Szex

Kevesen élvezik igazán a szexet

Szükségünk van az orgazmusra ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben – derült ki egy kutatásból. A párkapcsolatban élők lelkileg is sokkal közelebb kerülnek a párjukhoz, ha rendszeresen eljutnak a csúcsra.

Ha az intim együttlét kerül szóba, kevesen tudnak vallani az orgazmus mindent átható élményéről, és csak néhányan tudják megerősíteni az oly sokszor elhangzó „igen, igen, igen!” felkiáltás őszinteségét. Az orgazmus olyan személyes élmény, amely nehezen megfogható, körülírható – az egész világon az emberek csupán 48%-a ér el egyszer a csúcsra majdnem minden szeretkezése alkalmával.

A Durex nemzetközi szexuálisjóllét-kutatásának legújabb eredményei szerint az olaszok, a spanyolok, a mexikóiak és a dél-afrikaiak képesek leginkább az orgazmus elérésére. Világviszonylatban a válaszadók 66%-a ér el a csúcsra majdnem minden egyes alkalommal. A brazilok 65%-át töltik el világrengető érzések majdnem minden egyes szeretkezés alkalmával. A skála másik végén a kínaiak és a hongkongiak állnak (24%-kal), akik a legritkábban jutnak el a csúcsra, majd őket követik szorosan a japánok (27%-kal).

Kevesen élvezik igazán a szexet

A válaszok azt mutatják, hogy az orgazmus nem csupán a szex csúcsa, hanem fontos eszköze annak, hogy valaki elégedett legyen, és jól érezze magát a bőrében a hétköznapokban is. Egyszerűbben fogalmazva: minél többször jut el valaki a csúcsra, annál jobb lesz a közérzete.
A kutatás kimutatta, hogy akik rendszeresen elérik az orgazmust, azok 58%-a elégedett a szexuális életének az érzelmi oldalával is, míg azok közül, akik ritkábban jutnak a csúcsra, csupán 29% érzi ugyanezt.
Továbbá akik rendszeresen világrengető érzéseket élnek át szenvedélyes együttléteik során, a párjukkal való kapcsolatukat is erősnek érzik. Azok közül, akik gyakran jutnak el a csúcsra, 10-ből 8-an (azaz 77%) érzik magukat közel a partnerükhöz szeretkezés közben. Ez az arány 54%-ra esik azoknál, akiknek nehézséget okoz a csúcs elérése.

Miközben a nemzetközi eredmények szerint a férfiak 63%-a majdnem mindig a csúcsra ér, addig a nők csupán 32%-a éli át majdnem minden egyes alkalommal az orgazmust. És bocs, fiúk, de a nemzetközi adatok alapján az önzetlenebb nem képviselői könnyebben érnek a csúcsra maszturbálás közben.
Tehát milyen praktikus tanácsokat fogadhatunk meg ahhoz, hogy minél teljesebben tudjuk megélni az orgazmus élményét, intenzitását?

A kutatás kimutatta a következőket:

1. A masszázs hatásos lehet – a gyakori orgazmust elérők 67%-a él a testi érintés erejével párkapcsolatában, míg a ritkábban orgazmust elérők esetében ez az arány csupán 51%.

2. A szexuális segédeszközök, mint a vibrátor, jelentősen növelik a nők orgazmusának minőségét – ezen eszközök használói elégedettebbek az orgazmus intenzitásával.

3.
Az előjáték elnyújtása – vagyis némi időhúzás – kimagasló hatást gyakorolhat az orgazmus minőségére. Azok, akik teljes mértékben elégedettek az orgazmusaik intenzitásával, általában 3,9 perccel többet töltenek előjátékkal, mint a kevésbé elégedettek.

4.
És fontos, hogy még több időt töltsünk kettesben partnerünkkel – még a gyakori orgazmust elérők 38%-a is több meghitt pillanatot szeretne a párjával tölteni.

Dr. Erős Erika szexuálpszichiáter szerint: „A szeretkezés teljességét nem feltétlenül az orgazmusok számával kell mérni, de az igazi, katartikus orgazmus egyben az összeolvadás élményét is jelenti. Ez megvalósítja a felnőttkorban azt az elemi igényt, amit az embereknek a kötődés jelent egész életük során. Ugyanakkor a rendszeres orgazmus javítja az érzelmi, hangulati és testi közérzetünket, továbbá erősíti a partnerünkkel való kapcsolatunkat. Ráadásul csökkenti a mindennapi stresszt, amelyből adódóan mindenkinek a rendszeres orgazmus elérésére érdemes törekednie.”

