Szex

Az idősebb nők sem mondanak le a szexről

A közvélekedés szerint az idősebb hölgyek kevésbé aktívak szexuálisan, mint a fiatalok. Egy új kutatás szerint viszont sok hölgy a 60-as éveiben, sőt később sem mond le a szexualitásról.

A San Francisco-i Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a nők szexuális étvágyát a puszta kornál sokkal erősebben befolyásolja a fizikai és szellemi egészségi állapot. Az Amerikai Geriátriai Társaság lapjában publikált felmérés során 1977, 45 és 80 év közötti hölggyel töltettek ki kérdőívet a kutatók. A résztvevők alig valamivel több, mint kétharmada élt házasságban vagy élettársi kapcsolatban.

A kutatás résztvevőinek 43 százaléka azt vallotta, hogy az elmúlt három hónapban „közepestől a nagyon erősig” terjedő szexuális vágyat érzett, míg 60 százalékuk részt is vett szexuális aktusban ez alatt az idő alatt. A 65 éves, vagy annál idősebb nők 28 százaléka számolt be legalább közepes intenzitású szexuális vágyról, míg közel 37 százalékuk vett részt szexuális aktusban. A kérdőívet kitöltők 57 százaléka azt vallotta, hogy legalább közepesen kielégítő a szexuális élete. A szexuálisan inaktív nők viszont a kor előre haladtával egyre nagyobb arányban fogadták el, találták kielégítőnek a szex nélküli állapotot.

A szexuális aktivitás hiányának indokául legtöbben a nemi érdeklődés hiányát (39 százalék), a partner hiányát (36 százalék), a partner egészségügyi problémáit (23 százalék) és a partner szexuális érdeklődésének hiányát (11 százalék) hozták fel. Csak a megkérdezettek 9 százaléka nyilatkozta, hogy saját egészségügyi problémái miatt nem él nemi életet.

A házasság vagy a párkapcsolat megháromszorozta annak esélyét, hogy az illető hölgy legalább hetente nemi életet éljen. Érdekes eredménye a kutatásnak, hogy a hetenkénti szexuális élet esélyei együtt nőttek a hölgyek fizikai és szellemi egészséget felmérő tesztekben elért pontszámaival.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top