Szex

A páromnak már van gyereke… Meddig tarthat így a szerelem?

Olykor különös, nem várt helyzeteket teremt a sors. Velünk is könnyen megeshet, hogy olyan – esetleg elvált – férfiba szeretünk bele, akinek már van gyereke.

Az összes fél számára bonyolult lélektani viszony azonban nem zárja ki, hogy mindenki megtalálja benne a maga boldogságát. Ám mielőtt a fejünket fogva azon keseregnénk, hogy milyen komoly feladat elé állított bennünket az élet, gondoljunk arra, hogy a férfinak sem könnyű, de a legnehezebb talán a gyereknek, aki apja végleges elvesztésének a lehetőségét is láthatja a formálódó kapcsolatban. Az érzelmileg kényes szituációban segíthetünk az egyensúly megtalálásában, ha néhány szempontra különösen odafigyelünk.

Mindig a gyerek az első!

Gonosz mostoha?

A válást követően nincs egyszerű dolga az édesapa mellett felbukkanó új nőnek: a gyerek az összes fájdalmát és haragját zúdíthatja a „jövevényre”, esetleg gonosz mostohának bélyegzi. Ne ijedjünk meg! Türelem és kitartás: ez az egyetlen recept.

„Rögtön az elején fogadjuk el ezt a felállást, hiszen ez így van rendjén – szögezi le az első és legfontosabb szabályt Tulok Márta pszichológus. – Mindenesetre elgondolkodtató, ha egy férfi mozi, szórakozás vagy akár egy randevú kedvéért lemond a gyermekével való találkozásról. Talán egyetlen leendő édesanyának sem szimpatikus ez a viselkedés. Mielőtt féltékenykedni kezdenénk, jobb, ha először ebbe gondolunk bele…” – javasolja szakértőnk.

Meddig tarthat így a szerelem? A páromnak már van gyereke…

Kezdeti titkolózás

Az egyik legnehezebb dolog azzal megbirkózni, hogy párunk talán nem vállalja fel kapcsolatunkat. „Amint komolyra fordul a viszony, meg fog történni a nagy bemutatás, addig ne erőltessük, mert ezzel magunknak árthatunk – állítja a szakember. – Azért sem szabad elkapkodni, mert a gyerek könnyen kötődik, és esetleg lelkileg sérülne, ha a felnőttek az után szakítanának egymással, ha már ő elfogadta, netán megszerette apukája új párját.”

Az édesanya mindig képben lesz!

Ne tolakodj!

Akármennyire fontos is az új szerelem, ne felejtsd el, hogy minden apának szüksége van intim egyedüllétre a gyerekeivel. Ne legyél felesleges személy, és legfőképp ne stresszeld a párod emiatt!

Fel kell készülni arra, hogy időről időre egymásba fogtok botlani, akár az iskola előtt, rendezvényeken, vagy amikor vége a hétvégi vizitnek. Szintén fontos, hogy ha bármi lényeges történik, az anyát be kell avatni. Legyen ez probléma a játszótéren, illetve egy kezdődő megfázás! Természetesen nem kell barátnőkké válni, de mindenkinek egyszerűbb, ha nem utálkozunk, mert az rossz hangulatot szül, és a gyereknek sem tesz jót.

Meddig tarthat így a szerelem? A páromnak már van gyereke…

Vajon akar-e még gyereket?

Mivel neki már van, és a felelősséget így is eléggé nagynak érzi, elképzelhető, hogy a férfi, legalábbis egyelőre, nem szeretne több kisbabát. „Legjobb az ilyesmit minél előbb kideríteni. Mivel kényes pontról van szó, érdemes óvatosan és körültekintően feltenni a kérdést, tehát semmiképp sem egy olyan szituációban, amikor a férfi figyelme sokfelé ágazik. Fontos, hogy a »szeretnél még gyereket?« kérdés végére sose tegyük oda azt, hogy »tőlem«. Ha ugyanis korai még a kérdés, a férfi könnyen bepánikol.”

Néhány jó tanács:

• Ha szóba jönnek a gyerekek, mutass érdeklődést!
• Kérdezz! Éreztesd vele, hogy fontos a felelősség, és az is, hogy jó viszonyt ápoljon a gyerekeivel a válás után is.
• Ne erőltesd az összeismerkedést. Fogadd el, hogy az a férfi döntése.
• Ha a korábbi házastársak nem jönnek ki egymással, próbálj kívülálló maradni. Nincs szükség a harag szítására, még kevésbé egy újabb sértett félre ebben az amúgy is kényes helyzetben!
• Ha már ismered a gyerekeket, szervezz velük közös programot, de ha nem megy, ne legyél erőszakos.
• Ne duzzogj azért, ha éppen nincs keret drága étteremre. A gyermektartás komoly anyagi teher!
• Ne feledkezz meg a párodról sem! Ha a gyerek az édesanyjával tölti az időt, dobd be minden nőiességedet. Lepd meg a férfit egy kis romantikával!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top