Szex

Gyorsan terjednek a nemi betegségek

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az országban gyorsan terjednek az egyébként megelőzhető, szexuális úton terjedő betegségek. Az ok a kutatók szerint nem más, mint a szégyenlősség.

Az amerikai egészségügyi hatóságok kutatói szerint a szexuális élettel kapcsolatos ismeretek szégyenlős elhallgatása az oka, hogy a nemi betegségek gyors terjedésnek indultak az országban, különösen a tizenévesek körében. John Douglas, a CDC (Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ) szexuális úton terjedő betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője szerint a chlamydiás, a gonorrheás és a szifiliszes esetek – azután, hogy már majdnem sikerült őket teljesen kiiktatni – újra emelkedő számban fordulnak elő. 2008-ban például 13.500 szifiliszes esetet jelentettek, ami a 2007-es adatokhoz képest közel 18 százalékos emelkedést jelent. Évente 19 millió szexuális úton terjedő fertőzésre derül fény, ezek majdnem felére a 15-24 éves korosztályban. „A fejlett országok közül nálunk fordulnak elő a legnagyobb arányban a szexuális úton terjedő betegségek” – mondta a szakember.

Barack Obama elnök már jelezte, hogy kormánya hajlandó elmozdulni a korábbi évek szexuális felvilágosítási gyakorlatától – a Bush-kormányzat idején ugyanis leginkább az önmegtartóztatást népszerűsítették a fiatalok között. A tanulmányok azonban arra utalnak, hogy az ilyen felvilágosítási gyakorlat nem működik: sokkal jobb úgy beszélni a szexualitásról, és ezen belül akár az önmegtartóztatásról is, hogy közben a betegségek és a nem kívánt terhesség elleni védekezésről is hallanak a fiatalok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top