Szex

Hamarosan itt a női Viagra?

Egy kísérleti stádiumban levő új, nem hormonális gyógyszer segíthet azoknak a hölgyeknek, akik a szexuális vágy hiányától szenvednek.

Egy új gyógyszer – amennyiben a kísérletek sikerrel járnak – növelheti azoknak a hölgyeknek a szexuális vágyát, akik eddig nem vágytak a szeretkezésre, vagy nem élvezték azt. A klinikai tesztekben 1378 fiatal, termékeny korú nő vesz részt – az eredmények ismeretében a német gyártó már megpróbálkozhat majd a gyógyszer engedélyeztetésével. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság egyébként visszautasította a legutóbbi ilyen, akkor még hormonális hatóanyagú gyógyszer törzskönyvezését, mivel tanácsadói tartottak a szerrel való visszaélésektől.

A felmérések szerint egyébként a szexuális vágy növelésére való igény a nők körében ugyanolyan elterjedt, mint a férfiak között a merevedési zavarok kezelésének igénye. Egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint a megkérdezett 31 000 nő közel 43 százaléka panaszkodott valamilyen szexuális zavarról. Minden 10 nőből egy a vágy zavaró mértékű hiányáról számolt be.

Az új szer nem fizikailag stimulálja a női testet, mint elődei, hanem az agyra hat. A flibanserinnek nevezett hatóanyag az agy egyik szerotonin-receptorát stimulálja, míg egy másikat blokkol. A hatás: a szerotoninszint, és ezzel együtt a gátlások csökkenése. A szert az 1990-es években eredetileg antidepresszánsként fejlesztették ki, de a kísérletek szerint erre a célra nem vált be. Egyik mellékhatásaként azonban a kutatók leírták a szexuális vágy növekedését…

A kutatók egy része szerint az új hatóanyagból akár a női szexuális zavarok hatékony gyógyszere válhat. Mások viszont azzal érvelnek ellene, hogy anélkül csökkenti a gátlásokat, hogy kiderülne, mi is okozza a vágy hiányát (például a stressz vagy a kapcsolat problémái) – ez pedig meglehetősen veszélyes kombináció.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top