a szokatlanságokat jellemzően nagy fenntartásokkal kezeljük. De nem volt ez másként a multikapcsolatok elődjének tekinthető poligámiával sem, amely a nyugati társadalmakban mindig is megbotránkozást keltett. Pedig a helyzet az, hogy Földünkön 554 társadalmat találtak, ahol létezik a házasság intézménye, de közülük csak 135-ben gyakorlat a monogámia.

A nemek között itt sincs nagy egyetértés, hiszen a félrelépést mindkét fél a saját nemére jellemzően ítéli meg. A férfiak úgy gondolják, hogy egy nő csak akkor bújik ágyba másik férfival, ha szerelmes belé, a nők pedig tisztában vannak azzal, hogy a férfiak érzelmek nélkül is képesek a szexre, valahogy mégsem nézi senki jó szemmel, ha kedvese félrelép, legyen bármi is az indítéka.

A hűtlenség boldogít?

A legújabb statisztikák rémisztőek: a házasságok több mint fele válással végződik, a párkapcsolatok 60 százalékába pedig már legalább egyszer már becsúszott egy kilengés. No de a megcsalásnak is vannak árnyalatai. Történhet dühből, bosszúból, keserűségből, önigazolásból vagy éppen felelőtlenségből, titokban vagy nyíltan.

A poligámoktól a multikapcsolatig - Több mint párban

 

Töprengtél már azon, mi lenne az a magyarázat, amelyet elfogadnál, ha a párod eléd állna, hogy töredelmesen bevallja kilengését? Mi lenne az a fedősztori, amelytől nem éreznéd becsapottnak, megalázottnak magad? Nyilván nem borulnál megkönnyebbülten a nyakába, ha azzal próbálna takarózni, hogy ő bizony poligám, és ilyetén módon képtelen hosszú távon hűséges maradni. Nem is az a pontos, hogy képtelen, hanem nem is akar, hiszen a mai poligámok nem tartják természetesnek, hogy az idők végezetéig egyetlen embert szeressenek. A párjukra nem úgy tekintenek, mint egy tulajdonra, hagyják, hadd menjen a vágyai után, ahogy ők is teszik. Tévhitnek tekintik, hogy a szerelem a kizárólagosságtól lesz igazán erős, hiszen hol marad itt az egyén öröme? Ugyanakkor egyetértenek abban, hogy a poligámiát csak a nagyon szilárd alapokon nyugvó párkapcsolatokban lehet megvalósítani, ahol a felek nem kapcsolatmentésre használják a hűtlenséget, hanem úgy tekintenek az új belépőre, mint arra a személyre, aki tovább színezheti egyébként sem boldogtalan mindennapjaikat.

A poligámok nyíltan vállalják nézeteiket, üdvözlik a nyitott házasságot, és mélységesen elítélik a látszatmonogámokat, akik rendszeresen sunyi módon lépnek félre, miközben eljátsszák a mintaférjet vagy -feleséget.

 

Egy multikapcsolat botránykönyve

Az USA-ban nagy port kavart Jenny Blocks Open: Love, Sex and Life in an Open Marriage című könyve, amelyben nyíltan vall arról a furcsa szerelmi szappanoperáról, amelyben boldogan él a férjével és a szeretőjével, aki történetesen egy nő. A házasságukat először is együtt törték meg, ugyanis fél éven át közös barátnőjük volt. Ezután Jenny más férfiaknál keresett boldogságot, miközben férje úgy döntött, neki nincs másra szüksége. Két éve került be az életükbe a barátnő, ám közte és a férj között nincs szexuális kapcsolat, a közös pont Jenny. Ők hárman egyébként egy házban élnek, a barátnő a pár vendégszobájában lakik. Jennyt már többször megkeresték egy reality show ötletével, ám férje és szeretője kerüli a nyilvánosságot.

Közös többszörös – vagyis szerelem kizárólagosság nélkül

Ma, amikor a házasságlevélnek egyre kevesebb kapcsolatban van jelentősége, a poligámok sem rúgják fel a házasságukat azért, hogy aztán újra oltárhoz álljanak. Marad a régi házasság, és jöhet az új kapcsolat, amely nem ám afféle titkos mutyi viszony. Mielőtt swingerklubokat idéző orgiák derengenének fel előttünk, nem árt tisztázni, hogy a multikapcsolatok hívei felelősséggel és szeretettel viseltetnek egymás iránt, nemi életüket pedig diszkréció jellemzi.

Már a sztárvilágban is akadnak, akik vállalják ezt a párkapcsolati formát, így például Tilda Swinton színésznő, akinek férje és felvállalt szeretője is van, és mindenki maximálisan elfogadja ezt a felállást.

No de hogy élnek és szeretnek azok az emberek, akiknek nem nehezíti mindennapjait a féltékenység, az unalom vagy a másik elvesztésétől való félelem? A multikapcsolatban élőknek nem okoz nehézséget, hogy lemondjanak a birtoklásvágyról. Ahhoz hasonlítják ezt, mikor valakinek több „legjobb” barátja van, akikkel szívesen megosztja minden titkát. Ettől még a szóban forgó barátok nem féltékenyek egymásra. Fontos jellemzőjük még, hogy a kapcsolataik nem egy időben köttetnek, sokszor például egy régóta tartó házassághoz csapódik a harmadik személy. Persze a multikapcsolat csak akkor lehet működőképes, ha a régi és az új partner szimpátiát érez egymás iránt, és képesek feldolgozni, hogy mostantól mindkettőjüknek helye van a párjuk életében.

Poligám érdekességek

A poligámoktól a multikapcsolatig - Több mint párban• A Sheffield Egyetem kutatói arra a meglepő eredményre jutottak, hogy azokban az országokban, ahol megtűrt vagy támogatott a többnejűség intézménye, a férfiak átlagosan 12 százalékkal tovább élnek, mint a monogámiát előíró kultúrákban.

• Az emberi DNS-variációk tanulmányozásából tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a több tízezer évig tartó poligámia nyomot hagyott a génekben, ami azt jelzi, hogy kevés férfi nagyon sok nőt termékenyített meg.

• A 19. század közepén Joseph Smith, a mormon egyház elnöke kötelezővé tette egyházában a többnejűséget, mert abban hitt, hogy egy férfi számára csak így érhető el a mennyország. Ő maga több mint harminc nőt vett feleségül.

• Az internetes társkeresés is erősíti a poligámiára való hajlamot. Egy chatprogramhoz kapcsolódó kutatásból kiderült, hogy a válaszadók csaknem fele használta már a programot arra, hogy párhuzamosan több partnerrel flörtöljön.

• Európában főleg azokban az országokban kérdés a többnejűség, ahol nagy számban élnek muszlim vagy afrikai bevándorlók. Franciaország 1993-ban törvényben tiltotta be a poligámiát.

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top