Szex

Tartós kapcsolat vagy rendszeres szex? Válassz!

Egy német kutatás szerint a nők szexuális étvágya gyorsan csökken, ha biztonságos, tartós kapcsolatban élnek. A férfiak viszont a fix partnerrel töltött évek után is ugyanúgy kívánják a szeretkezést.

A német kutatók felmérése szerint a négy éve kapcsolatban élő, 30 éves nőknek csak kevesebb, mint a fele szeretne rendszeresen szeretkezni a párjával. A férfiak libidója viszont ugyanakkora marad, tekintet nélkül arra, milyen régóta élnek a kedvesükkel.

A Hamburg-Eppendorf Egyetemi Kórház kutatói 530 férfit és nőt kérdeztek kapcsolatukról, és szexuális szokásaikról. A felmérésből kiderült, hogy a kapcsolat kezdetén a 30 éves hölgyek 60 százaléka kívánta gyakran a szexet. Ezeknek a nőknek a száma négy éven belül 50 százalékra, 20  év után pedig 20 százalékra esett vissza. A gyakori, rendszeres szexet igénylő férfiak száma ezzel szemben végig 60-80 százalék között maradt.

A gyengédséggel épp fordítva áll a helyzet: a nők 90 százaléka a kapcsolatban töltött időtől függetlenül kifejezetten igényelte a gyengédséget, míg a 10 éve párra talált férfiaknak csak a 25 százaléka nyilatkozott így.

Dr. Dietrich Klusmann, a kutatást vezető pszichológus szerint a jelenségnek evolúciós oka van. A férfiak a folyamatosan szinten tartott szexuális étvággyal igyekeznek kivédeni, hogy feleségük felszarvazza őket. A nők viszont évezredek óta arra szocializálódnak, hogy a kapcsolat elején legyen nagy a szexuális étvágyuk, akkor, amikor a kötődés kialakul. Ha azonban ez már megvan, a libidójuk is csökken.

Az állati viselkedés kutatói szerint az állatvilágban is létezik hasonló jelenség: a nőstény állatok figyelme ilyenkor más hímekre terelődik, így biztosítja a természet az utódok legnagyobb genetikai változatosságát. Más, „humán” viselkedéskutatók viszont úgy vélik, hogy a női libidó csökkenése a házastársi szex értékét növeli a partner szemében: ha ugyanis valamiből korlátlan mennyiség áll rendelkezésre, azt nem értékeljük úgy, mintha kevés lenne belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top