Szex

Milyen gyakran szeretkezzünk? Mi a sok, mi a kevés?

Azonos vérmérsékletű partnerek közt általában jól működik a szex. Ám tudomásul kell venni, hogy általában nem egyforma az emberek szexuális étvágya, s ez bizony olykor gondot jelenthet.

A lángoló szerelem idején, amikor a vonzalom erősebb a mágnesnél, szinte felfalják egymást a párok. Ám a hevület később lanyhul, a vágyat felőrli a hétköznapok egyhangúsága és persze az idő. Pszichológusok szerint ebben a lecsillapodott időszakban derül ki, hogy milyen is valójában a szexuális vérmérsékletünk.

A szerencsés párok éppen összeillenek

Milyen gyakran szeretkezzünk? Mi a sok, mi a kevés?„Mind a nőkre, mind a férfiakra igaz, hogy a szexuális vágyuk teljesen egyéni – állítja Merza Péter pszichológus. – Különböző tényezők erősíthetik, csökkenthetik a habitust, így a stressz, a betegségek, a fizikai és lelki megterhelések. Az idő múlásával pedig mindenképpen kopik a szexuális vágy. Hogy egy pár milyen gyakran szerelmeskedik, az függ a vérmérsékletétől és az adott kultúrától. Vannak régiók a Földön, ahol gyakrabban, míg más területeken, más népcsoportoknál ritkábban forrnak össze a nők és a férfiak. Egyik viselkedési forma sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Abból viszont már lehet gond, ha a pár egyik tagja soknak, a másik pedig kevésnek vagy rossz minőségűnek érzi az összebújásokat. Jó párkapcsolatokban a sok-kevés kérdése föl sem merül.”

Tapasztalatok szerint azonban a párkapcsolatok kezdetén a partnerek nem is gondolnak arra, hogy teljesítményük az ágyban nem lesz mindig heves. Később persze megtapasztalják, hogy partnerük szexuális étvágya átmenetileg vagy tartósan csökken, és e folyamat sokakat érzelmileg is megráz. Akik igazán szeretik egymást, az ilyen jellegű eltávolodásokat könnyen áthidalják. Környezetük talán észre sem veszi, hogy valami nincs rendben a hálószobában. Az ilyen párokra mondják, hogy összeillenek.

Gondoltad volna?

• Kapcsolatuk első két évében szeretkeznek a legtöbbet az emberek.

A párok nemi élete a gyerek kiröppenése után, az ötvenes éveikben ismét aktívabb lesz, megduplázódik a szeretkezések száma.

• A házasságban élők nemi élete hamarabb lanyhul, mint azoké, akik csak együtt élnek.

Mindenkinek szüksége van orgazmusra

Statisztikák és kutatások szerint éppen az összeillők vannak kevesebben. Így a legtöbb kapcsolatban az egyik fél mindig „szenved”, mert hiányzik neki valami. Ezért van, hogy oly sokan keresik a boldogságot másutt, házasságon kívül. „Hagyományosan a férfiak lépnek könnyebben félre, de olykor a hölgyek is kikacsintanak házasságukból – számol be tapasztalatairól a pszichológus. – Az a nő ugyanis, aki otthon tartósan kielégítetlen marad, előbb-utóbb félrelép. Ha nem teszi, akkor megbetegszik. Az egészséges pszichének, testnek szüksége van az orgazmusra. Azt hallom a hozzám forduló nőktől, hogy szerintük keveset szeretkeznek, de sokszor kiderül, nem a mennyiség a gond, hanem a minőség, az összecsapott, elkapkodott, olykor durva együttlét. Emiatt fordul el sok nő a partnerétől, aztán fejfájásra, fáradtságra hivatkozva elutasítja a szexet. Ám a női nyűgösködés csupán annak a jele, hogy a férfi valamit rosszul csinál. Ha egy nő nem él át orgazmust, az igenis legtöbbször a férfi hibája!”

Milyen gyakran szeretkezzünk? Mi a sok, mi a kevés?

Ha nem megy a szex, segít a tantra!

„Az a baj, hogy elanyagiasodott, rohanó világunkban minden a teljesítményről szól, míg a szexre szánt idő a rohanással együtt egyre csökken. Valamiféle teljesítés vált a szexből, amit letudnak az emberek – fejtegeti Merza Péter. – Aztán a rohanás végül visszaüt. Ma már a sok vagy kevés kérdése általában arról szól, hogy a tépett idegzetű férfi vajon tettre kész-e, vagy sem. Pácienseimnek azt szoktam mondani, hogy menjenek el egy hosszú hétvégére, vigyenek magukkal tantraszexről szóló könyvet, olvassák együtt, de ne érintsék meg egymást, ne szerelmeskedjenek. Aztán napokkal később, ha úgy érzik, eljött az ideje, próbálják alkalmazni a tantra tanításait a szeretkezés során. Tudniillik abban az a jó, hogy sokáig tart, van elég idő a regenerálódásra. Ilyenkor fontos a látvány, a mozgás, az egymásra irányuló figyelem, az illatok, a beszéd, és persze a környezet is. A tantra nem művelhető autópálya szélére félreállított kocsiban” – magyarázza a pszichológus, aki azt is fontosnak tartja leszögezni, hogy a férfiak szexuális kultúrája gyakran hiányos. Sok nő talán éppen ezért, illetve hogy minél előbb szabaduljon, csak eljátssza az orgazmust.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top