Szex

Őszintén a tinédzserkori fogamzásgátlásról

A brit kormány egy új kampányban igyekszik rávezetni a fiatalokat, hogy beszéljenek nyíltan, szégyenérzet nélkül a szexről és a fogamzásgátlásról. Ezzel szeretnék elérni, hogy csökkenjen az országban a tizenéves kori terhességek száma.

A szigetországban ugyanis rendkívül sok tizenéves esik teherbe – Európában itt a legmagasabb a tinédzserkori terhességek aránya. A kampány alapjául szolgáló kutatások szerint a 16 és 24 év közötti korosztályban az ismeretek hiánya mellett a kommunikációs nehézségek játsszák a fő szerepet abban, hogy a fiatalok gyakran nem védekeznek a terhesség és a nemi betegségek ellen.

A tanulmány szerint a fiatalok 26 százaléka még soha nem beszélt a partnerével a fogamzásgátlásról, és ötödük még baráti körben is kínosan érzi magát, ha szóba kerül a téma. A fiatal nők közel fele (44 százaléka) nincs vele tisztában, hogy vajon a korának és életstílusának megfelelő fogamzásgátló módszert használja-e.

A kampányban mindennapi beszélgetések kiragadott részleteivel igyekeznek megismertetni a hozzáférhető fogamzásgátlási módszereket, és népszerűsíteni a témáról való nyílt beszédet.

Az adatok azt mutatják, hogy nem sikerül elérni a kormány korábban kitűzött célját: a tizenéves kori terhességek számának a felére csökkentését 2010-ig. 1000 15 és 17 év közötti fiatalra 2007-ben 41,9 terhesség jutott, míg egy évvel korábban 40,9.

Gillan Merron egészségügyi miniszter szerint a szex még mindig tabu: „túl sok ember nem beszél róla nyíltan és őszintén, pedig a fiataloknak épp erre volna szükségük ahhoz, hogy megfelelő információk alapján hozzanak döntést – akár arról is, mikor van itt az ideje a szexnek.”

„Minden életstílushoz van megfelelő fogamzásgátlási módszer – beszélni kell ezekről a lehetőségekről” – tette hozzá a miniszter.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top