Szex

Még mindig élnek az ártalmas szexmítoszok

Egy brit kutatás nemrég arra derített fényt, hogy a felnőttek veszélyesen nagy része tartja igaznak kockázatos tévhiteket a szexszel kapcsolatban.

A 2000, 16 és 50 év közötti megkérdezett bevonásával készült vizsgálat kiderítette, hogy háromból egy ember, azaz a megkérdezettek 31 százaléka soha nem hozza fel a szexuális egészség, ezen belül a nemi úton terjedő betegségek témáját a partnerével beszélgetve. A válaszadók 11 százaléka szerint a nem kívánt terhességet megakadályozhatja, ha a pár állva szeretkezik, 19 százalékuk szerint pedig egy nő a menstruációja alatt nem eshet teherbe.

A megkérdezettek 17 százaléka annak sem volt tudatában, hogy egyes nemi úton terjedő fertőzések, amilyen például a herpesz, vagy a nemi szervi szemölcsök, nem gyógyíthatók antibiotikumokkal.

A szex témájáról való beszélgetésre rátérve, a megkérdezettek 31 százaléka állította, hogy anélkül társalog a szexről, hogy elárulná, mi is jár valójában a fejében. 62 százalékuk viccesre veszi a beszélgetést, 27 százalékuk pedig túlságosan zavarban van ahhoz, hogy feltegye a fontos kérdéseket. A válaszadók egynegyede szeretné, ha képes lenne nyíltabban állni a szexualitás témájához.

Ennek ellenére a válaszadók 77 százaléka azt állította, hogy szívesen adna tanácsot egy barátjának a nemi egészséggel kapcsolatban, még akkor is, ha nem volna biztos a tényekben. A valóságban azonban az emberek csaknem fele (47 százaléka) soha nem beszéli meg a szexuális életét a barátaival, és 37 százalékuk kerüli a fogamzásgátlás témáját.

Dr. Pam Spurr,a kutatás egyik vezetője szerint biztató a haladás a szexről való beszélgetés terén az elmúlt évtizedekhez képest – ám sokat kell még haladni, mielőtt a kínos tréfálkozást felváltaná a nyílt és őszinte beszélgetés a szexről és a kapcsolatokról, még akkor is, ha a lelke mélyén mindenki erre vágyna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top