Szex

Depressziós vagy? Veszélyben a szexuális életed

A depresszió nem tesz jót a szexnek. Ám aki ismeri a korai tüneteket és a megelőzés módját, annak a borús ősz sem ingathatja meg a szerelmi életét.

A rosszkedv megölheti a vágyat

Depressziós vagy? Veszélyben a szexuális életedHangulatunk normális esetben is gyakran változik. A változások sora, ritmusa természetes kísérője életünknek. Szervezetünk, agyunk, hormonrendszerünk és lelkünk – ha egészségesek vagyunk – alkalmazkodik. Ám ha a borús hangulat egyre sűrűbben tér vissza, netán állandósul, akkor nagy lehet a baj. A gyakori félelem, a szorongás, a kapcsolattartási zavar mind figyelmeztető jel, melyek – akár hisszük, akár nem – hatással lehetnek szerelmi életünkre is.

 

Segíthet a társ

„A depresszió legkínzóbb tünete az örömszerzésre való képesség elvesztése – kezdi fejtegetését dr. Lakatos László pszichiáter szakorvos. – Ilyen állapotban a páciens aktivitása csökken, kevesebbet eszik, a társas kapcsolatoktól visszahúzódik, csökken szexuális igénye is.”

Lakatos doktor szerint a szexuális inaktivitás hátterében más tényezők is állhatnak, de a vágy hiányát mindkét nem esetében okozhatja pszichés túlterheltség, rendszeres stresszhatás.

H. Márta negyvenegy éves tanárnő így mesél depressziójáról és a körülötte kialakult szexuális zűrzavarról: „A tavaszi szünet után fáradtan mentem vissza tanítani. Aztán szinte egyik napról a másikra elegem lett mindenből. Rá sem tudtam nézni a férjemre, nem érdekelt a háztartás, elmaradtak a barátok, nem mozdultam ki otthonról. Szeretkezni eleinte kéthetente, aztán havonta voltam hajlandó, most pedig már képtelen vagyok rá. A férjem akkor vitt orvoshoz, amikor komolyan kértem, tartson szeretőt. Persze meg sem fordult a fejemben, hogy depressziós lehetek, szervi bajra gyanakodtam. Már háromszor voltunk terápián, bízom benne, hamarosan rendben lesz a lelkem – és a házasságom is.”

 

Lehet, hogy nem is az

Szakemberek szerint nem minden szexuális zavar mögött húzódik depresszió, de az összefüggés mindkét irányban fennáll. A tartós szexuális zavar erős negatív érzelmi állapotot, stresszt eredményez, mely előbb-utóbb depresszióba torkollik, s ez csak tovább rontja a helyzetet.

Közös hallgatás

„Figyelmeztető jel, ha egy házasságban csökken az intim együttlétek száma, főleg, ha már elégedetlenek a felek. Ilyenkor segíthet, ha őszintén megbeszélik a rossz érzéseiket, csakhogy ez a férfiaknak különösen nehezen megy. Cserébe viszont rendkívül nehezen viselik a nők »állandó panaszkodását«. Pedig a depresszió gyanúja náluk is felmerül, hiszen egyre türelmetlenebb, ingerültebb, akár agresszívvé váló viselkedésük hátterében is ez állhat” – véli Lakatos doktor. Szakértőnk szerint a megoldás kézenfekvő, ám az érintettek nehezen élnek vele. „Ilyenkor a beszélgetés lenne hasznos, ám ez sokszor az egyebeknél is nehezebbnek bizonyul. A felek egymással sem kommunikálnak, külső segítségre pedig nem akarnak támaszkodni. Inkább érzik úgy, hogy házassági problémáik, intim konfliktusaik semmiképp nem tartoznak másokra. A megromlott párkapcsolat miatt sokszor már saját társuknak sem mondanak semmit. Nagy, közös hallgatásba burkolóznak.”

A gyógyulás eszközei

„A szexuális zavarok tönkretehetik a legjobb párkapcsolatot is, ezért érdemes idejében segítséget kérni, akkor is, ha ez nálunk egyelőre nem divat. Akkor ideális a párterápia, amikor mindkét féllel foglalkozik a pszichiáter, pszichológus. Azok a párok, akik figyelnek egymásra, még a mély depresszió kialakulása előtt eljönnek, ilyenkor néhány terápiás beszélgetés csodákat tud tenni. Ha nagyobb a baj, ha már kialakult az egyértelműen depressziós állapot, akkor a párterápia gyógyszeres kezeléssel is kiegészíthető, ám ezt tényleg csak nagyon indokolt esetben alkalmazzuk. Felhívnám mindenki figyelmét, hogy a kontroll nélkül szedett nyugtatók sosem jelenthetnek megoldást! A jó szakember elfogulatlan, szókimondó őszintesége viszont segítséget nyújt abban, hogy az érintett párok megtanuljanak egymással hatékonyabban, őszintébben kommunikálni.”

Fontos!

• Fáradtság, levertség esetén adj időt a szervezetednek és az agyadnak a pihenésre!

• Túlzott feszültség, napi stressz után tornázz, sétálj, ezzel megelőzheted a depressziót!

• Ha három hétnél tovább azt érzed: fáradt vagy, semmi nem érdekel, a korábban fontos dolgok jelentéktelenné váltak, fordulj orvoshoz!

• Ne hagyd kihűlni a hitvesi ágyat, ha gond van a szexuális életeddel, beszéld meg a pároddal, vagy merj szakemberhez fordulni!

Számok, tények

A depresszió előfordulásának valószínűsége nőknél 20–25%, míg férfiaknál 10–12%. A különbség csalóka, ugyanis a nők nagyobb valószínűséggel fordulnak orvoshoz, mint a férfiak. Az erősebb nem képviselői depressziójukat inkább alkohollal vagy munkába meneküléssel, olykor agresszióval oldják.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top