Szex

Túl későn beszélünk a szexről

Egy új amerikai kutatás szerint a szex még mindig tabutéma a családokban. A szülők gyakran addig halogatják a méhecskékről és a virágokról szóló mesét, amíg túl késő nem lesz.

A vizsgálat szerint a tizenévesek több mint 40 százaléka előbb vág bele a szexbe, mint hogy erről a témáról családon belül szó esne. Épp ezért sokan az első együttlét előtt egy szót sem hallanak a szüleiktől a biztonságos szexről, a nem kívánt terhesség elleni védekezésről vagy a nemi betegségekről.

Ez a trend azért is aggasztó – mondják a kutatók – mert a felmérések szerint azok a tizenévesek, akik őszintén beszélhetnek otthon a szexualitásról, hajlamosabbak várni az első együttléttel, és később is a védekezés biztonságos módszereit választani.

A tanulmányban 141 család vett részt: a kérdőíven a gyerekeknek és a szülőknek 24 szexszel kapcsolatos témáról kellett megmondaniuk, beszéltek-e már róla a családban. A családokat négy alkalommal kérdezték ki: a vizsgálat elején, majd három, hat, és tizenkét hónap elteltével.

A lányok 42 százaléka elismerte: még sosem beszélt a szüleivel a terhesség megelőzéséről, 40 százalékuk esetében pedig az első petting előtt arról sem esett szó, hogyan utasítsák el a szexet, ha nem szeretnének belemenni. A fiúk 70 százaléka azt állította, hogy az első szerelmi együttlét előtt a szülei nem világosították fel az óvszer és egyéb védekezési módszerek használatáról. A fiúk szüleinek ugyanakkor csak fele állította, hogy nem beszélte meg a fiával az óvszerhasználatot.

A szakértők szerint mindez egy nagyon összetett problémára utal: a szülők úgy vélik, mindent megbeszéltek a gyerekükkel, de ő nem emlékszik a hallottakra. Épp ezért azt ajánlják, hogy ne egy „nagy beszélgetésre” kerüljön sor, hanem alakuljon ki a családban az őszinteség általános légköre: amikor úgy hozza az élet, könnyedén fel lehessen hozni a szex témáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top