Szex

Igenis van szex gyermekvállalás után is!

A gyermekek születése után a pároknak nem is olyan egyszerű megőrizniük az intim együttlétek nyugalmát, meghittségét. Ami a hálószobában zajlik, nem tartozik a csemetére. Mit tegyünk, ha a gyermek szinte beköltözik oda?

„A szülők szeretetteli izgalommal várják gyermekük érkezését, később aztán meglepődve veszik tudomásul, hogy a bébi a családban egyre több területen veszi át az irányítást – jegyzi meg dr. Alpár Zsuzsa gyermekpszichológus, utalva a folyamatra, ahogy a korábban összeszokott, összecsiszolódott pár utóddal bővül, s szép fokozatosan családdá alakul. – A család más szabályok szerint működik, mint egy párkapcsolat. A friss szülők minden idejét és energiáját leköti a kicsi. Ez pedig sokszor megviseli – többek között – a pár intim életét is.”

Igenis van szex gyermekvállalás után is!

Ha elindul a gyerek

Ahogy cseperedik a gyerkőc, elkezd önállóan közlekedni a lakásban. A legváratlanabb időpontokban és a legváratlanabb helyeken bukkan fel – így a hálószobában is. Ha intim pillanatokban nyit ránk, az akár komoly szexuális gátlást is kiválthat – elsősorban az édesanyából. Ha pedig retteg a szülő a „rajtakapástól”, ez a szorongás akár a szerelmi életet kizáró kifogássá is válhat. Mi legyen akkor? Zárjuk ki a gyermeket a szobából, vagy időnként küldjük el a nagymamához?

A szakértők szerint, amikor a gyerek már kellőképpen önálló, tudatni kell vele, hogy szülei hálószobájába csak engedéllyel szabad belépni. Ez azonban csak úgy korrekt, ha a szülők sem rontanak be a gyerek szobájába kopogás nélkül. Ezek a belső szabályok nagyon fontosak, hiszen a gyerek egy idő után mindenen és mindenkin uralkodni akar. Kisajátítaná magának a hálószobát is. Az új szabályok eleinte ellenkezéshez vezetnek, de ki kell mellettük tartanunk.

Tipp: ne hagyjuk, hogy a gyermek a szülői ágyban játsszon, aludjon, vagy ott egyen.

Óvatosan a kamaszokkal!

A kamaszoknak természetesen már van elképzelésük a szexről, de ez nem jelenti azt, hogy a szülők nyugodtabban élnék szerelmi életüket, sőt! Ebben a korban a fiatalok még inkább érdeklődnek a téma iránt, s jobban odafigyelnek az erre utaló jelekre is. Nem ritka, hogy szüleik nemi kapcsolatára vonatkozó megjegyzéseket is tesznek. Mindemellett napirendjük is kiszámíthatatlan, a legváratlanabb pillanatokban képesek beállítani, gyakran egész éjszakára elfoglalják a nappalit, a konyhát vagy mindkettőt. Ilyen körülmények közt pedig csakugyan szinte lehetetlen egy meghitt pillanatot összehozni. A szülőknek így sokszor el kell menekülniük otthonról, hogy végre csakugyan kettesben lehessenek. Ez a felállás érthetően továbbra is feszült helyzetet teremt. Ugyanakkor a kamaszoknak már általában elég jó helyzetfelismerő képességük van. Amikor hirtelen elküldjük őket moziba, sejthetik, hogy „őseik” most valószínűleg csak egymás társaságát szeretnék élvezni. Ezt általában nem is esik nehezükre elfogadni. A magánélet tisztelete természetes, csak azzal kell tisztában lenniük, hogy ezzel nem szeretnék őket háttérbe szorítani, és hogy ettől függetlenül mindig számíthatnak szüleikre.

Igenis van szex gyermekvállalás után is!

Tipp: engedjük meg gyermekünknek, hogy hétvégére átjöjjön hozzá a barátja – legközelebb majd viszonozza a meghívást.

 

Mit tegyünk, ha a gyermek rosszkor nyitott be?

A gyermek ilyenkor vagy értetlenül bámul ránk, vagy gyorsan visszazárja az ajtót, és zavartan visszavonul. A szülők persze rögtön stresszelni kezdenek, hogy mit is kellene tenni. Dr. Alpár Zsuzsa gyerekpszichológus azt tanácsolja, bármilyen kellemetlenül is érezzük magunkat, ne halogassuk a beszélgetést gyerekünkkel.

„Ilyenkor a gyermek a saját szeretetértelmezésétől teljesen eltérő, sokkal erőszakosabb jelenetet lát. Ez mindenképpen erős érzelmi traumát jelent számára, lévén nem érti pontosan, minek is volt a tanúja. Ezzel egy időben a szeretkező szülők képe nagyon is beindítja a fantáziáját, és bár talán nem kérdez, magában keresi a válaszokat. Éppen ezért fontos, hogy minél előbb beszéljünk vele. Ahhoz, hogy ne hagyjuk sérülni a szerelemről alkotott, sokkal kevésbé »állatias« képét, el kell neki magyarázni, hogy a szülők máshogy szeretik egymást, és hogy ez a fajta szeretet is a felnőttélet része. Elengedhetetlen, hogy egy ilyen beszélgetésre nyugodt légkörben, lehetőleg csak egy szülő jelenlétében és közvetlen hangulatban kerüljön sor.”

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top