A szexualitással régóta foglalkozó szakértő szerint: „Ha szeretnél elérni egy orgazmust, fontos, hogy átadd, sőt megadd magad a jó érzéseknek, amelyeket megtapasztalsz. A relaxáció elengedhetetlen – tehát próbáld meg minimalizálni a stresszt, és szánj időt a partnereddel való összebújásra, ölelkezésre és simogatásokra. Azok a párok, akik ezt teszik, hosszabb kapcsolatban és egészségesebb életet élnek. Mi több, az intim érintkezések az immunrendszer erősödéséhez is vezetnek.”
„A partnerrel való kommunikáció és a bizalom szoros köteléke is nagyon fontos. Kapcsolódj össze pároddal, és vedd fel a szemkontaktust. Ne félj megosztani a partnereddel, hogy mit szeretsz a szexben, és mit nem, hiszen minél többet megtudtok egymásról, annál élvezetesebb lesz az együttlét
” – tanácsolja dr. Erős Erika.

Kevesen élvezik igazán a szexet

A magyar élvezet jobb

A nemzetközi kutatást elvégezték Magyarországon is. Kiderült, hogy honfitársaink sokkal jobban teljesítenek az ágyban, mint más országok lakosai. A magyarok 70%-a minden vagy majdnem minden egyes szeretkezéskor elér a csúcsra párjával. A nemekre osztva is kimagaslóak a számok, ugyanis a magyar férfiak közel 90%-a minden szeretkezéskor eljut a csúcsra. A nőknél ez a szám 53%, ami ugyan nemzetközi viszonylatban kimagasló, mégis elszomorító, hogy a gyengébbik nem csupán fele éli át az orgazmus érzését minden szexuális együttlét során. Ehhez képest azonban a férfiak mégis elégedetlennek tűnnek, mivel bár sokkal több élvezethez jutnak, mégis csak 66%-uk nyilatkozott elégedetten az orgazmusának intenzitásáról. Eközben a hölgyeknek közel 40%-a örülne jobban, ha még eget rengetőbb érzéseket élne át a csúcsra jutás közben, tehát a férfiaknak van még mit fejlődniük.
Ez Magyarországon nem jelenti azt, hogy a nők egyedül jobban szeretnék kényeztetni magukat, ugyanis csak 26%-uk jut el könnyebben a csúcsra, ha egyedül van, és 34%-uk jobban élvezi, ha partnere is együtt élvez vele.

Magyarországon a válaszadók 75%-a gondolja úgy, fontos, hogy partnerének minden együttlét során szexuális örömöt szerezzen. Ezen a véleményen nem ugyanúgy osztoznak férfiak és nők, ugyanis míg az előbbiek 81%-a szereti, ha partnere elégedetten távozik az ágyból, addig a nőknek csupán 68%-a adott pozitív választ erre a kérdésre.

Eredmények a már publikált kutatásokból, amelyek az orgazmus egészségre és érzelmekre gyakorolt hatásait vizsgálták:
1. A halandóság a gyakori orgazmust átélő férfiaknál (kétszer vagy többször hetente) 50%-kal alacsonyabb volt, mint a kevesebb orgazmust átélőknél (egy vagy kevesebb havonta) (Davey Smith és mások, 1997).

2. Egy másik kutatás kimutatta az orgazmus és a csökkent szívbetegség, illetve a rák közti pozitív összefüggést (Feldman és mások, 1998; Abramov, 1976; Murrell, 1995; Petridou és mások, 2000).

3.
Az orgazmus enyhíti a feszültséget, ahogy az oxitocin előidézi a forróság és a relaxáció érzeteit (Weeks, 2002).

4.
Az orgazmus az oxitocin és az endorfin – a test természetes fájdalomcsillapítója és a depresszió elleni harcosai – felszabadulását eredményezi a testben, így nyugtató hatása is lehet (Odent, 1999), továbbá csökkenti a stresszt (Charnetski és Brennan, 2001).

5.
Egy kutatásban, melyben 83 migrénben szenvedő nőt tanulmányoztak, Evans és Couch (2001) bebizonyította, hogy az orgazmus a nők több mint 50%-ánál enyhítette a migrént.

6.
A gyakori magömlés megvédheti a férfiakat a prosztatarák kialakulásától (Giles és mások, 2003).

7.
Az oxitocin – a hormon, amely az intimitás érzését segíti elő – a normális szintjénél ötször magasabbra ugrik a csúcs elérésekor (Seeber és Gorell, 2001).

Forrás: Durex nemzetközi szexuálisjóllét-kutatás

A Durex szexuálisjóllét-kutatás magyarországi felmérésében 1500 ember vett részt, és leképezi a magyar társadalmat nemre, korra és településtípusra tekintettel. A kutatás 26 032 embert ért el a világ 26 országában. A kutatást a következő országokban végezték el: Ausztrália, Ausztria, Brazília, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, Görögország, Hongkong, India, Olaszország, Japán, Malajzia, Mexikó, Hollandia, Új-Zéland, Nigéria, Lengyelország, Oroszország, Szingapúr, Dél-Afrika, Spanyolország, Svájc, Thaiföld, Egyesült Királyság, USA.
További információ »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top